Alderssyn (presbyopi)

Efterhånden som vi bliver ældre, bliver linsen i øjet mere og mere ufleksibel. Det resulterer i, at vi får sværere ved at stille skarpt på forskellige afstande. Det skyldes, at vi får det, der kaldes alderssyn. Heldigvis kan det nemt korrigeres.

- 5 minutters læsetid

Hvad er alderssyn?

Alle mennesker vil før eller siden påvirkes af alderssyn, som også kaldes presbyopi. Det skyldes, at øjenlinsens fleksibilitet aftager med alderen.

Mister øjenlinsen sin elasticitet, mister øjet samtidig sin evne til at fokusere på forskellige afstande, specielt på de korte. Af den årsag er alderssyn meget sammenligneligt med langsynethed.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Årsag til alderssyn

Yngre personers øjenlinse er mere fleksibel. Den kan lettere ændre form, når øjet skal se klart på forskellige afstande.

Linsens evne til at tilpasse sig kaldes ’akkommodationsevnen’. Denne evne bliver mindre, når øjenlinsen med alderen vokser. Det betyder, at linsen ikke længere kan tilpasse sig, når genstande skal ses fra nært hold. Synet vil sløre, og det vil være sværere at skifte synet til forskellige afstande.

Alderssyn vil bl.a. betyde, at der er behov for at holde læsestof længere væk fra øjnene, ligesom der i højere grad er brug for at skulle knibe øjnene sammen for at se klart.

De anstrengte og trætte øjne vil være årsagen til, at der opleves symptomer som hovedpine og sløret syn på nært hold.

Alderssyn kan forekomme, uanset om man er nærsynet, langsynet eller aldrig har haft behov for briller og kontaktlinser. Ved nærsynethed vil man typisk skulle løfte sine briller ved læsning. Ved langsynethed vil synsproblemet opleves værre i højere grad.

LÆS OM ØJENSYMPTOMER

Symptomer på alderssyn

Mennesker med alderssyn vil ofte have tendens til større lysfølsomhed og oplevelsen af at blive blændet. Alle bivirkninger ved alderssyn sker som følge af øjets aldring.

Ved alderssyn vil de fleste opleve problemer med at læse små bogstaver, hvis ikke de er i en arms længde. Efter længere tids læsning vil øjnene føles anstrengte. Det mærkes især, hvis belysningen ikke er optimal.

Genstande betragtet fra nært hold vil ofte virke slørede. Specielt når der skiftes mellem at se på forskellige afstande. Når pupillerne er mindre, som f.eks. i sollys, vil symptomerne på alderssyn ikke mærkes i samme grad.

Ved begyndende alderssyn er det ikke sikkert, at bogstaver eller andre detaljer på kort afstand opleves uskarpt. Der kan imidlertid opstå øget træthed eller hovedpine efter længere tids nærarbejde som følge af større spænding i øjnene.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Behandling af alderssyn

Der findes ikke en universalløsning til behandling af alderssyn. Der er imidlertid to foretrukne måder til at begrænse udfordringerne ved alderssyn: Linser til alderssyn og briller til alderssyn.

Linser til alderssyn

En måde at korrigere for alderssyn er ved at bruge flerstyrkekontaktlinser. Ligesom flerstyrkeglas i briller giver flerstyrkekontaktlinser en forbedret evne til at se klart og tydeligt på forskellige afstande.

Det kan også være en mulighed at bruge kontaktlinser som en enkeltlinse-løsning (monovision).

I modsætning til flerstyrkeløsningen, der tillader begge øjne at se klart på alle afstande, vil monovision ikke give den mulighed. I stedet vil en linse være lavet til at se på afstand og den anden til at se tæt på: Det ene øje bruges altså til at se langt, og det andet bruges til at læse fra kort afstand.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Briller til alderssyn

Alderssyn afhjælpes ofte med briller, fordi der er flere måder, hvorpå briller kan løse udfordringerne ved alderssyn.

Et populært valg til at korrigere for alderssyn er ved at vælge læsebriller. Læsebriller sikrer et skarpt syn på kort afstand, men kun inden for et begrænset område. Synet vil blive utydeligt på længere afstand.

En computerskærm vil typisk være placeret længere væk fra øjnene end normal læseafstand. Tekst på computerskærme vil derfor være uskarp med normale læsebriller.

Problemet med at se klart på forskellige afstande kan afhjælpes med flerstyrkeglas, som kan bruges uden at skulle skifte mellem afstands- og læsebriller. Flerstyrkeglas er både effektive og en optimal løsning, selvom der ikke er brug for briller til at se fra afstand.

KØB LÆSEBRILLER ONLINE

Skærmbriller og overfladebehandlinger

Foretrækkes det kun at bruge briller foran computeren, er det en fordel at bruge skærmbriller. Som med flerstyrkeglas vil de give mulighed for at se skarpt på forskellige mellemafstande. Det kan stadig opleves, som om genstande på længere afstande er en smule slørede.

Uanset valg af brilleglas vil det være en god idé at få dem med antirefleksbehandling. Det nedsætter blænding og formindsker refleksionerne fra lysende, skinnende overflader, når briller bruges til at korrigere for alderssyn.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Øjenoperation for alderssyn

Fordi alderssyn, eller presbyopi, skyldes naturlig aldring af øjenlinsen, kan det være kontroversielt at bruge laserkirurgi på hornhinden for at rette op på udfordringerne med alderssyn.

Det er ikke så ligetil at behandle alderssyn med laserkirurgi, som når nær- og langsynethed skal behandles.

Øjenoperation for alderssyn i form af laserkirurgi bliver dog tilbudt visse steder. Tal med vores autoriserede optikere for råd og vejledning, og hør nærmere om muligheden for øjenoperation for alderssyn.

Bliv undersøgt for alderssyn i Synoptik

Uanset om du allerede bruger briller eller kontaktlinser, vil du før eller siden opleve alderssyn.

Hvis du mærker tegn på alderssyn, kan du bestille tid til en Synsprøve med sundhedstjek, der omfatter et grundigt tjek af dine øjnes sundhed. Vi undersøger dig bl.a. for grå stær, grøn stær, diabetes og forhøjet blodtryk.

Viser din synsprøve, at du har behov for en ny og bedre løsning til dit alderssyn, giver vi dig ekspertrådgivning om, hvordan du mest hensigtsmæssigt kan blive korrigeret for alderssyn.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Vi ta’r dit syn alvorligt