Børn ved oftest ikke selv, at de ser dårligere end andre. De siger derfor ikke selv til. Der kan være flere tegn på dårligt syn hos børn, som er gode at holde øje med for voksne, der er tættest på børnene i deres hverdag.

Det er også en god ide at være opmærksom på familiens syns- eller øjenhistorik. Eksempelvis om en i familien har eller har haft synsproblemer som barn. Nogle synsproblemer kan være arvelige.

Klager dit barn over hovedpine?

Spørg ind til, om barnet har ondt i panden, i øjnene, eller om det føles, som om noget strammer/presser om hovedet eller dunker/hamrer inden i hovedet. Men det kan også være, at hovedet blot føles tungt eller træt.

Er dit barn tydeligt generet af lys?

Bemærk, som dit barn misser med øjnene i stærkt dagslys, i lys fra en tablet eller ved skift mellem indendørs- og udendørsaktiviteter. Det kan også være, at barnet forsøger at dække øjnene med hånden, klager over, at det er for lyst, har svie i øjnene, har ondt i øjnene, eller har svært ved at se i lyset.

Er dit barn ofte træt i øjnene og gnider sig i dem?

Læg mærke til, om dit barn ofte bliver træt i øjnene og gnider sig i dem. Eksempelvis når barnet skal koncentrere sig om at se noget, eller når han eller hun er træt.

Barnet har svært ved at sidde stille og koncentrere sig

Vær generelt opmærksom på barnets koncentrationsevne. Hvis barnet skal bruge ekstra kræfter på at se optimalt, bliver det hurtigt træt og kan miste koncentrationen, hvilket tit smitter af på lysten til at læse og lave lektier.

Det kan også være, at barnet peger med fingrene på bogstaverne eller fortæller, at bogstaverne flyder sammen.

Dækker for eller lukker det ene øje, når barnet skal fokusere

For at fokusere på en ting, dækker eller lukker barnet det ene øje eller lægger hovedet på skrå.

Barnet virker lidt klodset eller har andre problemer med finmotorikken

Syn og motorik er tæt forbundet, så hvis barnet har synsproblemer, vil det også have svært ved at koordinere sine bevægelser i forhold til sine jævnaldrende.

Det kan komme til udtryk ved, at barnet ofte støder ind i ting og møbler, spilder, når det spiser og drikker, eller har svært ved at gribe en bold. Men det kan selvfølgelig også skyldes andre årsager end synet.

Barnet holder ting meget tæt på øjnene, når det læser eller leger

Bemærk, hvordan barnet sidder med f.eks. en bog eller en tablet. Og spørg, om barnet oplever ubehag ved læsning og lignende aktiviteter, f.eks. på en computer.

Har synlig skelen, også bare en gang imellem

Nogle børn skeler hele tiden, mens andre børn skeler en gang imellem. Det kan være et udtryk for, at barnet overanstrenger sine øjne. Man opdager bedst skelen ved, at det ene øje ’ikke følger med’ det andet.

Bemærk, om barnets øjne følges ad: Kigger det ene øje et andet sted hen? Glider det ene øje f.eks. ind/ud/op/ned - konstant eller blot nogle gange, f.eks. når barnet er træt.

Har problemer med at se ting, der er langt væk

Bemærk, om barnet misser med øjnene eller kniber dem sammen, når det skal se noget på afstand. Eller om barnet f.eks. flytter sig tættere på tv’et, når det skal se en udsendelse.

Har du opdaget nogen af tegnene?

Hvis du har opdaget nogle af tegnene hos dit barn, anbefaler vi at kontakte egen praktiserende læge eller skolens sundhedsplejerske for at få det undersøgt nærmere.

Du kan også kontakte en optiker, som kan udføre forskellige synstests, der kan hjælpe til at afklare, om dit barn har brug for en yderligere synsundersøgelse.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Vi ta'r dit syn alvorligt