Grå stær (katarakt)

Der er tale om grå stær, når øjenlinsen mister sin gennemsigtighed. Det har indflydelse på synet, som forværres. Typer af grå stær afhænger af alder, placering i øjenlinsen og selve årsagen til øjensygdommen grå stær.

- 5 minutters læsetid

Hvad er grå stær (katarakt)?

Grå stær, som også kaldes katarakt, er en naturlig aldringsproces og opstår, når den ellers gennemsigtige øjenlinse bliver uklar.

Den nedsatte gennemsigtighed påvirker kvaliteten af det billede, der dannes på nethinden. Det resulterer i, at synet bliver dårligere.

Når synet påvirkes af grå stær, får det bl.a. indflydelse på evnen til at færdes sikkert i trafikken og til at genkende ansigter.

Forandringen som følge af grå stær sker gradvist. I begyndelsen bemærkes det ikke. Senere kan grå stær udvikle sig så meget, at øjnene skal opereres, før synet bliver bedre.

BESTIL TID TIL EN UDVIDET SYNSPRØVE

Med alderen sker der en ændring i øjenlinsen, som får betydning for evnen til se tydeligt på nært hold og linsens evne til at transmittere lys. Linsen bliver mere og mere gullig og mindre gennemsigtig. Det betyder, at der gradvist opstår et større behov for læsebriller og kraftigere læselys.

På et tidspunkt vil alderspåvirkningen af synet have den konsekvens, at synet nedsættes så meget, at en operation bliver nødvendig.

En type grå stær udvikler sig i begyndelsen, sådan at der kortvarigt vil opleves en forbedring af læsesynet. Desværre holder denne forbedring ikke i takt med, at grå stær udvikler sig, og en operation vil også her være eneste mulighed for et forbedret syn.

Grå stær kan ramme det ene øje, ligesom grå stær kan opleves på begge øjne, efterhånden som øjnene ældes.

Grå stær (katarakt) symptomer

I de tidlige stadier af grå stær er det ikke sikkert, at der mærkes nogen forandringer.

En optiker vil kunne se, hvordan gennemsigtigheden i øjenlinserne er aftaget, når linsen gradvist bliver mere gullig.

FIND DIN NÆRMESTE OPTIKER

På et tidspunkt vil øjenlinsens nedsatte gennemsigtighed kunne bemærkes, når synet løbende bliver mere sløret.

For folk, der bruger briller, kan det opleves, som om brilleglassene konstant trænger til en pudsning med brillerens. Det vil også kunne opleves i form af problemer med blænding på landevejene og ved dobbeltsyn.

Ved grå stær kan sollys og kunstigt lys virke for stærkt og blændende. Det kan også medføre, at ens nattesyn bliver dårligere. Billygter og gadelys kan opleves som omgivet af glorier.

Alt sammen noget, der kan have indvirkning på lysten til at færdes i trafikken efter mørkets frembrud.

LÆS OM NATTESYN

Grå stær symptomer kan bl.a. omfatte:

 • Sløret og tåget syn
 • Nedsat nattesyn
 • Øget lysfølsomhed
 • Behov for kraftigere lys ved læsning
 • Glorier omkring lyskilder
 • Skiftende syn
 • Farver opfattes svagere
 • Dobbeltsyn
 • Problemer med detaljesyn på afstand og på nært hold

Uanset symptomer på grå stær anbefales det at besøge sin lokale optiker til en synsprøve minimum hvert andet år til en synsprøves omfattende sundhedstjek af øjnenes sundhed.

BESTIL TID TIL EN UDVIDET SYNSPRØVE

Grå stær (katarakt) årsag

Gennemsigtigheden af øjenlinsen aftager med alderen, da øjenlinsens indhold af proteiner påvirkes. Proteinerne bliver mere gullige, når de nedbrydes.

Det er ikke udelukkende ældre, der rammes af grå stær. Grå stær ses ganske vist oftere hos ældre mennesker, men også yngre personer kan i sjældne tilfælde blive ramt af grå stær. Selv små børn kan fødes med grå stær, hvis øjenlinsen i fostertilværelsen er blevet påvirket af f.eks. medicin eller stofskifteproblemer.

Hos yngre personer kan grå stær ses hos diabetikere, brugere af visse typer medicin eller som følge af andre øjenrelaterede problemer.

