Sådan bremser og forebygger du din nærsynethed

Det er helt naturligt at være nærsynet. Faktisk er det den mest almindelige årsag til synsforandringer i nyere tid: 30-40% af befolkningen i europæiske lande – i Danmark hver tredje person og en femtedel af børn under 18 år – er nærsynet.

- 4 minutters læsetid

BESTIL TID TIL EN UDVIDET SYNSPRØVE

Hvordan kan man forebygge og bremse nærsynethed (myopi)?

I puberteten er det ikke kun kroppen, der vokser. Øjnene gør også. Hos mange bliver øjeæblet for langt, og det resulterer i, at billeddannelsen skabes foran nethinden. Det betyder, at det vil være svært ved at se genstande på afstand. Man bliver med andre ord nærsynet, som også kaldes myopi.

Nærsynethed kan forværres yderligere i løbet af livet. I 20’erne studerer mange. Her udsættes øjnene for intens læsning af tekster med lille skrift. Det kan stimulere øjets udvikling og dermed udbygge din nærsynethed.

Læsepauser kan være med til at give øjnene afslapning og minimere følelsen af øjentræthed, men også meget andet kan forebygge og begrænse nærsynethed.

LÆS OM NÆRSYNETHED

Kom ud i det blå

Det er nok de færreste, der ikke synes, at det er dejligt at være udendørs. Især hvis solen skinner.

Frisk luft og dagslys er også dejligt, fordi det er godt for synet, selv om det også kræver optimal øjebeskyttelse mod solens usunde UV-lys med solbriller.

Langt de fleste, der bruger tid udendørs, døjer mindre med nærsynethed end dem, som opholder sig indendørs det meste af dagen.

Det skarpe lys udendørs har indflydelse på, hvorvidt nærsynethed udvikles. Det er med til at frigive signalstoffet dopamin, som reducerer øjets længdevækst – og dermed risikoen for udvikling af nærsynethed.

Øget udendørsaktivitet i dagslys er et initiativ, som kan hjælpe med at bremse nærsynethed.

For børns vedkommende vil det også have indflydelse på, om de bliver nærsynede. Specielt i hvilken grad og hastighed. Det skyldes, at børn med nærsynede forældre er særligt disponerede for også at udvikle nærsynethed.

FIND DIN NÆRMESTE OPTIKER

Begræns skærmtiden

Synet og øjnene trives ikke foran skærmen på smartphones, computere eller tablets. Øjnene er ikke skabt til det, og det kan være med til at fremme nærsynethed.

Det er imidlertid en udpræget aktivitet hos den gængse dansker og noget, som alle er mere eller mindre afhængige af.

Personer, der bruger tid på at være online og følge med i, hvad der sker omkring dem, kan have fordel af at begrænse skærmtiden.

Der findes en række hensyn, der er fornuftige at have i baghovedet for dem, der bruger tid foran skærmen:

  • Hold flere pauser
  • Ophold ikke mere end en time ad gangen foran en skærm
  • Brug større skriftstørrelse og hold afstand til skærmen
  • Juster skærmens lysstyrke og kontrastforhold
  • Hold øjnene fugtige ved at blinke ofte

Undgå hovedpine og anstrengte øjne (astenopi) med skærmbriller

En udpræget følge af meget arbejde ved en computerskærm er hovedpine og ondt i nakken og i ryggen på grund af et ringere syn og større anstrengelse for at koncentrere sig. Det kan undgås ved at bruge skærmbriller, som du muligvis kan få din arbejdsgiver til at betale for.

Hos Synoptik bliver skærmbriller særligt indstillet og udmålt til arbejdet og afstanden til skærmen. På den måde opnås en mere behagelig arbejdsdag og lettere evne til at fokusere.

LÆS OM ANSTRENGTE ØJNE

Find dine nye briller og kontaktlinser i Synoptik

Briller eller kontaktlinser er den bedste måde at korrigere synet, når man er nærsynet.

Hos Synoptik har vi et stort udvalg af kontaktlinser og briller fra den nyeste brillemode, som ikke kun kan hjælpe med at stille skarpt. De kan også hjælpe med at finde det bedste udtryk.

I din lokale Synoptik kan du gå på opdagelse i vores omfattende udvalg af briller fra de populære designermærker. Lige fra Ray-Ban til Burberry, Gucci, Hugo Boss, Saint Laurent, Emporio Amani, HeritagePrada og mange, mange flere.

SE UDVALG AF BRILLER

Opdag nærsynethed (myopi) i en Udvidet Synsprøve

Før du køber briller eller kontaktlinser, skal du finde ud af, hvilken synsstyrke du har. Hvor tæt skal du på, før du kan se skarpt? Eller hvor langt væk skal du, før dit syn fungerer optimalt?

Det er det, din styrke afhænger af, og det er afgørende for at finde de briller eller kontaktlinser, der passer til netop dit syn og din hverdag.

Hos Synoptik kan vores autoriserede optikere hjælpe dig med at finde din rette løsning. I en Udvidet Synsprøve med sundhedstjek udmåler vi dine præcise styrker og kortlægger dermed graden af din nærsynethed.

Du får samtidig et omfattende tjek af dine øjnes sundhed. Vi undersøger dig bl.a. for eventuelle tegn på grå stær, grøn stær, diabetes og forhøjet blodtryk.

BESTIL TID TIL EN UDVIDET SYNSPRØVE

Regelmæssige øjenkontroller er vigtige

En undersøgelse af dit syn er især afgørende, hvis du er nærsynet.

Som nærsynet kan du bl.a. have øget risiko for at få nethindeløsning, forandringer i dit øjes indre, brud på din nethinde, dannelse af arvæv og nye ’dårlige’ blodårer, lige som risikoen for grøn stær og tidlig udvikling af grå stær er større, hvis du er nærsynet.

LÆS OM NÆRSYNETHED

Vi ta’r dit syn alvorligt.