Sløret syn

Hvis synet ikke fungerer optimalt, og det ikke hjælper at knibe øjnene sammen eller gnide sig i dem, kan det skyldes sløret syn. Sløret syn opstår, når øjnene og hjernen ikke kan behandle synsindtrykkene på den rigtige måde, og der ikke kan fokuseres ordentligt. Uanset hvilken afstand genstande befinder sig i. Ved sløret syn kan det opfattes som et slør for øjnene og slørede pletter for øjnene.

- 5 minutters læsetid

Årsag til sløret syn

Sløret syn kan bl.a. føre til hovedpine, anstrengte øjne og svimmelhed. Oplever du, at dit syn slører og andre bivirkninger ved sløret syn, anbefaler vi, at du får dine øjnes sundhed undersøgt. Din optiker kan gennem en grundig synsundersøgelse og et omfattende sundhedstjek af dine øjne vurdere, om briller eller kontaktlinser kan bruges til at komme sløret syn til livs.

BESTIL TID TIL EN UDVIDET SYNSPRØVE

FIND DIN NÆRMESTE OPTIKER

Forskellige synsfejl kan give sløret syn

Afhængig af øjnenes tilstand kan det være et eller begge øjne, der ser dårligt og oplever sløret syn. Folk, der døjer med nærsynethed, langsynethed, bygningsfejl og/eller alderssyn, hører naturligt til dem, der kan opleve sløret syn.

Desværre undervurderes den kendsgerning, at synet kan hænge sammen med helbredet. Det kan f.eks. opleves ved migræneanfald eller ved et slagtilfælde, hvor synet ofte påvirkes. Nogle typer af medicin kan føre til sløret syn, ligesom andre uheldige bivirkninger som hovedpine, øget følsomhed over for lys og røde, irriterede øjne kan resultere i sløret syn.

LÆS OM RØDE ØJNE

Selvom sløret syn kan hænge sammen med øjets synsfejl, kan det have betydning for øjnenes fremtidige sundhed, hvis årsagen til sløret syn ikke afdækkes og behandles. Der kan være flere årsager til, at synet ikke opleves klart, og det bør undersøges, om årsagen til sløret syn kan være en øjensygdom eller et underliggende neurologisk problem.

Sløret syn eller nedsat syn kan opleves, som om der ses gennem en tåge eller et dugget glas. Denne form for sløret syn vil være det hyppigste symptom på personer med grå stær.

BESTIL TID TIL EN UDVIDET SYNSPRØVE

Hvad kan give sløret syn?

Der findes forskellige faktorer, der kan give sløret syn. Her er en række årsager til, at der kan opleves sløret syn:

 • Rift i hornhinden, infektioner i øjet og blødninger i øjet
 • Indopererede fremmedlegemer som f.eks. en kunstig øjenlinse
 • En fejlplaceret naturlig øjenlinse
 • En forkert korrektion af synsfejlen
 • Visse lægemidler og øjen- eller hovedskader

Nærsynethed (myopi) og sløret syn

Ved nærsynethed kan der nemmest stilles skarpt, når genstande ses fra nært hold. Er de længere væk, vil det ofte være nødvendigt at knibe øjnene sammen for at se mere klart. Af den årsag vil nærsynethed ofte forårsage yderligere anstrengelser for øjnene, og det vil også kunne opleves som f.eks. trætte øjne.

LÆS OM NÆRSYNETHED

Langsynethed (hypermetropi) og sløret syn

Ved langsynethed opleves det modsatte problem som nærsynethed. Langsynede mennesker kan for det meste se klart, når genstande er på længere afstande, og synet vil først blive mindre skarpt, når de rykker tættere på øjnene. Øjnenes indre muskler skal arbejde hårdere, og det vil betyde mere anstrengte øjne og hovedpine, når genstande skal ses tydeligere.

LÆS OM LANGSYNETHED

Bygningsfejl (astigmatisme) og sløret syn

Et øje med en bygningsfejl vil se sløret, både når det skal se langt væk og tæt på. Bygningsfejl er typisk en fejl i øjets hornhinde (cornea). Krumningen på den gennemsigtige hinde forvrænger lyset til øjets nethinde (retina), og der kan i flere tilfælde opstå sløret syn og anstrengte øjne sammen med bygningsfejl.

LÆS OM BYGNINGSFEJL

Alderssyn (presbyopi) og sløret syn

Med alderen vil øjets linse miste sin fleksibilitet, og sløret syn vil forekomme i form af alderssyn. Sløret syn vil opleves på samme måde som hos en langsynet person. Øjenlinsen vokser i takt med alderen, og den mister efterhånden sin evne til at tilpasse sin form til synet på forskellige afstande (evnen til at akkommodere).

LÆS OM ALDERSSYN

De indre øjenmuskler anstrenges forgæves, og det bliver sværere at læse tekst i bl.a. bøger, aviser, på telefon og på computer. Symptomerne bliver mere udtalte med alderen, og alle vil før eller senere opleve alderssyn.

