Øjets opbygning

Det er et velkoordineret, fascinerende samspil mellem en række specialiserede organer, der får dig til at se. Bl.a. din hornhinde, øjenlinse, nethinde og hjerne.

- 6 minutters læsetid

Hvordan virker mine øjne?

Dine øjne er to kugleformede organer, der indeholder strukturer, som gør dig i stand til at se. Når du ser på en genstand, er det lyset, som reflekteres fra objektet. Det trænger ind i dit øje gennem din hornhinde (cornea).

BESTIL TID TIL EN UDVIDET SYNSPRØVE

Øjenkammerets og hornhindens funktion

Din hornhinde er en kuppelformet, klar struktur placeret forrest på dit øje. Bag din hornhinde er et øjenkammer (camera anterior), som indeholder en klar væske, der kaldes kammervæsken (humor aquosus).

Den specielle kammervæske virker som en forsyningskilde af ilt og næring, ligesom den fjerner affaldsstoffer. Kammervæsken sørger samtidig for, at dit øje holder sin kugleform, ved at væsken skaber et indre overtryk.

For at lyset kan bevæge sig længere ind i dit øje, skal det passere gennem en åbning i den tynde, farvede membran, der kaldes regnbuehinden (iris). Dennes indhold af pigment bestemmer, hvilken unik øjenfarve du har: Jo mindre pigment der er i dit øje, jo lysere er er din øjenfarve (blå). Jo mere pigment din regnbuehinde indeholder, jo mere ændres din øjenfarve fra blå over grøn til brun eller brunsort.

LÆS OM ØJENTRÆTHED

Børns øjne indeholder fra fødslen mindre pigment. Det betyder, at barnets øjenfarve med alderen bliver mørkere, end den var fra fødslen.

Pupil

Hullet i midten af din regnbuehinde er pupillen. Din pupil virker som en blænde, der kan udvide sig og trække sig sammen.

Din pupils størrelse er afhængig af mængden af lys, der er omkring dine øjne: Jo mere lys, jo mindre pupil. Derfor vil dine pupiller være større i mørke. Din pupilstørrelse regulerer din regnbuehinde og den lysmængde, der kommer ind i dit øje. Samtidig bestemmer størrelsen af din pupil din mulighed for at opleve dybdeskarphed: Jo mindre din pupil er, jo større er din dybdeskarphed.

Når en fagperson lyser på dit øje med en lyskilde, undersøges din pupilrefleks. Pupilrefleksen fortæller om samarbejdet mellem dine øjne og din hjerne.

BESTIL TID TIL EN UDVIDET SYNSPRØVE

Øjenlinsen (lens crystalina) og akkommodationsmusklen (musculus ciliaris)

Lige bag din pupil ligger en gennemsigtig, affladet kugle, der kaldes øjenlinsen (lens crystalina). Din øjenlinses krumning ændres, når du fokuserer på genstande, der ligger i forskellige afstande fra dine øjne. Når du fokuserer, og din øjenlinse ændrer sin krumning, siger man, at dit øje tilpasser sig. Det ’akkommoderer’. Jo tættere en genstand er på dit øje, jo mere krummer din øjenlinse.

Uden om din linse ligger en muskel, der kaldes akkommodationsmusklen (musculus ciliaris). Med fine tråde (zonula ciliaris) holder den din øjenlinse på plads. Sammentrækninger af dine muskelfibre påvirker din øjenlinses krumning. Når din muskel arbejder, bliver du i stand til at se objekter fra nært hold mere klart.

Glaslegeme (corpus vitreum)

Inden lyset når din nethinde og danner et billede, skal det først gennem en gennemsigtig, geléagtig og kugleformet substans. Det kaldes glaslegemet (corpus vitreum).

Den klare geléklump sørger for at slippe lyset igennem, mens den samtidig holder dit øjes kugleform. Størstedelen af glaslegemets indhold er vand. Med alderen kan cellerester i glaslegemet bevæge sig i vandet. Det vil du se som små ’fluer’ i dit synsfelt.

