Viden
Hjernerystelse og samsynsproblemer
Hjernen har stor indflydelse på vores evne til at se. Mange kan derfor opleve udfordringer med synet efter en hjernerystelse. Samsynet er især udsat.
Øjenskader efter nytår
Gnister, vildfarne krudtstykker og nedfaldne raketter. Hvert år pådrager flere sig alvorlige øjenskader forårsaget af krudt, som kan give udfordringer med øjnene i varierende grad. Beskyttelseshedsbr…
Synsnerven (nervus opticus)
Synsnerven overfører synsindtryk fra nethinden til hjernen. Uden en synsnerve kan vi altså ikke forstå, hvad vi ser. Skader på synsnerven vil derfor føre til et forværret syn.
Charles Bonnet Syndrom (fantombilleder)
Charles Bonnet Syndrom får personer til at se genstande og personer, som de ved ikke er virkelige. Cirka hver tredje person med markant synsnedsættelse oplever tilstanden.
Ondt bag øjet og hovedpine
Ubehag og milde smerter bag øjnene er forholdsvis almindeligt at opleve. I sjældne tilfælde kan smerter bag øjet imidlertid være udtryk for alvorlig sygdom i eller omkring øjet.
Diabetisk øjensygdom (retinopati)
Personer med diabetes er i risiko for at udvikle diabetisk øjensygdom, der også er kendt som retinopati. I uopdaget og ubehandlet form kan det føre til blindhed.
Verdens Synsdag
Synoptik fejrer Verdens Synsdag og tilbyder en gratis Udvidet Synsprøve med sundhedstjek. I anledning af Verdens Synsdag den 13. oktober sætter Synoptik danskernes øjensundhed på dagsordenen. Vi til…
Xanthelasma palpebra (kolesterolpletter)
Xanthelasma er gule aflejringer i huden og kaldes også kolesterolpletter i øjet. Tilstanden kan behandles på forskellige måder og er ikke farlig.
Papilødem (hævet synsnerve)
Papilødem opstår bl.a. på grund af øget tryk i kraniet og kan give forskellige udfordringer afhængig af den bagvedliggende årsag.
Lysfølsomme øjne (fotosensitivitet)
Der kan være forskellige årsager til, at personer oplever lysfølsomme øjne. Tilstanden kan være generende. Heldigvis kan den lindres.