Bygningsfejl (astigmatisme)

Bygningsfejl (astigmatisme) har indflydelse på dit øjes evne til at fokusere på forskellige afstande og kan give dig en følelse af sløret syn. Det kan heldigvis nemt korrigeres på forskellige måder. Både med briller, kontaktlinser, laserkirurgi og andre operationer.

- 5 minutters læsetid

Hvad er bygningsfejl (astigmatisme)?

Dit øje har en bygningsfejl, når din hornhinde eller din øjenlinse ikke er helt rund, og den mere ovale form er med til at skabe et uklart billede på din nethinde. Billedet er delvist uskarpt og giver dig en oplevelse af sløret syn. Både når du ser genstande på afstand, og når du ser dem på nært hold. De fleste mennesker er født med en bygningsfejl. Det er imidlertid ikke alle, der behøver at korrigere for det med briller, kontaktlinser eller øjenoperation.

BESTIL TID

Symptomer på bygningsfejl (astigmatisme)

Hvis du har bygningsfejl, eller astigmatisme, kan du opleve symptomer såsom:

  • Øjentræthed og øjensmerter
  • Sløret, uskarpt syn
  • Dobbeltsyn
  • Hovedpine
  • Anstrengte øjne
  • Dine øjne skal knibes sammen for at se mere klart
  • Ubehag i dine øjne og blænding, når lys betragtes
  • Besvær med at skelne imellem bogstaver og tal, der ligner hinanden
  • Svimmelhed

LÆS OM ØJENSYMPTOMER

Årsag til bygningsfejl (astigmatisme)

Bygningsfejl, eller astigmatisme, kan opstå naturligt, ved at din hornhinde og øjenlinse ikke er helt rund og har en mere oval form. Når det er tilfældet, forstyrres lyset på sin vej gennem din hornhinde og øjenlinse, fordi det krummer forkert i forhold til hinanden. Det svarer til det, du oplever, når du kigger gennem et klart drikkeglas. Glassets forskellige krumninger forvrænger billedet af det, du betragter, og det vil ikke kunne ses klart og tydeligt.

Til sammenligning vil synet gennem et øje, hvor hornhinden og øjenlinsen krummer rigtigt, opleves klart og tydeligt. På samme måde som oplevelsen vil være, når du kigger gennem en ren bilrude, hvor yder- og inderside af ruden krummer, som de skal.

BESTIL TID TIL EN UDVIDET SYNSPRØVE

I et øje uden bygningsfejl rammer lyset ét korrekt sted på din nethinde. I dit øje med bygningsfejl forvrænges lyset, der havner forskellige steder i forhold til dit øjes nethinde. Du vil især bemærke det, når du ser på lodrette og vandrette linjer, som du vil opfatte forskelligt. Det er noget, der vil volde dig problemer både på lange og korte afstande. F.eks. når du skal læse tal og bogstaver.

Bygningsfejl, eller astigmatisme, menes at være arveligt, men det kan også opstå, når din hornhinde skades f.eks. i forbindelse med en øjenoperation. Din grad af bygningsfejl kan ændre sig, fordi både din hornhinde og øjenlinse kan ændre form med tiden.

FIND DIN NÆRMESTE SYNOPTIK

Forskellige former for bygningsfejl (astigmatisme)

Bygningsfejl (astigmatisme) kan ses sammen med både nærsynethed (myopi) og langsynethed (hypermetropi).

Nærsynethed og bygningsfejl

Hvis dit øje både er nærsynet og med bygningsfejl, vil lyset blive forvrænget og have retning mod forskellige steder foran din nethinde. Genstande, du betragter, vil være uskarpe uanset afstanden fra dit øje.

Langsynethed og bygningsfejl

Er dit øje både langsynet og har bygningsfejl, vil lyset blive forvrænget og have retning mod steder bag din nethinde. Også her vil genstande, der betragtes, være uskarpe uanset afstanden fra øjet.

Dine øjne kan også have en bygningsfejl, der gør, at lys vil blive forvrænget, så det kan have retning mod steder foran og bag ved nethinden. Igen vil resultatet være et forvrænget og uskarpt syn.

Børn og bygningsfejl

Dit syn og din hjerne udvikles sideløbende. Fordi indtryk fra dine øjne udgør en meget stor del af din hjernes samlede sanseindtryk, er det vigtigt, at bygningsfejl ikke forstyrrer den proces. Især ikke hos børn i udvikling. Da børn kan have svært ved at beskrive synsproblemer, er det vigtigt, at du som voksen er opmærksom på tegn på bygningsfejl hos børn. Der kan f.eks. være modstand, når der skal foretages aktiviteter tæt på øjnene hos børn med bygningsfejl.

