UV- og sollys

Der er mange gode grunde til at vælge solbriller med den rigtige beskyttelse og de rigtige glas. Alt efter, hvad du skal bruge dine solbriller til, er det ikke kun beskyttelse mod solens usunde UV-lys, der er afgørende for dit valg af solbriller.

- 6 minutters læsetid

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Solens UV-lys er usundt for dine øjne

Solens UV-lys kan både være livgivende og usundt. På samme måde som din hud kan blive påvirket af for meget sol, kan det samme ske for dine øjne, når de udsættes for ultraviolet lys, som er bedre kendt som UV-lys.

Solens usunde påvirkning af dine øjne betyder, at det er vigtigt at beskytte dine øjne optimalt med et solfilter med UV-lys. Og faktisk beskytter det også mod rynker og solskader i ansigtet.

Det fortæller Charlotte Bonne, som er solbrilleekspert og produktspecialist i Synoptik:

”Solbrillernes mørke glas forhindrer, at du kniber øjnene unødigt meget sammen på grund af det skarpe sollys. Det forebygger på den måde også rynker omkring øjnene.”

Huden omkring dine øjne er tyndere og mere følsom end andre steder på kroppen.

Solbriller, der dækker huden omkring dine øjne, er derfor også med til at forhindre UV-påvirkning og pigmentering af huden. På den måde kan solbriller med 100% UV-beskyttelse være med til at mindske udviklingen af rynker som følge af solens UV-lys.

Og jo større solbrillerne er, desto bedre beskytter de den sarte hud omkring dine øjne.

SE UDVALG AF SOLBRILLER

Solbriller beskytter mod celleskader

Mindst lige så vigtigt er det, at UV-beskyttelsen i solbriller forhindrer celleskader. Får du for meget UV-lys ind i dit øje, kan du risikere at få gule pletter på den hvidlige del af dit øje.

Det sker, fordi det ellers gennemsigtige væv bliver skadet. Og er du udsat for store mængder sollys, er der også risiko for vævsforandringer på din hornhinde.

Vævsforandringer på hornhinden er ikke ønskeligt. Hornhinden fungerer som øjets vindue, hvor alt lys samles og sendes ind i øjet. Kommer der celleforandringer, kan du opleve at få et varigt synstab.

Det forklarer Charlotte Bonne, som også uddyber, at det allerede fra barnsben er vigtigt, at solbriller og kasket er i brug, når solen er fremme.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Begyndende vævsforandringer i øjnene bliver ofte grundlagt i barndommen. Det skyldes, at vi som børn opholder os mere udenfor og af den årsag naturligt er mere eksponerede for solens UV-lys.

”Solbriller til børn er en god måde at beskytte deres øjne på, ligesom en solhat og solcreme beskytter resten af kroppen,” fortæller Charlotte Bonne.

Pas på med billige solbriller

Du skal dog være opmærksom på, at det ikke er alle solbriller, der beskytter mod UV-stråler. I hvert fald ikke effektivt.

Ifølge Charlotte Bonne er det typisk de helt billige solbriller købt på markedspladser og festivaler, der ikke har 100% UV-beskyttelse.

”Faktisk er det mere skadeligt for øjnene med den slags solbriller end ikke at have solbriller på,” siger hun. ”Har man briller med mørkt glas uden UV-filter, vil pupiller åbne sig mere på grund af mørke. På den måde kommer flere af de usunde stråler ind i øjet.”

SE UDVALG AF RAY-BAN SOLBRILLER

Solbriller til dine behov

Køber du dine solbriller i Synoptik, er du garanteret, at dine solbriller yder 100% UV-beskyttelse. Dertil kan du få vejledning om, hvilken farve dine solbrilleglas skal have. For det er heller ikke uden betydning:

”Alt afhængigt af, hvad folk har af fritidsinteresser, og hvad de skal bruge solbrillerne til, har glassets farve en vigtig betydning. Spiller du meget tennis, giver grønne glas eksempelvis den bedste kontrast mellem bold og underlag,” siger Charlotte Bonne og uddyber:

”Til andre typer sport giver et orangebrunt glas ofte de bedste kontraster, og fisker eller sejler man, kan polariserede glas være en fordel, fordi det fjerner forstyrrende og blændende lysrefleksioner.”

FIND DIN NÆRMESTE OPTIKER

Går du i forvejen med briller, kan du med fordel også vælge solbriller med styrke. Det betyder, at du kan se lige så skarpt på solrige dage, som du gør normalt.

Solbriller med styrke er en fordel i mange situationer. Ikke mindst i trafikken, hvor et skarpt syn er afgørende for din optimale færdselssikkerhed.

Få kontaktlinser med indbygget UV-beskyttelse

Det er ikke kun muligt at beskytte dine øjne mod solens UV-lys med solbriller, der yder 100% UV-beskyttelse. Det er også muligt at få kontaktlinser med indbygget UV-beskyttelse. Det er dog ikke en løsning på at undgå al den påvirkning, som solens UV-lys kan medføre:

”I sig selv er kontaktlinser med UV-beskyttelse ikke nok til at beskytte huden omkring dine øjne, og linserne er heller ikke farvede. Det anbefales derfor, at du også bruger solbriller,” fortæller Charlotte Bonne.

”Til gengæld giver kombinationen af kontaktlinser med UV-beskyttelse og solbriller en meget effektiv beskyttelse af dine øjne,” forklarer solbrilleeksperten og produktspecialisten.

”Det er ikke kun en fordel, når det er sommer. Særligt på skiferien, hvor helt op til 60% af sollyset reflekteres direkte tilbage i dine øjne, og intensiteten af UV-strålerne kan være op til 100 gange kraftigere, er det en god måde at beskytte sine øjne på,” afslutter Charlotte Bonne.

LÆS OM ALL-INCLUSIVE™ ABONNEMENT

Få rådgivning i din Synoptik

I din lokale Synoptik finder du autoriserede optikere, der står klar til at give dig ekspertrådgivning om, hvordan du kan beskytte dine øjne optimalt mod solens UV-lys. Og dermed undgå de problemer og eventuelle øjenskader, som solens UV-lys kan resultere i.

Alt det gør vi med avanceret optisk udstyr i en Synsprøve med sundhedstjek.

Udover at udmåle din præcise synsstyrke undersøger vi bl.a. også dine øjne for eventuelle tegn på grå stær, grøn stær, diabetes, forhøjet blodtryk, eventuelle øjenproblemer og meget, meget mere.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Find et stort udvalg af populære kvalitetssolbriller

Efter vi har undersøgt dit syns skarphed og dine øjnes sundhed, kan vores uddannede brillestylister hjælpe dig med at finde de solbriller, der klæder dig bedst.

I butikken finder du et stort udvalg af solbriller fra mærker som Ray-Ban, Gucci, Burberry, Polaroid, Hugo Boss, Saint Laurent og mange, mange flere populære mærker. Alle CE-mærkede og med 100% UV-beskyttelse.

Vil du undgå at skulle skifte mellem briller og solbriller, kan du i stedet opleve alle fordelene ved farveskiftende glas. De skifter automatisk farve og fugnerer som solbriller, når solens UV-lys rammer glassene.

SE UDVALG AF SOLBRILLER

Vi ta’r dit syn alvorligt