Sløret syn

Hvis synet ikke fungerer optimalt, og det ikke hjælper at knibe øjnene sammen eller gnide sig i dem, kan det skyldes sløret syn.

- 5 minutters læsetid

Sløret syn og det dårligere syn opstår, når øjnene og hjernen ikke kan behandle synsindtrykkene på den rigtige måde. Det resulterer i, at der ikke kan fokuseres ordentligt. Uanset hvilken afstand genstande befinder sig i.

Sløret syn kan opfattes som et slør for øjnene og slørede pletter for øjnene.

Sløret syn kan betyde, at du har behov for briller eller kontaktlinser

Hvis du oplever, at dit syn bliver dårligere, kan det måske skyldes sløret syn.

Sløret syn kan bl.a. føre til hovedpine, anstrengte øjne og svimmelhed, ligesom det kan påvirke dig i helt normale hverdagssituationer.

Måske oplever du et uklart syn ved læsning, når du arbejder ved computeren eller kører bil.

Hvis du har svært ved at læse tekster, der står med småt som undertekster på tv’et, eller se genstande, der er langt væk eller helt tæt på, kan det være et tegn på synsfejl som nærsynethed eller langsynethed. Heldigvis kan det korrigeres med briller og kontaktlinser.

Oplever du, at dit syn slører eller bliver dårligere, anbefaler vi, at du får dine øjnes sundhed undersøgt.

Din optiker kan gennem en grundig synsundersøgelse og et omfattende tjek af dine øjnes sundhed vurdere, om du med fordel kan bruge briller eller kontaktlinser til at komme dit slørede syn til livs.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Forskellige synsfejl kan give dårligere syn

Afhængig af øjnenes tilstand kan det være et eller begge øjne, der ser dårligt og oplever sløret syn. Personer, der døjer med synsfejl som nærsynethedlangsynethedbygningsfejl eller alderssyn, hører naturligt til dem, der kan opleve at få et sløret, uklart syn.

Desværre undervurderes den kendsgerning, at dårligt syn kan hænge sammen med helbredet. Det kan f.eks. opleves ved migræneanfald eller ved et slagtilfælde, hvor synet ofte påvirkes.

Nogle typer af medicin kan føre til sløret syn, ligesom andre uheldige bivirkninger som hovedpine, øget følsomhed over for lys og røde, irriterede øjne kan resultere i uklart syn.

LÆS OM RØDE ØJNE

Sløret syn kan opleves som tågesyn

Sløret syn kan opleves, som om der ses gennem en tåge eller et dugget glas. Det bliver også kaldt tågesyn. Denne form for sløret syn vil være det hyppigste symptom for personer med grå stær.

Selvom uklart syn kan hænge sammen med øjets synsfejl, kan det have betydning for øjnenes fremtidige sundhed, hvis årsagen ikke afdækkes og behandles rettidigt.

Der kan være flere årsager til, at synet bliver uklart, og det bør undersøges, om årsagen kan være en øjensygdom eller et underliggende neurologisk problem.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Hvad kan give sløret syn?

Der findes forskellige faktorer, der kan give sløret syn:

 • Rift i hornhinden, infektioner i øjet og blødninger i øjet
 • Indopererede fremmedlegemer som f.eks. en kunstig øjenlinse
 • En fejlplaceret naturlig øjenlinse
 • En forkert korrektion af synsfejlen
 • Visse lægemidler og øjen- eller hovedskader

Nærsynethed (myopi) og sløret syn

Ved nærsynethed kan der nemmest stilles skarpt, når genstande ses fra nært hold. Er de længere væk, vil det ofte være nødvendigt at knibe øjnene sammen for at se mere klart. Af den årsag vil nærsynethed ofte forårsage yderligere anstrengelser for øjnene, der kan opleves som trætte øjne og sløret syn.

LÆS OM NÆRSYNETHED

Langsynethed (hypermetropi) og sløret syn

Langsynede mennesker kan for det meste se klart, når genstande er på længere afstande, og synet vil først blive mindre skarpt, når de rykker tættere på øjnene.

Øjnenes indre muskler skal arbejde hårdere, og det vil betyde mere anstrengte øjne og hovedpine, når genstande skal ses tydeligere.

LÆS OM LANGSYNETHED

Bygningsfejl (astigmatisme) og sløret syn

Et øje med en bygningsfejl vil se uklart, både når det skal se langt væk og tæt på. Bygningsfejl er typisk en fejl i øjets hornhinde (cornea).

Krumningen på den gennemsigtige hinde forvrænger lyset til øjets nethinde (retina), og der kan i flere tilfælde opstå sløret syn og anstrengte øjne sammen med bygningsfejl.

LÆS OM BYGNINGSFEJL

Alderssyn (presbyopi) og sløret syn

Med alderen vil øjets linse miste sin fleksibilitet, og sløret syn vil forekomme i form af alderssyn.

Sløret syn vil opleves på samme måde som hos en langsynet person. Øjenlinsen vokser i takt med alderen, og den mister efterhånden sin evne til at tilpasse sin form til synet på forskellige afstande (evnen til at akkommodere).