Bliver antallet af de små ’fluer’ pludselig større, anbefaler vi, at du opsøger din lokale optiker. I en Udvidet Synsprøve med sundhedstjek undersøger vores autoriserede optikere dine øjnes sundhed og gør dig klogere på, hvorfor du oplever eventuelle udfordringer med dine øjne. Hvis vi ser tegn på forandringer, der kræver yderligere undersøgelser, henviser vi dig til egen læge eller øjenlæge.

BESTIL TID I DAG

Nethinden (retina)

Når lyset fra det, du betragter, trænger ind i dit øje og skaber et billede på din nethinde, vil billedet være vendt på hovedet. Billedet omformes til nervesignaler, som sendes til din hjerne. Her vil det opfattes, som det er i virkeligheden.

Efter lysets passage gennem glaslegemet rammer det endelig din nethinde (retina). Her bliver det optaget i din nethindes pigment. Lyset påvirker din nethinde, som er opbygget af nervevæv. Det omformer lyset til nerveimpulser.

Din nethinde kan inddeles i zoner. Der er en central zone (makula) og en perifer zone, som omgiver makula.

SE UDVALG AF BRILLER

Synscellerne tappe og stave

Det er den centrale del af din nethinde, som du bruger, når du skal læse, fordi du her finder særlige nerveceller. De kaldes tapceller (cones). Dine tapceller er gode til at skelne farver og små detaljer.

Cellerne kan inddeles efter deres følsomhed for farver: En type er god til at opfange blåt lys, og en type opfanger det grønne lys. Endelig er der en, der reagerer stærkere på lys, som ligger i den røde del af farvespektret. Når du ser andre farver end blå, grøn og rød, vil det være, fordi dine synsindtryk fra de tre tapceller blandes.

I den perifere del af din nethinde er flere celler af en anden type. De kaldes stavceller (rods). I modsætning til tapcellerne er stavcellerne ikke i stand til at se farver og detaljer. Til gengæld er de meget lysfølsomme, og de hjælper dig med at kunne se, når lyset er svagere omkring dig.

Det er altså dine stav- og tapceller, der omformer lys til nervesignaler. Det er andre nerveceller i din nethinde, som sender nervesignalerne videre til din hjerne. Tappe er aktive ved dagslys, hvor de danner dit farve- og skarpsyn. Tappe er bedst til at opfatte detaljer. Stavene virker derimod kun i mørke og skaber dit nattesyn.

LÆS OM NATTESYN

Nervesignaler

Nervesignalerne forlader dit øje gennem din synsnerve (nervus opticus). Det sted, hvor nervefibrene træder ud af dit øje, opstår der faktisk en blind plet i dit øjes synsfelt. Fordi er en overlapning af dine to øjnes synsfelter, oplever du ikke den manglende del af dit synsfelt.

Dit øjes nervesignaler modtages i din hjernes synscenter, som ligger allerbagest i den del af hjernen, der kaldes nakkelappen. Her tolkes nervebeskederne og sendes videre til andre hjernecentre, som drager nytte af synsinformationen.

FIND DIN NÆRMESTE OPTIKER

Bliv klogere på øjets opbygning og hornhindens funktion i Synoptik

Det kræver sin specialist at blive klogere på, hvordan din hornhinde, øjenlinse, nethinde og hjerne i et velkoordineret samarbejde får dig til at stille skarpt. I din lokale Synoptik finder du autoriserede optikere, der kan bruge deres store ekspertise om dit syn, øjets opbygning og hornhindens funktion til at rådgive dig om dit syn.

Ud over en undersøgelse af dine øjnes synsfunktion og kortlægning af, om du døjer med nærsynethed, langsynethed, bygningsfejl eller alderssyn, foretager vi et omfattende tjek af dine øjnes sundhed. Med avanceret optisk udstyr undersøger vi dig bl.a. for eventuelle tegn på øjen- og livsstilssygdomme som grå stærgrøn stær, diabetes og forhøjet blodtryk. Og meget, meget mere.

Alt det gør vi med stor ekspertise i en Udvidet Synsprøve med sundhedstjek, som du kan bestille tid til lige her.

BESTIL TID TIL EN UDVIDET SYNSPRØVE

FIND DIN NÆRMESTE SYNOPTIK

Vi ta’r dit syn alvorligt.