Tørre øjne

Tørre øjne er en tilstand, som alle formentlig vil opleve før eller siden. Tørre øjne er som udgangspunkt lidt generende, men nogen kan blive så hårdt ramt af tørre øjne, at tilstanden påvirker syns- og livskvaliteten.

- 5 minutters læsetid

BESTIL TID TIL EN UDVIDET SYNSPRØVE

Hvad er tørre øjne?

Tørre øjne er en inflammatorisk tilstand, som kan have flere forskellige årsager. Du kan i udvalgte butikker få en eksklusiv specialundersøgelse for tørre øjne, der sætter dine øjnes sundhed og tørre øjne under lup på en ny og mere grundig måde. Se hvilke butikker nederst på siden. 

Tørre øjne kan føre til nedsat produktion af selve tårevæsken eller af olie fra øjenlågskirtlerne. Begge årsager til tørre øjne medfører udtørring af øjets overflade, som har behov for at være fugtet.

Når der opleves tørre øjne, kan det give gener som følelse af grus i øjnene, svie, kløe, eller at øjnene løber i vand.

Tårevæskens funktion

Tårevæsken dækker hele øjets overflade og virker som fugt og smørelse mellem øjne og øjenlåg, når vi blinker. Tårevæsken består af slim fra slimhinden, vand fra tårekirtlen og olie fra øjenlågskirtler.

Den komplekse tårefilm har forskellige funktioner:

 • Skyller organismer væk fra øjets overflade
 • Holder vævet på øjets forreste overflade fugtigt
 • Beskytter øjet mod infektioner
 • Forsyner hornhinden med ilt
 • Danner en jævn gennemsigtig overflade på hornhinden, som stabiliserer synet

BESTIL TID TIL EN UDVIDET SYNSPRØVE

Ved hvert blink bliver tårevæsken naturligt fornyet og fordelt over øjets forreste overflade. På den måde holdes vævet fugtigt og sundt.

Producerer tårekirtlen ikke nok tårevæske, vil tårevæsken fordampe hurtigt. Hvis kvaliteten af tårefilmen ikke er god nok, vil det kunne mærkes som gener i øjnene. Det kan også opleves, at øjnene løber i vand. Nogen oplever også et svingende, uskarpt syn ind i mellem.

Tørre øjne er i en mild grad generende. Nogen er imidlertid så hårdt ramt af tørre øjne, at de tørre øjne griber ind i dagligdagen og reducerer livskvaliteten.

Cirka 25% af befolkningen er generet af tørre øjne, hvilket gør det til en udbredt øjentilstand og et normalt øjenproblem.

Risikoen for at være disponeret for tørre øjne øges med alderen.

Tørre øjne symptomer

Der findes forskellige symptomer på tørre øjne, som kan påvirke synskvaliteten:

Symptomer på tørre øjne viser sig, når mængden af tårevæske når under en vis grænse. Enten fordi der produceres mindre væske, eller fordi væsken fordamper hurtigere end normalt. Det opleves bl.a., når øjnene udsættes for kraftig blæst eller tørt klima.

Koncentreret brug af øjnene nedsætter antallet af øjenblink. Det betyder, at aktiviteter som bilkørsel over lange afstande og arbejde foran digitale skærme kan resultere i irriterede, trætte og tørre øjne.

Tørre øjne årsag

Der kan være flere årsager til tørre øjne:

 • Færre øjenblink i forbindelse med forskellige synsopgaver, f.eks. ved skærmbrug
 • Bivirkninger ved brug af medicin, f.eks. allergimedicin som antihistaminer eller hjertemedicin som betablokkere
 • Gigtsygdomme som leddegigt (reumatoid artrit) eller Sjögrens syndrom
 • Øjensygdomme som betændelse eller øjenlågslidelser
 • Hormonelle forandringer hos kvinder, f.eks. ved graviditet og overgangsalder
 • Problemer med tåreproduktionen

Der er også forskellige ydre påvirkninger, der kan være årsag til tørre øjne:

 • Høj varme og kraftig blæst
 • Kontaktlinser
 • Rygning
 • Ventilationsanlæg

Tårevæsken frembringes i kirtler omkring øjnene og i øjenlågene. Med alderen nedsættes mængden af produceret væske.

Tørre øjne kan opstå som bivirkninger ved brug af steroider og anden medicin, som anvendes i behandling af forskellige tilstande.

LÆS OM ØJENSYMPTOMER

Tårekvalitet og tørre øjne

Det tynde lag tårevæske, som dækker den forreste del af øjet, er sammensat af olie/fedt, vand og slim. Alle ingredienser spiller en vigtig rolle for øjet og synet i tilfælde af tørre øjne.

Olielaget forsinker fordampningen af vandlaget. Vandlaget sørger for at forsyne hornhinden med ilt, og laget beskytter samtidig mod infektion.

Slimindholdet er med til at fordele tårevæsken jævnt over øjet og sørger for at pakke små urenheder i tårevæsken ind. På den måde fjernes det uden at ridse hornhindens overflade.

Tørre øjne behandling

Før problemet med tørre øjne kan løses, er det nødvendigt, at mulige årsager til tørre øjne afdækkes:

Hvilken sygdomshistorik er der? Hvad er den nuværende sundhedstilstand? Det er også nødvendigt at vide noget om en eventuel igangværende behandling og brug af medicin, ligesom andre relevante forhold også vil skulle afdækkes i behandling af tørre øjne.

Mængden og kvaliteten af tårevæsken samt hastigheden, som den fordamper med, vil blive undersøgt.

På baggrund af resultaterne kan vores autoriserede optikere i en Udvidet Synsprøve med sundhedstjek vurdere, hvilken løsning der vil være bedst for at minimere udfordringerne ved en utilstrækkelig tårevæske og tørre øjne.