De indre øjenmuskler anstrenges forgæves, og der kan opleves sløret syn ved læsning i bl.a. bøger, aviser, på telefon og på computer. Symptomerne bliver mere udtalte med alderen, og alle vil før eller senere opleve alderssyn.

LÆS OM ALDERSSYN

Når sukkersygen påvirker øjets nethinde (diabetisk retinopati)

Sukkersyge (diabetes mellitus) påvirker bl.a. kvaliteten af blodårerne i kroppen, der bliver dårligere. Det rammer også de vigtige blodårer, der sørger for øjets nethinde. Blodårerne giver næring til cellerne i nethinden, og uden den vigtige forsyning kan nethinden ikke udføre sin funktion.

Med diabetes kan der opstå blødninger i nethinden, som kan påvirke synsskarpheden, ligesom der kan være svingende blodsukker, som påvirker øjenlinsen brydning. Af den årsag kan der opleves svingende syn, sløret syn og ind i mellem ændring af ens brillestyrke.

LÆS OM DIABETISK ØJENSYGDOM

Alderspletter på nethinden (AMD)

Alder påvirker synet hos os alle. Desværre kan der også opstå øjensygdomme, når øjnene bliver ældre.

Hos nogen vil der opstå uheldige forandringer i øjets nethinde. Når nethinden rammes af alderspletter, vil symptomerne bl.a. også være forvrænget og uklart syn.

LÆS OM AMD

Allergi og øjet

De former for allergi, der rammer øjet og dets omgivelser, vil irritere øjnene. Det kan ofte føre til et forbigående dårligere og uklart syn.

Behandling af sløret og uklart syn

Når sløret og uklart syn skal behandles, vil en optiker tage stilling til, hvad der fremkalder problemet med uklart syn, og hvor alvorligt det er.

Hvis årsagen til det dårligere syn er synsfejl, kan problemet løses med briller eller kontaktlinser. Skyldes udfordringen sygdomme, vil optikeren henvise til egen læge eller en øjenlæge, som tager stilling til den rigtige behandling af uklart syn.

SE UDVALG AF BRILLER

Undersøgelser af sløret syn

For at finde den bedste løsning til at komme sløret syn til livs kan vores autoriserede optiker foretage en Synsprøve med sundhedstjek for at afdække graden af udfordringen. Undersøgelserne vil give et bedre beslutningsgrundlag for en eventuel behandling af udfordringen.

I undersøgelser af sløret syn vil optikeren bl.a. spørge:

 • Hvornår begyndte det slørede og uklare syn?
 • Er der noget, der gør, at det slørede syn bliver bedre eller dårligere?
 • Er der nogen i den nærmeste familie, som har øjenproblemer?

LÆS OM ØJENPROBLEMER

En optiker vil foretage forskellige undersøgelser, når sløret syn skal afdækkes:

 • Størrelser af bogstaver, der kan ses, et øje ad gangen
 • Hvad øjnene kan præstere
 • Øjnenes sundhedstilstand udenpå og indeni
 • Øjets indre tryk
 • Nethinden, bl.a. ved at fotografere den med et særligt digitalt kamera

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Hvordan behandles sløret syn?

En behandling af sløret syn er afhængig af årsagen udfordringen. Her er en række eksempler på, hvordan uklart syn kan lindres og behandles:

 • Briller eller kontaktlinser med de præcise styrker
 • Øjendråber mod tørre øjne
 • Korrekt anvendelse af medicin
 • Godt læselys, ordentlig søvn og tilstrækkelig indtagelse af vand

Kan man undgå sløret syn?

Sløret syn kan desværre ikke altid undgås. Det gælder, når det skyldes alderen. Kan dårligere syn som følge af sløret syn ikke undgås, kan det heldigvis ofte behandles og lindres.

Her er nogle forholdsregler, der er effektive for at undgå sløret syn:

Bliv undersøgt for sløret syn i Synoptik

Oplever du udfordringer med sløret, uklart og dårligt syn, står vores autoriserede optikere klar til at give dig eksperthjælp på baggrund af en Synsprøve med sundhedstjek.

I synsprøvens omfattende tjek af dine øjnes sundhed undersøger vi, hvad der kan være årsag til sløret syn. På den måde kan vi gøre dig klogere på, hvorfor du oplever sløret syn, og hvordan du kan komme dit slørede syn til livs.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Find dine nye briller og kontaktlinser i Synoptik

I din lokale Synoptik finder du et omfattende udvalg af briller fra alle de kendte brillemærker, som kan hjælpe med at begrænse dine gener med sløret og dårligt syn.

Vil du hellere komme dit uklare syn til livs med kontaktlinser og opleve alle deres fordele, kan vores eksperter også præsentere dig for et stort udvalg af kvalitetskontaktlinser.

Både briller og kontaktlinser kan du få i abonnement. Hør mere om et Brilleabonnement All-Inclusive™ og et fleksibelt kontaktlinseabonnement i butikken, og kom godt i gang med at opleve større frihed.

Vi ta’r dit syn alvorligt