Når sukkersygen påvirker øjets nethinde (diabetisk retinopati)

Sukkersyge (diabetes mellitus) påvirker bl.a. kvaliteten af blodårerne i kroppen, der bliver dårligere. Det rammer også de vigtige blodårer, der sørger for øjets nethinde. Blodårerne giver næring til cellerne i nethinden, og uden den vigtige forsyning kan nethinden ikke udføre sin funktion.

Med diabetes kan der opstå blødninger i nethinden, som kan påvirke synsskarpheden, ligesom der kan være svingende blodsukker, som påvirker øjenlinsen brydning. Af den årsag kan der opleves svingende syn, sløret syn og ind i mellem ændring af ens brillestyrke.

Alderspletter på nethinden (Aldersrelateret Makula Degeneration/AMD)

Alder påvirker synet hos os alle. Desværre kan der også opstå øjensygdomme, når øjnene bliver ældre. Hos nogen vil der opstå uheldige forandringer i øjets nethinde. Når nethinden rammes af alderspletter, vil symptomerne bl.a. også være forvrænget og sløret syn.

Allergi og øjet

De former for allergi, der rammer øjet og dets omgivelser, vil irritere øjnene. Det kan ofte føre til et forbigående sløret syn.

Behandling af sløret syn

Når sløret syn skal behandles, vil optikeren tage stilling til, hvad der fremkalder problemet med sløret syn, og hvor alvorligt det er. Hvis årsagen til sløret syn er synsfejl, kan problemet løses med briller eller kontaktlinser. Hvis sløret syn skyldes sygdomme, vil optikeren henvise til egen læge eller en øjenlæge, som tager stilling til den rigtige behandling af sløret syn.

SE UDVALG AF BRILLER

SE UDVALG AF KONTAKTLINSER

Undersøgelser af sløret syn

For at finde den bedste løsning til at komme sløret syn til livs, kan vores autoriserede optiker foretage en Udvidet Synsprøve med sundhedstjek for at afdække graden af udfordringen med sløret syn. Undersøgelserne vil give et bedre beslutningsgrundlag for en eventuel behandling af sløret syn.

I undersøgelser af sløret syn vil optikeren bl.a. spørge:

 • Hvornår begyndte det slørede syn?
 • Er der noget, der gør, at det slørede syn bliver bedre eller dårligere?
 • Er der nogen i den nærmeste familie, som har øjenproblemer?

LÆS OM ØJENPROBLEMER

En optiker vil foretage forskellige undersøgelser, når sløret syn skal afdækkes:

 • Størrelser af bogstaver, der kan ses, et øje ad gangen
 • Hvad øjnene kan præstere
 • Øjnenes sundhedstilstand udenpå og indeni
 • Øjets indre tryk
 • Nethinden, bl.a. ved at fotografere den med et særligt digitalt kamera

BESTIL TID TIL EN UDVIDET SYNSPRØVE

Hvordan behandles sløret syn?

En behandling af sløret syn er afhængig af årsagen til sløret syn. Her er en række eksempler på, hvordan sløret syn kan lindres og behandles:

 • Briller eller kontaktlinser med de præcise styrker
 • Øjendråber mod tørre øjne
 • Korrekt anvendelse af medicin
 • Godt læselys, ordentlig søvn og tilstrækkelig indtagelse af vand

Kan man undgå sløret syn?

Sløret syn kan desværre ikke altid undgås. Det gælder, når det skyldes alderen. Kan sløret syn ikke undgås, kan det heldigvis ofte behandles og lindres. Her er nogle forholdsregler, der er effektive for at undgå sløret syn:

Få undersøgt dine øjne for sløret syn i Synoptik

Det er helt naturligt at opleve sløret syn før eller siden, og der kan være flere årsager til sløret syn. Oplever du udfordringer med sløret syn, og påvirker sløret syn din synskvalitet og -komfort, anbefaler vi, at du bestiller tid til en Udvidet Synsprøve med sundhedstjek.

I synsprøvens omfattende sundhedstjek af dine øjne undersøger vores autoriserede optikere, hvad der kan være årsag til sløret syn. Alt sammen med stor ekspertise og avanceret optisk udstyr. På den måde kan vi give dig ekspertrådgivning om, hvorfor du oplever sløret syn, og hvordan du kan komme sløret syn til livs.

Ud fra en præcis udmåling af dine styrker og kortlægning af, om du døjer med nærsynethed, langsynethedbygningsfejl eller alderssyn, kan vores autoriserede vejlede dig om at bruge briller eller kontaktlinser. Alt sammen noget, du finder et omfattende udvalg af i din lokale Synoptik.

BESTIL TID TIL EN UDVIDET SYNSPRØVE

FIND DIN NÆRMESTE SYNOPTIK

Vi ta’r dit syn alvorligt.