Røde øjne

Røde øjne kan både være harmløse og tegn på alvorlige øjenproblemer. For det meste er røde øjne ufarlige, og de bagvedliggende årsager til røde øjne kan hurtigt behandles. Er røde øjne ledsaget af langvarige smerter i eller omkring øjnene, bør de undersøges nærmere.

- 5 minutters læsetid

Hvorfor får man røde øjne?

Når røde øjne opstår, skyldes det typisk, at blodårerne i øjnene er udvidede. Det kan også skyldes, at blodårerne er bristede. Røde øjne kan opleves sammen med smerte af varierende styrke, ligesom de kan opstå hos personer i alle aldre.

Når øjet opleves mere rødt end normalt, skyldes det, at der er mere synligt blod i blodårerne. Nogle er direkte synlige, mens andre ligger dybere i øjet.

Uanset beliggenheden af blodårerne vil mere blod kunne ses, og der vil opstå røde øjne.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Hvad er røde øjne?

Røde øjne opstår som en reaktion på forskellige tilstande i øjnene. Øjets senehinde eller slimhinde ser ikke så hvid ud som normalt, men fremstår mere eller mindre rød.

Den lyserøde eller kraftige røde farve opstår, fordi blodårer i senehinden eller slimhinden udvider sig og bliver mere blodfyldte. Der kan også opstå en lille bristning af en blodåre, som får blod til at sive ud mellem de to hinder.

LÆS OM ØJENPROBLEMER

Symptomer på røde øjne

Røde øjne giver i sig selv ingen symptomer, men den bagvedliggende årsag kan give forskellige symptomer på røde øjne:

LÆS OM ØJENSYMPTOMER

Årsager til røde øjne

Der kan være mange forskellige årsager til, at blodkar udvider sig. Røde øjne kan opstå både som følge af ydre og indre påvirkninger. Her er et udpluk af de mest udbredte årsager:

Hvorfor får man røde øjne?

Der er flere omstændigheder, der kan resultere i røde øjne. Kraftige nys og host kan være med til at påvirke blodårerne, ligesom jævnlige øjengnidninger kan gøre øjnene røde.

Aftager rødmen i øjnene ikke, og opleves der samtidig kritiske symptomer som øjenkløe, smerter, tåreflod, lysfølsomhed, pus i øjnene eller sløret syn kombineret med røde øjne, anbefales det at besøge en optiker.

FIND DIN NÆRMESTE OPTIKER

Det afhænger af årsagen til og formen for røde øjne, om røde øjne kræver behandling. Hvis årsagen til røde øjne er for lidt søvn, overanstrengte øjne eller indtagelse af alkohol, er det hovedsageligt tilstrækkeligt med lidt hvile.

Der findes også øjendråber og tåreerstatning, som kan have en lindrende effekt på trætte, tørre og røde øjne.

Er årsagen til røde øjne øjenskader eller betændelse, kræver røde øjne behandling. En læge eller øjenlæge kan udskrive medicin, der behandler den bagvedliggende årsag til røde øjne.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Behandling af røde øjne

Der kan være mange forskellige årsager til røde øjne. Det betyder, at der også er forskellige måder at behandle tilstanden på.

Harmløse tilfælde af røde øjne kan løses derhjemme med enkle metoder. Vi anbefaler imidlertid at besøge en optiker, hvis der opleves følgende:

 • Røde øjne med sløret syn
 • Røde øjne med tiltagende smerter
 • Røde øjne med grønligt eller gulligt pus
 • Røde øjne med tunge øjenlåg
 • Røde øjne med længerevarende øjentørhed

Behandling af røde øjne uden medicin

Lettere tilfælde af røde øjne kan behandles med remedier, som typisk er til rådighed i hjemmet:

 • Øjenlåg kan renses med rent vand eller særlige renseservietter til øjenlåg, som kan købes i din lokale Synoptik
 • Øjne kan skylles i sterilt saltvand
 • Kolde omslag på lukkede øjne kan lindre og formindske rødmen. En ren serviet eller lignende dyppes i koldt vand, vrides og placeres på øjet
 • Varme omslag på lukkede øjne kan bløde op for tilstoppede øjenlågskirtler. Øjenlågenes kant kan derefter renses ordentligt
 • Undgå makeup, så længe der opleves røde øjne

SE UDVALG AF BRILLER

Allergi

Allergikere har tendens til røde øjne. Nogle tåler ikke husdyr med pels, støv eller pollen, mens andre ikke tolererer hussvamp, luftforurening, stærke lugte eller røg.

Uanset hvad der får kroppen til at reagere allergisk, vil reaktionen ofte være hyppige og mange nys, påvirkning af åndedrættet, kløe i næse, gane og øjne samt øjne, der løber i vand.

