Pupillens funktion

Øjet kan beskrives som menneskets kamera. Det opfanger og dokumenterer alt, hvad vi mennesker oplever. Vores pupil kan sammenlignes med et kameras blændeåbning.

- 3 minutters læsetid

Hvad er pupillen?

Øjets pupil fungerer som et kameras blænde. Pupillen er på den måde meget alsidig i dens funktion.

Pupillens størrelse reguleres efter, hvor meget lys der er i omgivelserne. Mørke omgivelser får en pupil til at udvide sig for at lukke så meget lys ind på nethinden som muligt. Omvendt får sollys vores pupiller til at trække sig sammen for at undgå, at vi ikke får for meget lys ind på nethinden.

Det er årsagen til, at vi i sollys får mindre pupiller, og at vi ved f.eks. bilkørsel om aften får større pupiller.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Hvad afgør pupillens størrelse?

Årsagen til ændringer i pupilstørrelsen findes tilbage i menneskets urtid, hvor en stor pupil skabte større overblik i potentielt farlige situationer.

Pupillens evne til at udvide sig og trække sig sammen afhænger af muskulaturen beliggende i iris, som er den farvede del af øjet.

Muskulaturen har en direkte sammenhæng med vores autonome nervesystem, der er med til at opretholde funktioner i kroppen, som vi ikke selv er bevidste om at udføre. Eksempelvis kroppens svedproduktion og hjerteslag.

Hvis en person er vred eller bange, vil pupillen altså automatisk være udvidet. Modsat vil den trække sig sammen, hvis en person befinder sig i en afslappet og rolig situation.

FIND DIN NÆRMESTE OPTIKER

Lægemidler og pupillen

Flere faktorer kan påvirke størrelsen på vores pupil. Herunder lægemidler.

Lægemidler, der udvider pupillen, anvendes blandt andet, når nethinden skal undersøges. En større pupil gør det nemmere at vurdere netop denne del af øjet.

Lægemidler og medicin kan også påvirke pupillens størrelse som bivirkning. Altså hvor en ændring i pupillens størrelse ikke er hensigten med lægemidlet og medicinen, men hvor det ses som en bivirkning.

LÆS OM NETHINDEN

Rusmidlers indvirkning på pupillen

Indtagelse af rusmidler, herunder alkohol og euforiserende stoffer, har også indflydelse på størrelsen af vores pupil. Det skyldes, at rusmidler påvirker vores nervesystem.

Rusmidlers påvirkning af vores nervesystem er også årsagen til, at politiet bl.a. undersøger pupillens reaktionsevne ved mistanke om indtagelse af euforiserende stoffer.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Pupillen er en direkte forbindelse til vores hjerne

Pupillen er en direkte forbindelse til hjernen. Det betyder, at en undersøgelse af pupillens funktion er vigtig. Både som led i en almen undersøgelse, men også ved mistanke om alvorligere tilstande i øjnene.

I en undersøgelse af pupillens funktion vil fagpersoner bl.a. undersøge, om pupillerne er runde, om der ses en forstørret pupil i det ene øje, og om pupillerne reagerer på lys.

Undersøgelserne bidrager med viden om mulige akutte øjentilstande og/eller neurologiske tilstande.

Hør om pupillen i øjet i Synoptik

I din lokale Synoptik står vores autoriserede optikere klar til at gøre dig meget klogere på pupillen og pupillens funktion.

I butikken står vi samtidig klar til at stille skarpt på dine øjnes sundhed i en Synsprøve med sundhedstjek.

Udover at måle dine styrker og kortlægge, om du er nærsynet, langsynet, har bygningsfejl eller døjer med alderssyn, undersøger vi dig for eventuelle tegn på grå stær, grøn stær, diabetes, forhøjet blodtryk og mulige øjenproblemer.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Vi ta’r dit syn alvorligt