Studerende? Undgå trætte øjne når du læser. Få gode råd her
Søg
 
 
Briller Kontaktlinser Solbriller
Viden
Kundefordele Tilbud
Online synstjek
Bestil tid
Find Butik
 

Få styr på synet inden studiestart

Studiestarten står for døren, og timevis af læsning venter forude for de nye studerende. Det er krævende kost - ikke mindst for de studerendes øjne. Kundechef Poul O. Kuhberg hos Synoptik giver her gode råd til, hvordan de nye studerende kommer bedst igennem de mange bøger uden hovedpine og trætte øjne.

66.439 studerende starter i disse dage på en videregående uddannelse. For størstedelen af dem venter en ny hverdag, hvor de skal studere mere, end de har været vant til på deres ungdomsuddannelse. Poul O. Kuhberg er kundechef i Synoptik og møder jævnligt studerende, som oplever spændingshovedpine, træthed og andre gener som følge af de mange timer med næsen i bøgerne.

Studiestart 

”Der er rigtig mange studerende, som bliver ømme i nakken, trætte eller får ondt i hovedet, fordi de læser så meget, og ofte er de studerende ikke klar over, at der kan være en sammenhæng mellem generne og deres syn. Det betyder, at de når ret langt hen i deres studietid, før de får synet tjekket og gjort noget ved problemet,” fortæller Poul O. Kuhberg, og fortsætter:

”Hvis dit syn ikke er, som det skal være, kan det være ekstra svært at komme igennem de mange timers læsning og følge med i undervisningen. Derfor opfordrer jeg altid nye studerende til at få deres syn tjekket inden de starter.  På den måde giver de sig selv de bedste betingelser for en god studiestart”. 

Fem gode læseråd, som får dig lettere igennem studiet 

Et godt syn er vigtigt, men det er ikke det eneste, der skal være styr på, hvis man vil undgå hovedpine, muskelømhed og trætte øjne. Det rette læselys og afstanden til papiret eller skærmen spiller eksempelvis også en vigtig rolle.

”Når du læser en tekst på papir, er det vigtigt, at lyset over din læseplads er skarpt og lyser hele siden op. Et ujævnt læselys er generende for øjnene, fordi de bliver tvunget til at arbejde ekstra for at bearbejde det skiftende lysindfald. Det er i det hele taget vigtigt, at dit læselys ikke varierer i styrke. Hvis du skifter mellem at læse på skærm og papir, er det vigtigt, at skærmlyset svarer til lysstyrken, når du læser en tekst på papir, ellers vil mange opleve, at deres øjne hurtigt føles trætte,” forklarer Poul O. Kuhberg og opfordrer de unge til at følge fem gode huskeregler, når der skal læses meget:

  1. Få rigeligt med lys ind fra venstre
  2. Placer skærm/bog foran dig, så du ikke skal bøje hovedet for meget
  3. Sid opret i en stol, der giver den rette støtte
  4. Hold regelmæssige pauser fra bøgerne/skærmen, kig ud af vinduet og fokusér blikket på det fjerneste punkt
  5. Træn øjnenes muskulatur ved gentagne gange at holde en finger foran øjnene i strakt arm og føre den i ind mod næsen indtil øjnene slipper, og man ser dobbelt.For yderligere oplysninger, kontakt venligst:
Poul O. Kuhberg, kundechef hos Synoptik tlf.: 36 73 76 30 

Om Synoptik
Synoptik blev etableret i 1931 og er med 102 butikker i Danmark førende inden for salg og service af briller, kontaktlinser og solbriller. Virksomheden er en del af en af verdens største optikerkæder, GrandVision, der har mere end 6.000 butikker i 44 lande.

Synoptik A/S  |  Lyskær 1  |  DK-2730  |  CVR: 6275 6217  |  +45 36 73 77 55LinkedInFacebook