BESTIL TID TIL EN UDVIDET SYNSPRØVE

Der er som udgangspunkt tre metoder til at holde øjnene tilstrækkeligt fugtige for at hjælpe med at undgå tørre øjne:

 • Regulere produktionen af den naturlige tårevæske
 • Bruge erstatning for den naturlige tårevæske med kunstige tårer
 • Forhindre eller forsinke muligheden for, at tårevæsken forlader øjets overflade

Medicin til behandling af tørre øjne

En øjenlæge kan, alt afhængig af årsagen til tørre øjne, vælge mellem forskellige medicintyper til behandling af meget alvorlig grad af tørre øjne.

Tørre øjne ved betændelse af øjenlågene

Betændelse i øjenlågene kaldes blefaritis. Det forekommer, når bakterier på øjenlågene starter en infektion, og når der er alvorlige hudproblemer som f.eks. ved eksem.

Øjenlåget indeholder utallige kirtler, der udskiller stoffer, som indgår i tårevæsken. Kirtlerne kan tilstoppes og på anden vis nedsætte produktionen. På den måde kan de være med til at skabe betændelse i øjenomgivelserne.

Allergi kan også ramme øjnene og øjenomgivelserne. Det kan dermed også være årsag til, at øjenlåg reagerer med en betændelsesreaktion.

Afhængig af årsagen kan der udskrives symptomdæmpende medicin eller antibiotika. Risikoen for en infektion kan minimeres ved at rense øjenomgivelserne dagligt og ved at undgå kilder til irritation af hud og øjenlåg.

FIND DIN NÆRMESTE OPTIKER

Alternativ behandling af tørre øjne

Tørre øjne kan ofte også lindres med mere naturlige metoder. Opvarmet øjenmaske på øjenlågene og blid øjenlågsmassage kan være med til at sikre en fri passage i øjenlågets kirtler.

Kosttilskud i form af omega-3 fedtsyre bidrager til produktionen af vigtige tåreingredienser, som kan være med til at sikre, at øjets overflade holdes fugtig for at undgå tørre øjne.

Tørre øjne hos kontaktlinsebrugere

Kontaktlinsebrugere med tørre øjne kan opleve en forbedring ved at bruge kontaktlinser til tørre øjne, der er opbygget af materialetyper egnede til den enkeltes tårevæske. Hør meget mere om dine muligheder for at få kontaktlinser til tørre øjne i din lokale Synoptik.

En anden naturlig måde at undgå tørre øjne er regelmæssige blink med øjenlågene.

Hyppige blink hjælper med at frigive tårevæske og sørger samtidig for, at tårevæsken udskiftes og fordeles over øjets forreste overflade. Det er særlig vigtigt ved skærmarbejde og andet, der kræver koncentreret brug af synet.

LÆS OM ET KONTAKTLINSEABONNEMENT

Undgå tørre øjne med 20-20-20-reglen

Opleves udfordringer med tørre øjne, kan det være hensigtsmæssigt at følge disse anbefalinger:

 • 20-20-20-reglen: Hold en pause hvert tyvende minut, flyt blikket til en afstand af 20 fod (seks meter) og lav 20 kraftige øjenblink i løbet af 20 sekunder
 • Indtag vand i anbefalet mængde
 • Undgå at gnide i øjnene, når de føles irriterede
 • Bliv ikke generet af røg, støv og varme, som kan være årsag til øjenirritationer

Få en specialundersøgelse for tørre øjne i udvalgte butikker

I Synoptik har vi efteruddannet nogle af vores autoriserede optikere til eksperter i tørre øjne. Du kan i udvalgte butikker få en eksklusiv specialundersøgelse for tørre øjne, der sætter dine øjnes sundhed og tørre øjne under lup på en ny og mere grundig måde.

Vores eksperter udfører en grundig undersøgelse af alt fra mængden og kvaliteten af din tårefilm, ligesom vi stiller skarpt på eventuelle skader eller sygdom i dit øjes overflade og i dine øjenlåg.

Bestil tid ved at ringe til følgende udvalgte butikker

Du finder specialister i tørre øjne i følgende udvalgte butikker. Bestil tid i dag ved at ringe til butikken, eller hør mere om undersøgelsen hos vores eksperter, der står klar til at gøre dig meget klogere på specialundersøgelsen.

 • Aalborg Storcenter, Hobrovej 452, 9200 Aalborg, tlf. 98 18 41 66
 • Ringsted, Sct. Hansgade 2, 4100 Ringsted, tlf. 57 61 72 61
 • Fredericia, Gothersgade 11, 7000 Ringsted, tlf. 75 93 13 61
 • Herlev, Herlev Bygade 28, 2730 Herlev, tlf. 44 94 03 51
 • Middelfart, Algade 55, 5500 Middelfart, tlf. 64 41 41 48
 • Ballerup Centret, Banetoften 30, 2750 Ballerup, tlf. 44 65 79 60
 • Roskilde, Algade 15C, 4000 Roskilde, tlf. 46 35 41 30
 • København S, Amagerbrogade 150, 2300 København S, tlf. 32 55 54 61
 • København V, Vesterbrogade 46, 1620 København V, tlf. 33 23 44 61
 • Næstved Centrum, Torvestræde 1A, 4700 Næstved, tlf. 55 73 91 61

Specialundersøgelsen for tørre øjne koster 298 kr. Men kombinerer du med en Udvidet Synsprøve med sundhedstjek, som koster 298 kr., er prisen i alt kun 498 kr.

Du sparer altså 98 kr. ved at kombinere undersøgelserne.

Vi ta’r dit syn alvorligt