Tørre og røde øjne

En hyppig årsag til røde øjne er, når overfladen af øjnene ikke holdes fugtig. Manglende fugt får øjets væv til at reagere uhensigtsmæssigt. Vævet tager skade, og der kan opstå infektioner og sår.

Øjne kan være røde og føles trætte, ligesom der kan være en fornemmelse af grus i øjnene, eller at de kan løbe i vand. Tørre øjne kan også påvirke synskvaliteten og gøre synsskarpheden svingende.

LÆS OM TØRRE ØJNE

Øjeninfektioner

Øjet og øjenomgivelserne kan inficeres af forskellige mikroorganismer. Ved infektioner aktiveres organismens immunsystem. Der kan her opstå en såkaldt inflammation.

Blodet er en vigtig del af immunsystemet. Inflammation giver øget blodtilførsel til det område med infektion, for at antistoffer i blodet kan bekæmpe infektionen, som giver røde øjne.

Når et øje inficeres, vil der, ud over en øget blodtilstrømning, kunne ses en kraftigere tåreproduktion. Ekstra tåreflod skal beskytte øjet mod skadelige fremmedlegemer.

Ved infektion af bakterier er det ofte kun det ene øje, der bliver rødt, mens en virusinfektion giver rødme i begge øjne.

Røde øjne efter øjenoperationer

Er øjnene blevet opereret for f.eks. grå stær (katarakt), er det forventeligt, at der kortvarigt vil opleves røde øjne. Aftager rødmen ikke, anbefales det at blive undersøgt hos en øjenlæge.

Ud over disse eksempler på årsager til røde øjne kan problemet med røde øjne også opstå på grund af forkølelse, sollys, fremmedlegemer i øjet, ophold i svømmehaller, steder med forurenet luft og mange andre forhold, som kan irritere øjnene.

LÆS OM GRÅ STÆR

Øjendråber mod røde øjne

Øjendråber bruges hyppigt til behandling og lindring af røde øjne. Det anbefales dog ikke at tage sagen i egen hånd. Er årsagen til røde øjne manglende søvn, er ro og hvile ofte tilstrækkeligt.

Ved mild grad af røde øjne vil en optiker typisk anbefale at bruge øjendråber med tåreerstatning eller grundig rensning af øjenlågskanter. En anden rensevæske til kontaktlinser kan i nogle tilfælde hjælpe.

Løber øjne i vand, og er der samtidig kløe og røde øjne, er der sandsynligvis tale om allergi. Under de omstændigheder vil det hjælpe med antihistaminer.

En optiker eller apoteket kan hjælpe med en oversigt over, hvilke behandlingsformer der er for allergisk reaktion i øjnene. I mere sjældne tilfælde er allergi så generende, at håndkøbsmedicin ikke er tilstrækkeligt. I så fald anbefales det at kontakte egen læge.

En optiker kan undersøge de røde øjne, fastslå årsagen og give vejledning om, hvordan de røde øjne kan lindres. I kritiske tilfælde af røde øjne kan optikeren henvise til en øjenlæge, som kan tilbyde en behandling af den bagvedliggende årsag til røde øjne.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Hvordan forebygger man røde øjne?

Den bedste måde at undgå behandling af røde øjne på er naturligt nok at undgå årsagerne. Her er en række råd til, hvordan røde øjne kan forebygges:

 • Vask hænder ofte og grundigt eller brug håndsprit, inden fingre føres i nærheden af øjnene. Vær opmærksom på, at håndsprit ikke kommer i øjnene
 • Fjern øjenmakeup hver aften, så kirtler i øjenlågene ikke tilstoppes
 • Brug kontaktlinser som anbefalet af optikeren:
  • Overhold bæretiderne
  • Ved brug af endagslinser skal de brugte linser altid kasseres efter brug og må under ingen omstændigheder genanvendes
  • Linser, der er beregnede til at blive brugt i længere tid, såsom månedslinser, skal altid renses og desinficeres hver nat efter brug med den anbefalede kontaktlinsevæske
  • Linser, der anvendes til døgnbrug, må aldrig anvendes længere tid end anbefalet
 • Undgå kontakt med støv, hussvamp, skimmel og andre mikroorganismer, der kan inficere eller fremkalde allergi

LÆS OM ET KONTAKTLINSEABONNEMENT

Besøg Synoptiks eksperter

Vores eksperter kan vejlede dig om lindring af røde øjne i lettere tilfælde eller henvise dig til kontrol hos læge eller øjenlæge i mere kritiske tilfælde.

Ud over at rådgive dig om dit syn og kortlægge, hvilken synsfejl du døjer med, undersøger vores autoriserede optikere bl.a. dine øjne for eventuelle tegn på grå stær, grøn stær, diabetes og forhøjet blodtryk.

Alt det gør vi med stor ekspertise i en Synsprøve med sundhedstjek, som du kan bestille tid til her.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Øje for detaljen