Bygningsfejl (astigmatisme)

Bygningsfejl (astigmatisme) har indflydelse på øjets evne til at fokusere på forskellige afstande og kan give en følelse af sløret syn. Det kan heldigvis nemt korrigeres på forskellige måder.

- 5 minutters læsetid

Hvad er bygningsfejl?

Øjet har en bygningsfejl, når hornhinden eller øjenlinsen ikke er helt rund, og den mere ovale form er med til at skabe et uklart billede på nethinden.

Billedet er delvist uskarpt og giver en oplevelse af sløret syn. Både når der ses genstande på afstand, og når de ses på nært hold.

De fleste mennesker er født med en bygningsfejl. Det er imidlertid ikke alle, der behøver at korrigere for det med briller, kontaktlinser eller øjenoperation.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Symptomer på bygningsfejl

For dig, der har en bygningsfejl, kan der opleves symptomer på bygningsfejl såsom:

  • Øjentræthed, anstrengte øjne og øjensmerter
  • Sløret, uskarpt syn
  • Dobbeltsyn (diplopi)
  • Hovedpine og svimmelhed
  • Dine øjne skal knibes sammen for at se mere klart
  • Ubehag i dine øjne og blænding i lys
  • Besvær med at skelne imellem bogstaver og tal, der ligner hinanden

LÆS OM ØJENSYMPTOMER

Årsag til bygningsfejl

Bygningsfejl, eller astigmatisme, kan opstå naturligt, ved at hornhinden og øjenlinsen ikke er helt rund og har en mere oval form.

Når det er tilfældet, forstyrres lyset på sin vej gennem hornhinden og øjenlinsen, fordi det krummer forkert i forhold til hinanden. Det svarer til det, du oplever, når du kigger gennem et klart drikkeglas. Glassets forskellige krumninger forvrænger billedet af det, du betragter, og det vil ikke kunne ses klart og tydeligt.

Til sammenligning vil synet gennem et øje, hvor hornhinden og øjenlinsen krummer rigtigt, opleves klart og tydeligt. På samme måde som oplevelsen vil være, når du kigger gennem en ren bilrude, hvor yder- og inderside af ruden krummer, som de skal.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Lysets forskelligrettede steder på øjets nethinde

I et øje uden bygningsfejl rammer lyset ét korrekt sted på nethinden. I et øje med bygningsfejl forvrænges lyset, der havner forskellige steder i forhold til øjets nethinde.

Du vil især bemærke det, når du ser på lodrette og vandrette linjer, som du vil opfatte forskelligt. Det er noget, der vil volde dig problemer både på lange og korte afstande. Eksempelvis når du skal læse tal og bogstaver.

Bygningsfejl menes at være arveligt, men det kan også opstå, når hornhinden skades f.eks. i forbindelse med en øjenoperation. Graden af bygningsfejl kan ændre sig, fordi både hornhinden og øjenlinsen kan ændre form med tiden.

FIND DIN NÆRMESTE SYNOPTIK

Forskellige former for bygningsfejl

Bygningsfejl kan ses sammen med både nærsynethed (myopi) og langsynethed (hypermetropi).

Nærsynethed og bygningsfejl

Hvis øjet både er nærsynet og med bygningsfejl, vil lyset blive forvrænget og have retning mod forskellige steder foran nethinden. Genstande, der betragtes, vil være uskarpe uanset afstanden fra øjet.

Langsynethed og bygningsfejl

Er øjet både langsynet og har bygningsfejl, vil lyset blive forvrænget og have retning mod steder bag nethinden. Også her vil genstande, der betragtes, være uskarpe uanset afstanden fra øjet.

Øjnene kan også have en bygningsfejl, der gør, at lys vil blive forvrænget, så det kan have retning mod steder foran og bag ved nethinden. Igen vil resultatet være et forvrænget og uskarpt syn.

Bygningsfejl hos børn

Synet og hjernen udvikles sideløbende. Fordi indtryk fra øjnene udgør en meget stor del af hjernens samlede sanseindtryk, er det vigtigt, at bygningsfejl ikke forstyrrer den proces. Især ikke hos børn i udvikling.

