Vi bidrager til projekt om tidlig opsporing af grøn stær
Søg
 
 
Briller Kontaktlinser Solbriller
Viden
Kundefordele Tilbud
Online synstjek
Bestil tid
Find Butik
 
Synoptik bidrager til projekt om tidlig opsporing af fx grøn stær

Ny teknologi vil i fremtiden kunne gøre det muligt for optikere at opspore evt. kommende sygdomme i øjet som fx grøn stær og diabetes i forbindelse med synsprøven. Synoptik-Fonden har derfor taget initiativ til at afdække mulighederne i praksis. Det sker med støtte fra Synoptik. 

Mangel på øjenlæger kan skabe lange ventetider på landets øjenklinikker. Men nu gør ny teknologi det måske muligt for den lokale optiker at tjekke for visse øjensygdomme og bidrage til tidligere opsporing af fx grøn stær eller diabtetes. Derfor har Synoptik-Fonden igangsat et ph.d. projekt, der skal afdække præcis, hvordan optikerne kan aflaste øjenlægerne i fremtiden. Projektet støttes af Synoptiks butikker.
Synsprøve i Synoptik
”Det er et vigtigt projekt, som vil kunne gøre en forskel for rigtig mange mennesker. Grøn stær og diabetes er kun nogle af de sygdomme, som vi ved, kan spores relativt tidligt i vores øjne, og jo tidligere det bliver opdaget, jo tidligere kan lægerne sørge for, at man får den rette behandling,” siger Poul O. Kuhberg, kundechef i Synoptik. 

Seminar gjorde status
Projektet har været undervejs i et par år, og i forrige weekend kunne Synoptik-Fonden løfte sløret for de første resultater på fondens årlige seminar. Ifølge Rolf Kuhberg, der er tidligere formand for Synoptik-Fonden, er der dog lang vej igen, før screeningen, som det hedder på fagsprog, bliver et fast element i synsprøven.  

”Vi mangler stadig at finde ud af, om synsfeltsvurderingen hos optikerne kan blive en 100 procent pålidelig metode i screeningen for de sygdomme, som vi ved, kan spores i øjnene,” forklarer Rolf Kuhberg. 

Rolf Kuhberg understreger samtidig, at et af de helt afgørende elementer i projektet er at finde den rette formel for samarbejdet mellem optikerne og øjenlægerne.

”Optikerne er eksperter i synet og synsprøven, men øjenlægerne ved alt om eventuelle sygdomme og behandling. Derfor er det også afgørende, at vi finder den rigtige måde at hjælpe og aflaste øjenlægerne på. Teknologien er godt på vej, men det kræver, at vi ved, hvordan vi får mest muligt ud af den,” siger Rolf Kuhberg.

Forskere regner med, at op mod 200.000 danskere i dag går rundt med diabetes, uden at vide det. En af de mere alvorlige konsekvenser af grøn stær eller diabetes kan være synsnedsættelse eller decideret blindhed, og derfor er tidlig opsporing også essentiel i forhold til at få behandlet sygdommen i tide. 

Synoptik-Fonden forventer, at projektet vil strække sig over de næste par år. Og der går yderligere nogen år, inden teknikken vil være en del af synsprøven i Synoptik.
For yderligere oplysninger, kontakt venligst:
Poul O. Kuhberg, kundechef i Synoptik på tlf.: 36 73 76 30

Om Synoptik
Synoptik blev etableret i 1931 og er med 102 butikker i Danmark førende inden for salg og service af briller, kontaktlinser og solbriller. Virksomheden er en del af en af verdens største optikerkæder, GrandVision, der har over 4000 butikker i 40 lande.


Synoptik A/S  |  Lyskær 1  |  DK-2730  |  CVR: 6275 6217  |  +45 36 73 77 55LinkedInFacebook