Sådan bremser og forebygger du din nærsynethed

Det er helt naturligt at være nærsynet. Faktisk er det den mest almindelige årsag til synsforandringer: 30-40% af befolkningen i europæiske lande – i Danmark hver tredje person og en femtedel af børn under 18 år – er nærsynet.

- 4 minutters læsetid

Hvordan kan du forebygge og bremse nærsynethed (myopi)?

I puberteten er det ikke kun din krop, der vokser. Dine øjne gør også. Hos mange bliver øjeæblet for langt, og det resulterer i, at billeddannelsen skabes foran nethinden. Det betyder, at du vil have svært ved at se genstande på afstand. Du bliver med andre ord nærsynet, som også kaldes myopi.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Nærsynethed kan forværres yderligere i løbet af livet. I 20’erne studerer mange. Her udsættes øjnene for intens læsning af tekster med lille skrift. Det kan stimulere øjets udvikling og dermed udbygge din nærsynethed.

Læsepauser kan være med til at give øjnene afslapning og minimere følelsen af øjentræthed, men også meget andet kan forebygge og begrænse nærsynethed.

Kom ud i det blå

Det er nok de færreste, der ikke synes, at det er dejligt at være udendørs. Især hvis solen skinner. Frisk luft og dagslys er også dejligt, fordi det er godt for dit syn, selvom det også kræver optimal øjebeskyttelse i solens UV-lys.

Langt de fleste, der bruger tid udendørs, døjer mindre med nærsynethed end dem, som opholder sig indendørs det meste af dagen. Det skarpe lys udendørs har indflydelse på, hvorvidt nærsynethed udvikles. Det er nemlig med til at frigive signalstoffet dopamin, som reducerer øjets længdevækst – og dermed risikoen for nærsynethed.

FIND DIN NÆRMESTE OPTIKER

Øget udendørsaktivitet i dagslys er et initiativ, som kan hjælpe med at bremse nærsynethed. For børns vedkommende vil det også have indflydelse på, om de bliver nærsynede. Specielt i hvilken grad og hastighed. Det skyldes, at børn med nærsynede forældre er særligt disponerede for også at udvikle nærsynethed.

Begræns skærmtiden

Synet og øjnene trives ikke foran skærmen på smartphones, computere eller tablets. Øjnene er ikke skabt til det, og det kan være med til at fremme nærsynethed. Det er imidlertid en udpræget aktivitet hos den gængse dansker og noget, alle er mere eller mindre afhængige af.

Hvis du også bruger tid på at være online og følge med i, hvad der sker omkring dig, er det en fordel at begrænse din skærmtid. Der findes en række tommelfingerregler, som du med fordel kan have i baghovedet, når du bruger tid foran din skærm:

  • Hold flere pauser
  • Ophold dig ikke mere end en time ad gangen foran en skærm
  • Brug større skriftstørrelse og hold afstand til skærmen
  • Juster skærmens lysstyrke og kontrastforhold
  • Hold din øjne fugtige ved at blinke ofte

Undgå hovedpine og anstrengte øjne (astenopi) med skærmbriller

En udpræget følge af meget arbejde ved en computerskærm er hovedpine og ondt i nakken og i ryggen på grund af et ringere syn og større anstrengelse for at koncentrere sig. Det kan du undgå ved at bruge skærmbriller, som du muligvis kan få din arbejdsgiver til at betale for.

Hos Synoptik bliver dine skærmbriller særligt indstillet og udmålt til dit arbejde og din afstand til din skærm. På den måde får du en mere behagelig arbejdsdag og lettere ved at fokusere.

Find dine nye briller og kontaktlinser i Synoptik

Briller eller kontaktlinser er den bedste måde at korrigere synet, når man er nærsynet. Det giver mulighed for at se skarpt konstant og få alle livets øjeblikke med.

Hos Synoptik har vi et stort udvalg af briller og kontaktlinser, som kan hjælpe dig med at finde ud af, hvordan du vil udtrykke dig. På Synoptik.dk finder du vores omfattende sortiment med et væld af spændende nyheder fra markedets største og mest populære mærker. Bl.a. bestsellere som Ray-Ban, Burberry, Gucci, Hugo Boss, Saint Laurent, Emporio Amani, Marc Jacobs, HeritagePrada – og mange, mange flere.

SE UDVALG AF BRILLER

SE UDVALG AF KONTAKTLINSER

Opdag din nærsynethed (myopi) i en Udvidet Synsprøve

Før du køber briller eller kontaktlinser, skal du finde ud af, hvilken styrke du har brug for. Hvor tæt skal du på, før du kan se skarpt? Eller hvor langt væk skal du, før dit syn fungerer optimalt? Det er det, din styrke afhænger af, og det er afgørende for at finde de briller eller kontaktlinser, der passer til netop dit syn og din hverdag.

Hos Synoptik kan vores autoriserede optikere hjælpe dig med at finde din rette løsning. I en Udvidet Synsprøve med sundhedstjek bruger vi vores store ekspertise om dit syn og avanceret optisk udstyr til at udmåle dine præcise styrker. Du får samtidig et omfattende tjek af dine øjned sundhed. Vi undersøger dig bl.a. for eventuelle tegn på øjen- og livsstilssygdomme som grå stær, grøn stær, diabetes og forhøjet blodtryk.

En undersøgelse af dit syn er især afgørende, hvis du er nærsynet. Du kan bl.a. have risiko for at få nethindeløsning, forandringer i dit øjes indre, brud på din nethinde, dannelse af arvæv og nye ’dårlige’ blodårer, ligesom risikoen for grøn stær og tidlig udvikling af grå stær er større, hvis du er nærsynet.

BESTIL TID

FIND DIN NÆRMESTE SYNOPTIK

Vi ta’r dit syn alvorligt.