Da børn kan have svært ved at beskrive synsproblemer, er det vigtigt, at voksne er opmærksomme på tegn på bygningsfejl hos børn. Der kan f.eks. være modstand, når der skal foretages aktiviteter tæt på øjnene hos børn med bygningsfejl.

Har du en mistanke om bygningsfejl hos et barn, bør du få barnets syn undersøgt.

I Synoptik kan vores autoriserede optikere undersøge bygningsfejl hos børn, men er barnet under 10 år, skal det være tilset hos en øjenlæge, før vi må udføre en Synsprøve med sundhedstjek og bruge vores ekspertise til at undersøge bygningsfejl hos børn.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Behandling af bygningsfejl

Du kan se klart og tydeligt, når billedet af det, du kigger på, dannes korrekt på din nethinde. Har du en bygningsfejl, vil billedet blive forvrænget på din nethinde og dermed blive uskarpt.

Du kan nemt få rettet op på din bygningsfejl. Uanset hvor stor den er. Briller og kontaktlinser med dine præcise styrker indbygget er de mest udbredte metoder til behandling af bygningsfejl, men der findes også andre.

Muligheder for behandling af bygningsfejl

Der findes en række forskellige måder, hvorpå der kan rettes op på bygningsfejl og se skarpt. Her er nogen typiske muligheder for behandling af bygningsfejl.

Briller til bygningsfejl

Mange mennesker vælger at bruge briller, når de skal korrigere for deres bygningsfejl.

Med særlige brilleglas, som bliver skræddersyet til netop dig og dine styrker for at modvirke forvrængningerne fra din hornhinde og øjenlinse, vil du se klart og tydeligt.

SE UDVALG AF KVALITETSBRILLER

Kontaktlinser til bygningsfejl

Foretrækker du ikke at gå med briller, kan du i stedet benytte dig af kontaktlinser. Med udgangspunkt i dine behov, dine øjnes sundhedstilstand og din livsstil vil optikere rådgive dig om det mest optimale valg for netop dig.

Det kan være endagslinser eller linser, der kan bruges flere gange. Begge dele kan i Synoptik får et kontaktlinseabonnement, som også giver dig et væld af fantastiske fordele.

Skal dine kontaktlinser bruges i længere perioder, kan du for f.eks. vælge mellem uge- eller månedslinser. Kontaktinser til bygningsfejl af den type kræver daglig rengøring med kontaktlinsevæsker. Det slipper du imidlertid for ved endagslinser. Hver dag tager du et nyt par i brug.

Afhængig af børns alder og modenhed kan kontaktlinser også bruges til at korrigere for bygningsfejl hos børn. Tag en snak med din lokale optiker for at høre nærmere om bygningsfejl hos børn.

SE UDVALG AF KONTAKTLINSER

Laser- og synsfejlkorrigerende kirurgi

Når øjet er fuldt udvokset, kan bygningsfejl korrigeres med kirurgi. Der kan foretages forskellige indgreb. Dele af hornhinden kan f.eks. fjernes med laserlys.

Når bygningsfejl skal behandles, kan der også lægges snit i og omkring hornhinden, ligesom der kan placeres korrigerende linser i hornhinden eller inde i øjet.

Uanset metoden kan der endnu ikke garanteres en fuldstændig kur.

Få kortlagt bygningsfejl i Synoptik

Hvis du oplever, at du ser sløret, kan det skyldes, at du har bygningsfejl. Selvom du har bygningsfejl, er det ikke sikkert, at det er nødvendigt at korrigere for det.

I din lokale Synoptik kan vores autoriserede optikere kortlægge dine bygningsfejl i en Synsprøve med sundhedstjek. Her kan vi gøre dig klogere på, hvilken type behandling af bygningsfejl der er bedst for netop dig.

Med i din grundige synsprøve får du også et omfattende tjek af dine øjnes sundhed. Vores autoriserede optikere undersøger dig altså også for mulige tegn på grå stær, grøn stær, diabetes, forhøjet blodtryk og eventuelle øjenproblemer.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Vi ta’r dit syn alvorligt