Nærsynethed – Alt om myopi og behandling af nærsyn

Forskere forventer, at halvdelen af jordens befolkning vil være nærsynet i 2050. Nærsynethed er altså en helt naturlig synsbegrænsning. Faktisk er det den mest almindelige årsag til synsforandringer. I europæiske lande er 30% til 40% af befolkningen nærsynet, mens hver tredje person og en femtedel af børn under 18 år er nærsynede i Danmark.

- 4 minutters læsetid

I denne artikel får du svar på, hvad nærsynethed er, hvordan du skal reagere ved udfordringer med at se klart på afstand, og hvornår briller eller kontaktlinser kan afhjælpe din nærsynethed.

Opdag nærsynethed i en synsprøve

Har du nemt ved f.eks. at læse bøger og aviser, men må du knibe dine øjne sammen, når du skal orientere dig på bl.a. vejskilte eller læse undertekster på film? Så kan det være tegn på, at du døjer med nærsynethed.

Nærsynethed kan nemt korrigeres med briller og kontaktlinser. Hvis du oplever, at dit syn har forandret sig, er første skridt at få dit syn undersøgt i en grundig synsprøve.

Hos Synoptik kan vores autoriserede optikere hjælpe dig med at kortlægge graden af din nærsynethed. Det gør vi på baggrund af en Synsprøve med sundhedstjek, hvor vi måler din synsstyrke og hjælper dig med at finde den rette løsning på dine synsudfordringer.            

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Hvad er nærsynethed?

Nærsynethed, som også kaldes myopi, er en tilstand, der giver udfordringer med at se klart på afstand, fordi ting fremstår uskarpe. Hvis du er nærsynet, vil du derfor opleve, at ting på nært hold fremstår skarpe, mens de på lang afstand bliver mere uskarpe.

Nærsynethed kan inddeles i forskellige sværhedsgrader. Lige fra mild til svær, ligesom nærsynethed kan være degenerativ, i udvikling eller endda forekomme som natte-nærsynethed.

Tilstanden kan forværres i løbet af livet. Mange oplever f.eks., at deres syn bliver dårligere i løbet af studietiden, hvor deres øjne udsættes for intens læsning af tekster med lille skrift. Det kan stimulere øjets udvikling og dermed udbygge nærsynethed.

Hvorfor bliver man nærsynet?

Årsagen til, at vi udvikler nærsynethed eller myopi, er endnu ikke endeligt kendt, og der er ingen enkel forklaring på, hvorfor flere og flere bliver nærsynede.

Myopi kan skyldes flere omstændigheder. Både arv og livsstil spiller en rolle og kan have stor indvirkning på vores syn.

Symptomer på nærsynethed

Kniber du øjnene sammen, har du følelsen af anstrengte øjne, får du hyppigt hovedpine, eller har du sværere ved f.eks. at se vejskilte? Så kan det være tegn på, at du er ved at udvikle nærsynethed.

Opsøg din nærmeste optiker og få tjekket dit syn for nærsynethed, hvis du oplever følgende symptomer:

  • Du kan se tydeligt på nær afstand, men du oplever problemer med at se klart, når du skal se længere væk
  • Dit syn slører, når du skal se bogstaver på længere afstand, f.eks. når du kører bil
  • Du føler dig nødsaget til at sidde tættere på dit TV og din computer
  • I et klasseværelse vælger du at sidde tæt på tavlen
  • Når du læser, holder du teksterne tæt på dine øjne
  • Du kniber dine øjne sammen, når du skal se genstande på afstand
  • Du har svært ved at se, når du kører i bil, især når det er mørkt

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

3 måder du selv kan forebygge og bremse nærsynethed

Forskning viser, at forskellige aktiviteter kan påvirke udviklingen af nærsynethed, og med få hensyn i din hverdag kan bidrage til, at nærsynethed udvikles og eksisterende nærsynethed begrænses.

Her er 3 råd til at bremse udviklingen af myopi:

1. Kom ud i det blå

Frisk luft og dagslys er godt for dit syn, og flere, der bruger tid udendørs, døjer mindre med nærsynethed end dem, som opholder sig indendørs det meste af dagen.

Det skarpe lys udendørs har indflydelse på, hvorvidt nærsynethed udvikles. Det er med til at frigive signalstoffet dopamin, som reducerer øjets længdevækst – og dermed risikoen for udvikling af nærsynethed.

Øget udendørsaktivitet i dagslys er altså et initiativ, som kan hjælpe med at bremse nærsynethed.

For børns vedkommende vil det også have indflydelse på, om de bliver nærsynede. Specielt i hvilken grad og hastighed. Det skyldes, at børn med nærsynede forældre er særligt disponerede for at udvikle nærsynethed.

2. Begræns skærmtiden

Synet og øjnene trives ikke foran skærmen på smartphones, computere eller tablets. Øjnene er ikke skabt til det, og det kan have en negativ indvirkning på udviklingen af nærsynethed

Personer, der har meget skærmtid, kan derfor have fordel af at begrænse den. Har du ikke mulighed for at begrænse din skærmtid, findes der dog en række hensyn, der er fornuftige at have i baghovedet:

  • Hold flere pauser
  • Ophold ikke mere end en time ad gangen foran en skærm
  • Brug større skriftstørrelse og hold afstand til skærmen
  • Juster skærmens lysstyrke og kontrastforhold
  • Hold øjnene fugtige ved at blinke ofte

3. Hold læsepauser

Er du under uddannelse eller læser du blot meget? I det tilfælde kan læsepauser være med til at give øjnene afslapning og minimere følelsen af øjentræthed.

Få undersøgt dine øjnes sundhed i Synoptik

Du kan korrigere din nærsynethed mest effektivt med briller eller kontaktlinser, der bliver skræddersyet til din præcise grad af synsfejlen.

Oplever du symptomer på nærsynethed eller myopi, står vores autoriserede optikere klar til at hjælpe dig med at finde netop den løsning, der kan optimere dit syn på lang afstand.

I en Synsprøve med sundhedstjek kortlægger vi graden af din nærsynethed og foretager et grundigt tjek af dine øjnes sundhed. Vi undersøger også dine øjne for eventuelle tegn på grå stær, grøn stær, diabetes, forhøjet blodtryk og meget andet.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Husk regelmæssige øjenkontroller, hvis du er nærsynet

Hvis du er nærsynet, kan du have øget risiko for nethindeløsning, forandringer i dit øjes indre, brud på din nethinde, dannelse af arvæv og nye ’dårlige’ blodårer, ligesom risikoen for grøn stær og tidlig udvikling af grå stær er større.

Den større risiko for eventuelle synstruende forandringer betyder, at regelmæssige synsprøver er afgørende for muligvis at komme forandringer i forkøbet. En tidlig indsats kan gøre en stor forskel.

Vi ta’r dit syn alvorligt