Fra da Vinci til danskernes øjne | Synoptik
Søg
 
 
Briller Kontaktlinser Solbriller
Viden
Kundefordele Tilbud
Online synstjek
Bestil tid
Find Butik
 
Fra da Vinci til danskernes øjne
Flere og flere danskere bruger de smarte kontaktlinser enten alene eller som et supplement til brillerne. Sådan har det dog langt fra altid været. Selvom idéen om kontaktlinsen tilskrives Leonardo da Vinci, er det først i midten af det 20. århundrede, at kontaktlinserne faktisk bliver brugbare. Og med Synoptiks endagslinse i 1988 vinder de lette linser for alvor indpas blandt danskerne.

Allerede i 1508 formulerede Leonardo da Vinci de første tanker om kontaktlinser. Da Vinci havde nemlig opdaget, hvordan det påvirkede synet at stikke hovedet i en skål med vand. Dermed var idéen til kontaktlinserne født. Alligevel skulle der gå flere hundrede år, før det rent faktisk lykkedes forskere at udvikle en egentlig linse, der kunne sættes på øjet.
Da Vinci opfandt kontaktlinsen
”Det er først i 1887, at det lykkes for en tysk glaspuster at udvikle en linse i glas, man faktisk kan se igennem. Derfor kan den tyske optiker Adolf Fick året efter tilpasse verdens første kontaktlinser – først på ham selv og sidenhen på en lille gruppe af frivillige. De har næppe været behagelige at have på længere tid ad gangen,” siger Poul O. Kuhberg, kundechef i Synoptik.

Silikone giver gennembruddet
Der skulle derfor gå yderligere 50 år, før det lykkedes optikerne at udvikle kontaktlinser i plastik, og først i 1948 kommer de første kontaktlinser, der kun dækker iris og ikke hele øjet, på markedet. Nogen synderlig behagelig fornøjelse var de dog stadig ikke at gå med.
”De første linser var hårde og ikke særligt fleksible for øjet. Derfor kunne du også sagtens opleve, at de begyndte at være ubehagelige, hvis du gik med dem i længere tid. Så selvom kontaktlinserne var et nyt alternativ til briller, fik de aldrig den store folkelige succes i Danmark,” siger Poul O. Kuhberg.  
Endagslinser til danskerne
Faktisk skal vi helt hen til 1988, før Synoptik som verdens første optikerkæde, kunne lancere den bløde engangsslinse i silikone. En kontaktlinse der var udviklet i samarbejde med den danske øjenlæge Michael Bay. Og siden da er det gået stærkt.

”For 25 år siden brugte under en procent af danskerne kontaktlinser – i dag er det tættere på 20 procent. Og det stiger. Flere og flere bruger kontaktlinser som supplement til deres briller, fordi kontaktlinser nu både har glidende overgang, UV-filter og kan korrigere for bygningsfejl,” siger Poul O. Kuhberg, Synoptik.
Samtidig har fleksible abonnementer gjort det endnu nemmere for danskerne at købe og skifte kontaktlinser.  

”Kontaktlinseabonnementer som Synoptiks sportslinseabonnement har gjort det hele lidt nemmere for alle dem, der gerne vil supplere brillerne med kontaktlinser, når de fx spiller fodbold eller skal i biografen, ” siger Poul O. Kuhberg. 
Interesserede der overvejer at få kontaktlinser kan kigge forbi butikken eller bestille tid til at prøve kontaktlinser.
For yderligere oplysninger, kontakt venligst:
Poul O. Kuhberg, kundechef i Synoptik, på tlf.: 36 73 76 30

Billedtekst:
1500-tals geniet Leonardo da Vinci opfandt ikke alene helikopteren. Han fik også idéen til kontaktlinsen.  Om Synoptik
Synoptik blev etableret i 1931 og er med 102 butikker i Danmark førende inden for salg og service af briller, kontaktlinser og solbriller. Virksomheden er en del af en af verdens største optikerkæder, GrandVision, der har næsten 5000 butikker i 41 lande. 

Synoptiks mål er at yde markedets bedste service og rådgivning til super skarpe priser.


Synoptik A/S  |  Lyskær 1  |  DK-2730  |  CVR: 6275 6217  |  +45 36 73 77 55LinkedInFacebook