Myter om kontaktlinser

Vores kontaktlinseekspert, Birthe Ørnæs Larsen, giver dig her sandheden om de påstande om kontaktlinser, som vi indimellem støder på – og som du måske også har hørt.

- 3 minutters læsetid

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

1. Kontaktlinser kan forsvinde 'ind bag' øjet
Falsk: Det er fysisk umuligt for kontaktlinser at glide ind ”bag” øjet, da en tynd hinde forbinder øjet og øjenlåget, og dermed forhindrer det i at ske.

2. Kontaktlinser kan sætte sig fast på øjet
Falsk: I de fleste tilfælde fjernes kontaktlinser nemt ved at følge den metode, man har fået vist af sin optiker. Ved meget tørre øjne, eller hvis man er faldet i søvn med kontaktlinserne på, kan det føles, som om kontaktlinserne har suget sig fast. Her skal du blinke kraftigt flere gange for at få tåreproduktionen i gang eller – endnu bedre – dryppe lidt saltvand i øjnene.

SE UDVALG AF KONTAKTLINSER

3. Kontaktlinser er svære at rense
Falsk: De fleste bruger i dag endagslinser, som smides ud efter brug og derfor ikke skal renses. Ved kontaktlinser med længere holdbarhed som månedslinser kan de fleste klare sig med en væske,til både at rense, desinficere og opbevare kontaktlinserne i. Det er en daglig rutine, der er lige så nem som at børste tænder.

4. Kontaktlinser falder ud i svømmehallen eller badet
Både sandt og falsk: Har du åbne øjne under vand eller direkte i bruserstrålen i badet, er der risiko for, at kontaktlinserne kan løsne sig og falde ud. Bruger du derimod svømmebriller under vand og undlader at bruse sig direkte i åbne øjne, kan du sagtens have dine kontaktlinser på i svømmehallen og i badet.

LÆS SOMMERRÅD TIL KONTAKTLINSER

5. Kontaktlinser må ikke bruges af børn under 14 år
Falsk: De fleste teenagere er omkring 14 år, når de begynder at bruge kontaktlinser, men der er intet problem i at lade børn på ni år bruge kontaktlinser. Det afgørende er, at barnet er modent nok til at håndtere kontaktlinserne og holde god håndhygiejne.

6. Kontaktlinser bør ikke bruges af folk over 40 år
Falsk: Personer i alle aldre kan bruge kontaktlinser. En udfordring for mange over 40 år er, at det nære syn (især ved læsning) bliver dårligere, men her er flerstyrkekontaktlinser en oplagt løsning. En anden udfordring er, at øjnene kan blive mere tørre med alderen, men her giver kontaktlinser i nye, fugtbevarende materialer bedre komfort end nogensinde før.

LÆS OM ALDERSSYN

7. Kontaktlinser giver ofte øjeninfektioner
Både sandt og falsk: Helseproblemer, der relaterer sig til kontaktlinser, kan forekomme, men de skyldes som regel dårlig kontaktlinsehygiejne, forkert rengøringsrutine eller forkert brug.

Der kan også være sjældne tilfælde, hvor der er brug for at skifte kontaktlinsetype – eksempelvis til en mere fugtbevarende kontaktlinse. Følger du din lokale optikers anbefaling for brug og håndtering af dine kontaktlinser, reducerer du risikoen for øjenproblemer med infektion betydeligt. 

8. Kontaktlinser kan ikke bruges ved bygningsfejl eller behov for høje styrker
Falsk: Der findes i dag kontaktlinser til stort set alle typer af synsfejl. Og dermed også bygningsfejl. Nogle kan dog have behov for så høj styrke, at det ikke er muligt at få endagslinser, men så kan du vælge en anden type.

9. Kontaktlinser kan forværre nærsynethed hos børn
Falsk: Nye undersøgelser blandt børn i alderen 8 til 11 år har vist, at der ikke er forskel i udviklingen af nærsynethed, uanset om de bruger briller eller kontaktlinser.

Oplev vores ekspertise i en Synsprøve med sundhedstjek

Hvis du har spørgsmål til kontaktlinser, kan du altid komme ind i din lokale Synoptik. Her står vores kontaktlinsespecialister klar til at tage dit syn alvorligt og give dig ekspertrådgivning om dine kontaktlinser.

I en Synsprøve med sundhedstjek udmåler vores autoriserede optikere dine præcise styrker og foretager samtidig et omfattende tjek af dine øjnes sundhed. Vi undersøger altså også dine øjne for eventuelle tegn på grå stær, grøn stær, diabetes og forhøjet blodtryk.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Oplev friheden med et fleksibelt kontaktlinseabonnement

Med et kontaktlinseabonnement til skarpe priser får du løbende adgang til ekspertrådgivning hos førende kontaktlinsespecialister, fuld fleksibilitet og en masse eksklusive fordele, som vi skræddersyr til dig og dit syn.

Nyd alt fra 33% billigere end kontaktlinsernes normale kontantpris, frit skifte af kontaktlinsetype og -styrke, altid 25% rabat på alle designerstel, kvalitetsglas og solbriller med og uden styrke, Synsprøver med sundhedstjek (værdi 348 kr.) og kontaktlinsetjek efter behov og meget mere...

SE ALLE DINE FORDELE

Øje for detaljen