Myter om kontaktlinser

Selv om det er højtid for både nisser, julemænd og flyvende rensdyr, skal vi ikke her i Synsvinklen gøre os kloge på julens mirakler. Når det gælder kontaktlinser, er vi til gengæld på hjemmebane og klar med ekspertviden. Vores kontaktlinseekspert, Birthe Ørnæs Larsen, giver dig her sandheden om de påstande om kontaktlinser, som vi indimellem støder på – og som du måske også har hørt.

0

1. Kontaktlinser kan forsvinde 'ind bag' øjet
Falsk: Det er fysisk umuligt for kontaktlinser at glide ind ”bag” øjet, da en tynd hinde forbinder øjet og øjenlåget, og dermed forhindrer det i at ske.

2. Kontaktlinser kan sætte sig fast på øjet
Falsk: I de fleste tilfælde fjernes kontaktlinser nemt ved at følge den metode, man har fået vist af sin optiker. Ved meget tørre øjne, eller hvis man er faldet i søvn med kontaktlinserne på, kan det føles som om, kontaktlinserne har suget sig fast. Her skal man blinke kraftigt flere gange for at få tåreproduktionen i gang eller – endnu bedre – dryppe lidt saltvand i øjnene.

3. Kontaktlinser er svære at rense
Falsk: De fleste bruger i dag 1-dags kontaktlinser, som smides ud efter brug og derfor ikke skal renses. Ved kontaktlinser med længere holdbarhed kan de fleste klare sig med én væske, til både at rense, desinficere og opbevare kontaktlinserne i. Det er en daglig rutine, der er lige så nem som at børste tænder.

4. Kontaktlinser falder ud i svømmehallen eller badet
Både sandt og falsk: Har man åbne øjne under vand eller direkte i bruserstrålen i badet, er der risiko for, at kontaktlinserne kan løsne sig og falde ud. Bruger man derimod svømmebriller under vand og undlader at bruse sig direkte i åbne øjne, kan man sagtens have kontaktlinser på i svømmehallen og i bad.

5. Kontaktlinser må ikke bruges af børn under 14 år
Falsk: De fleste teenagere er omkring 14 år, når de begynder at bruge kontaktlinser, men der er intet problem i at lade børn på 9 år bruge kontaktlinser. Det afgørende er, at barnet er modent nok til at håndtere kontaktlinserne og holde god håndhygiejne.

6. Kontaktlinser bør ikke bruges af folk over 40 år
Falsk: Personer i alle aldre kan bruge kontaktlinser. En udfordring for mange over 40 år er, at det nære syn (især ved læsning) bliver dårligere, men her er progressive kontaktlinser (kontaktlinser med flere styrker) en oplagt løsning. En anden udfordring er, at øjnene kan blive mere tørre med alderen, men her giver kontaktlinser i nye, fugtbevarende materialer bedre komfort end nogensinde før.

7. Kontaktlinser giver ofte øjeninfektioner
Både sandt og falsk: Helseproblemer, der relaterer sig til kontaktlinser kan forekomme, men de skyldes som regel dårlig kontaktlinsehygiejne, forkert rengøringsrutine eller forkert brug. Der kan også være sjældne tilfælde, hvor der er brug for at skifte kontaktlinsetype – eksempelvis til en mere fugtbevarende kontaktlinse. Følger man optikerens anbefaling for brug og håndtering af sine kontaktlinser, reducerer man risikoen for infektion betydeligt. 

8. Kontaktlinser kan ikke bruges ved bygningsfejl eller behov for høje styrker
Falsk: Der findes i dag kontaktlinser til stort set alle typer af synsfejl. Nogle kan dog have behov for så høj styrke, at det ikke er muligt at få 1-dags kontaktlinser, men så kan man vælge en anden type.

9. Kontaktlinser kan forværre nærsynethed hos børn
Falsk: Nye undersøgelser blandt børn i alderen 8 til 11 år har vist, at der ikke er forskel i udviklingen af nærsynethed, uanset om de bruger briller eller kontaktlinser.

Hvis du har spørgsmål til kontaktlinser, kan du altid komme ind i din nærmeste Synoptik butik.