LÆS OM ØJENSYMPTOMER

Udover alderen som årsag til grå stær kan følgende medvirke til udvikling af grå stær:

 • Øjenskader eller øjenoperationer
 • Overdreven eksponering for UV-lys eller sollys
 • Eksponering for kemiske stoffer eller stråling
 • Livsstil, visse sygdomme og medicin såsom:
  • Rygning
  • Stress og forhøjet blodtryk
  • Arvelighed
  • Kroniske lidelser (bl.a. diabetes og overvægt)
  • Stor nærsynethed
  • Steroider

LÆS OM NÆRSYNETHED

Typer af grå stær (katarakt)

Grå stær kan optræde i forskellige former:

 • Aldersrelateret grå stær (kernekatarakt): Denne type grå stær er resultatet af tiltagende alder.
 • Medfødt grå stær: Hvis fosteret påvirkes under udviklingen, kan det få følger for øjenlinsens gennemsigtighed og dermed resultere i grå stær.
 • Subkapsulær grå stær (sekundær): Denne type grå stær kaldes sekundær, da den opstår som følge af anden påvirkning af øjenlinsen. Det kan skyldes, at andre sygdomme har en uheldig indvirkning på linsen, eller fordi man har været udsat for uhensigtsmæssig kontakt med kemiske stoffer, stråling eller medicin, der bruges i behandling af andre sygdomme.
 • Traumatisk grå stær: Hvis øjet tager skade, kan det resultere i grå stær. Det kan både være, fordi et fremmedlegeme trænger ind i øjet, eller fordi et kraftigt slag i hovedet forplanter sig i øjenlinsen. Pas derfor altid på øjnene med velegnet sikkerhedsudstyr/beskyttelsesbriller ved betjening af værktøj som vinkelsliber eller slibemaskine. Ved stor eksponering af ultraviolet og infrarødt lys er brug af særlige beskyttelsesbriller også anbefalet.

Grå stær (katarakt) behandling

Tegn på grå stær kan opdages ved en synsundersøgelse hos din lokale optiker i en Udvidet Synsprøve med sundhedstjek.

Hvis synet er tilstrækkeligt påvirket, og livskvaliteten er nedsat, vil vores autoriserede optikere henvise til en øjenlæge. Vedkommende vil rådgive om, hvorvidt det er fordelagtigt at blive opereret for grå stær.

FIND DIN NÆRMESTE OPTIKER

Grå stær (katarakt) operation

Operation for grå stær foretages typisk ambulant og under lokalbedøvelse.

Operation for grå stær er en af de mest almindelige og ukomplicerede øjenoperationer. Hvert år bliver mere end 50.000 danskere opereret for grå stær med gode resultater til følge.

I en operation for grå stær fjerner øjenlægen den gullige, grå linse og erstatter den med en ny, klar linse, der forbedrer gennemsigtigheden i øjet.

Ofte bliver øjnene behandlet og opereret et ad gangen for grå stær. Er der ikke andre udfordringer med synet, forventes et fuldt og optimalt syn efter operationen.

Det kan være en fordel at beskytte et nyopereret øje med en klap, ligesom der kan udskrives medicin til efterbehandling for en kortvarig periode.

En øjenoperation for grå stær vil give en umiddelbar forbedring af synet på afstand. Medmindre den indopererede linse har flere styrker, vil der være behov for en korrektion af læsesynet.

Optikeren vil hjælpe med en løsning, når øjnene er kommet sig efter øjenoperationen for grå stær.

Bliv undersøgt for tegn på grå stær (katarakt) i Synoptik

I Synoptik finder du autoriserede optikere, som gennem en Udvidet Synsprøve med sundhedstjek kan bruge deres store ekspertise til at undersøge dine øjne for eventuelle tegn på grå stær.

Med avanceret optisk udstyr udmåler vi ikke kun dine præcise styrker og kortlægger, om du f.eks. døjer med nærsynethed, langsynethed, bygningsfejl eller alderssyn.

Vi undersøger også dine øjnes sundhed og henviser dig til en øjenlæge, hvis dine øjnes tegn på grå stær kræver yderligere undersøgelser.

Udover eventuelle tegn på grå stær undersøger vi dig også for tegn på grøn stær, øjenforkalkning, diabetes og forhøjet blodtryk.

BESTIL TID TIL EN UDVIDET SYNSPRØVE

FIND DIN NÆRMESTE SYNOPTIK

Vi ta’r dit syn alvorligt.