Sådan bremser og forebygger du din nærsynethed

Det er helt naturligt at være nærsynet. Faktisk er det den mest almindelige årsag til synsforandringer: 30-40% af befolkningen i europæiske lande – i Danmark hver tredje person og en femtedel af børn under 18 år – er nærsynet. Men hvordan kan du bremse nærsynethed, og hvilke handlinger kan forebygge det? Og hvordan kan du undgå, at dine børn udvikler nærsynethed? Find ud af her, hvilke hensyn du skal tage til dine øjne, så nærsynethed ikke udvikles eller forværres.

- 3 minutters læsetid

Hvordan kan du forebygge og bremse nærsynethed?

I puberteten er det ikke kun din krop, der vokser. Dine øjne gør også. Hos mange bliver øjeæblet for langt, og det resulterer i, at billeddannelsen skabes foran nethinden. Det betyder, at du vil have svært ved at se genstande på afstand. Du bliver med andre ord nærsynet.

Tilstanden kan forværres yderligere i løbet af livet. I 20’erne studerer mange, hvor de udsætter deres øjne for intens læsning af tekster med lille skrift. Det kan stimulere øjets udvikling og dermed udbygge din nærsynethed. 

Læsepauser kan være med til at give dine øjne afslapning og minimere øjnenes træthed, men du kan også foretage dig meget andet for at forebygge og begrænse nærsynethed:

Kom ud i det blå

Det er nok de færreste, der ikke synes, det er dejligt at være udendørs. Især hvis solen skinner. Frisk luft og dagslys er også dejligt, fordi det er godt for dit syn.

Langt de fleste, der bruger tid udendørs, døjer mindre med nærsynethed end dem, som opholder sig indendørs det meste af dagen. Det skarpe lys udendørs har indflydelse på, hvorvidt nærsynethed udvikles. Det er nemlig med til at frigive signalstoffet dopamin, som reducerer øjets længdevækst – og dermed risikoen for nærsynethed.

Øget udendørsaktivitet i dagslys er et initiativ, som kan hjælpe dig med at bremse din nærsynethed. For dine børns vedkommende vil det også have indflydelse på, om de bliver nærsynede. Specielt i hvilken grad og hastighed, da børn med nærsynede forældre er særligt disponerede for også at udvikle det.


Begræns din skærmtid

Dit syn trives ikke foran skærmen på smartphones, computere eller tablets. Tværtimod. Øjnene er ikke skabt til det, og det kan være med til at fremme nærsynethed. Det er imidlertid en udpræget aktivitet hos den gængse dansker, som vi alle er mere eller mindre afhængige af.

Hvis du også bruger tid på at være online og følge med i, hvad der sker omkring, er det en fordel at begrænse din skærmtid. Det er også en fordel blandt andet at holde pauser, ikke opholde dig mere end én time ad gangen foran skærmen, bruge større skriftstørrelse, holde større afstand til skærmen, justere lysstyrke og kontrastforhold samt at holde øjnene fugtige ved at blinke ofte. Det kan nemlig være med til at bremse nærsynethed.

 

Undgå hovedpine og anstrengte øjne med skærmbriller

En udpræget følge af meget arbejde ved en computerskærm er hovedpine og ondt i nakken og i ryggen på grund af et ringere syn og større anstrengelse for at koncentrere sig. Det kan du undgå ved at bruge skærmbriller, som du muligvis kan få din arbejdsgiver til at betale for. Hos Synoptik bliver dine skærmbriller særligt indstillet og udmålt til dit arbejde og din afstand til skærmen, så du får en mere behagelig arbejdsdag og lettere ved at fokusere.


Find dine nye briller eller kontaktlinser på Synoptik.dk

Briller eller kontaktlinser er den bedste måde at korrigere dit syn, hvis du er nærsynet. Det giver dig mulighed for at se skarpt konstant og få alle detaljer med – selv på afstand.

Hos Synoptik har vi et stort udvalg af briller og kontaktlinser, som kan hjælpe dig med at finde ud af, hvordan du vil udtrykke dig. På Synoptik.dk finder du vores nye sortiment med et væld af spændende nyheder fra markedets største og mest populære mærker. Blandt andet bestsellere som Ray-Ban, Burberry, Gucci, Hugo Boss, Saint Laurent, Emporio Amani, Marc Jacobs, HeritagePrada – og mange, mange flere.

Hvis det er første gang, du skal have briller eller kontaktlinser, er der flere ting, du bør have in mente, når du skal vælge det helt rette par til dig og din hverdag.

Opdag din nærsynethed med en Udvidet Synsprøve

Før du køber briller eller kontaktlinser, skal du finde ud af, hvilken styrke du har brug for. Hvor tæt skal du på, før du kan se skarpt, eller hvor langt væk skal du, før synet fungerer optimalt? Det er nemlig det, din synsstyrke af, og det er afgørende for at finde de briller eller kontaktlinser, der passer til netop dit syn og din hverdag.

Hos Synoptik kan vores autoriserede optikere hjælpe dig med at finde den rette løsning, så du får det bedste ud af dit syn. Vi kan foretage en Udvidet Synsprøve med Sundhedstjek, som kortlægger dit syn. Det er samtidig et omfattende sundhedstjek, der undersøger dine øjnes sundhed.

En undersøgelse er især afgørende, hvis du er nærsynet. Synstilstanden kan nemlig have alvorlige følger. Du kan blandt andet have risiko for at få nethindeløsning, forandringer i øjets indre, brud på nethinden, dannelse af arvæv og nye ’dårlige’ blodårer, ligesom risiko for grøn stær og tidlig udvikling af grå stær er øget hos nærsynede.

BESTIL TID

Vi ta’r dit syn alvorligt.