Har du en mistanke om bygningsfejl hos et barn, bør du få barnets syn undersøgt. I Synoptik kan vores autoriserede optikere undersøge bygningsfejl hos børn, men er barnet under 10 år, skal det være tilset hos en øjenlæge, før vi må udføre en Udvidet Synsprøve med sundhedstjek og bruge vores ekspertise til at undersøge bygningsfejl hos børn.

BESTIL TID TIL EN UDVIDET SYNSPRØVE

Behandling af bygningsfejl (astigmatisme)

Du kan se klart og tydeligt, når billedet af det, du kigger på, dannes korrekt på din nethinde. Har du en bygningsfejl, vil billedet blive forvrænget på din nethinde og dermed blive uskarpt. Du kan nemt få rettet op på din bygningsfejl. Uanset hvor stor den er. Briller og kontaktlinser med dine præcise styrker indbygget er de mest udbredte metoder til behandling af bygningsfejl, men der findes også andre.

Muligheder for korrektion af bygningsfejl (astigmatisme)

Der findes en række forskellige måder, hvorpå du kan rette op på din bygningsfejl og se skarpt. Her er nogen typiske muligheder for behandling af bygningsfejl.

Briller til bygningsfejl (astigmatisme)

Mange mennesker vælger at bruge briller, når de skal korrigere for deres bygningsfejl. Med særlige brilleglas, som bliver skræddersyet til netop dig og dine styrker for at modvirke forvrængningerne fra din hornhinde og øjenlinse, vil du se klart og tydeligt.

SE UDVALG AF BRILLER

Kontaktlinser til bygningsfejl (astigmatisme)

Foretrækker du ikke at gå med briller, kan du i stedet benytte dig af kontaktlinser. Med udgangspunkt i dine behov, dine øjnes sundhedstilstand og ikke mindst din livsstil vil optikere rådgive dig om det mest optimale valg for netop dig. Det kan være endagslinser eller linser, der kan bruges flere gange. Begge dele kan fås i et kontaktlinseabonnement, som også giver dig et væld af fantastiske fordele.

Skal dine linser bruges i længere perioder, kan du for f.eks. vælge mellem uge- eller månedslinser. Linser af den type kræver daglig rengøring med kontaktlinsevæsker. Det slipper du imidlertid for ved endagslinser. Hver dag tager du et nyt par i brug.

Afhængig af børns alder og modenhed kan kontaktlinser også bruges til at korrigere for bygningsfejl hos børn. Tag en snak med din lokale optiker for at høre nærmere om bygningsfejl hos børn.

SE UDVALG AF KONTAKTLINSER

Laser- og synsfejlkorrigerende kirurgi

Når dit øje er fuldt udvokset, kan bygningsfejl korrigeres med kirurgi. Der kan foretages forskellige indgreb. Dele af din hornhinde kan f.eks. fjernes med laserlys. Når bygningsfejl skal behandles, kan der også lægges snit i og omkring din hornhinde, ligesom der kan placeres korrigerende linser i din hornhinde eller inde i dit øje.

Uanset metoden kan der endnu ikke garanteres en fuldstændig kur.

Få kortlagt bygningsfejl (astigmatisme) i Synoptik

Hvis du oplever, at du ser sløret, kan det skyldes, at du har bygningsfejl. Selvom du har bygningsfejl, er det ikke sikkert, at det er nødvendigt at korrigere for det. I Synoptik kan vores autoriserede optikere bruge deres store ekspertise om dit syn og bygningsfejl til at undersøge dine øjne.

Alt det gør vi med avanceret optisk udstyr i en Udvidet Synsprøve med sundhedstjek. Her kan vi gøre dig klogere på, hvilken korrektion af bygningsfejl der er bedst for netop dig, ligesom vi kan bruge vores store ekspertise til at rådgive dig om en optimal behandling af bygningsfejl.

I en Udvidet Synsprøve med sundhedstjek undersøger vi dig tilmed for eventuelle tegn på øjen- og livsstilssygdomme som grå stær, grøn stær, diabetes og forhøjet blodtryk.

BESTIL TID

FIND DIN NÆRMESTE SYNOPTIK

Vi ta’r dit syn alvorligt.