Grå stær (katarakt)

Der er tale om grå stær, når øjenlinsen mister sin gennemsigtighed. Det har indflydelse på synet, som forværres. Typer af grå stær afhænger af alder, placering i øjenlinsen og selve årsagen til øjensygdommen grå stær.

- 5 minutters læsetid

Sådan opdager du tegn på grå stær

Hvis du oplever nedsat syn, dobbeltsyn eller ændret opfattelse af farver, kan det være tegn på grå stær.

Grå stær er en udbredt øjensygdom, der ofte er relateret til øget alder. Øjensygdommen er som udgangspunkt ikke farlig, men den kan værre generende, da synet bliver forringet.

Din lokale optiker kan undersøge dig for eventuelle tegn på grå stær i en Synsprøve med sundhedstjek og ved mulige tegn henvise dig til en øjenlæge, som kan rådgive dig om fordelene ved at blive opereret for grå stær.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Behov for briller eller læsebriller efter operation

Er du blevet opereret for grå stær, kan du få behov for læsebriller, men der kan også opstå behov for briller.

Uanset om du oplever symptomer på grå stær, er blevet opereret for grå stær eller blot ønsker at få undersøgt dine øjnes sundhed, kan din optiker guide dig til næste skridt mod et bedre syn.

Hvad er grå stær?

Grå stær, som også kaldes katarakt, er en naturlig aldringsproces. Den kan opstå, når den ellers gennemsigtige øjenlinse bliver mere uklar.

Den nedsatte gennemsigtighed påvirker kvaliteten af det billede, der dannes på nethinden. Det resulterer i, at synet bliver dårligere.

Når dit syn bliver påvirket af grå stær, får det bl.a. indflydelse på din evne til at færdes sikkert i trafikken og til at genkende ansigter.

Forandringen som følge af grå stær sker gradvist. I begyndelsen bemærkes det ikke. Senere kan grå stær udvikle sig så meget, at øjnene skal opereres, før synet bliver bedre.

Symptomer på grå stær

I de tidlige stadier af grå stær er det ikke sikkert, at du kan mærke nogen forandringer.

En optiker kan vurdere, om gennemsigtigheden i dine øjenlinser er aftaget. Det viser sig, når en linse gradvist bliver mere gullig.

Du vil på et tidspunkt opdage øjenlinsens nedsatte gennemsigtighed, da dit syn løbende bliver mere sløret.

For folk, der bruger briller, kan grå stær opleves, som om brilleglassene konstant trænger til at blive pudset. Tilstanden kan også opleves som udfordringer med blænding på landevejene og ved dobbeltsyn.

Ved grå stær kan solens lys og kunstigt lys virke for stærkt og blændende. Øjensygdommen kan også medføre, at dit nattesyn bliver dårligere.

Du kan eksempelvis opleve, at billygter og gadelys er omgivet af glorier. Tilstanden kan derfor have indvirkning på din evne til at færdes sikkert i trafikken efter mørkets frembrud.

Oversigt over symptomer på grå stær

Symptomer på grå stær kan bl.a. omfatte:

Uanset om du har mistanke om grå stær, anbefales det, at du får dine øjnes sundhed undersøgt minimum en gang hvert andet år i en Synsprøve med sundhedstjek.

Hvem bliver ramt af grå stær?

Gennemsigtigheden af øjenlinsen aftager naturligt med alderen, da øjenlinsens indhold af proteiner påvirkes. Proteinerne bliver mere gullige, når de nedbrydes.

Grå stær ses ofte hos ældre mennesker, men også yngre personer kan i sjældne tilfælde blive ramt af grå stær. Selv små børn kan fødes med grå stær, hvis øjenlinsen i fostertilværelsen er blevet påvirket af f.eks. medicin eller stofskifteproblemer.

Hos yngre personer kan grå stær ses hos diabetikere, brugere af visse typer medicin eller som følge af andre øjenrelaterede problemer.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Behandling af grå stær med operation

En operation for grå stær er en af de mest almindelige og ukomplicerede øjenoperationer. Hvert år bliver mere end 50.000 danskere opereret for grå stær med gode resultater til følge. Operation for grå stær foretages typisk ambulant og under lokalbedøvelse.

I en operation for grå stær fjerner øjenlægen den gullige, grå linse og erstatter den med en ny, klar øjenlinse, der forbedrer gennemsigtigheden i øjet.

Ofte bliver øjnene behandlet og opereret et ad gangen, men det er også muligt at operere begge øjne på samme dag. Er der ikke andre udfordringer med synet, forventes et fuldt og optimalt syn efter operationen.

Det kan være en fordel at beskytte et nyopereret øje med en klap, ligesom der kan udskrives medicin til efterbehandling for en kortvarig periode.

Hvornår skal man have nye briller efter grå stær operation?

Efter en operation for grå stær kan der opstå behov for briller.

Kirurgen tilstræber at indsætte en linse med den styrke, som patienten havde inden operationen, for at opretholde et skarpt syn på lang afstand.

Der kan imidlertid ofte være en mindre fejlmargin forbundet med styrkemålingen forud for operationen. Det betyder, at der ofte kan være behov for briller med en reguleret synsstyrke efter en grå stær operation.

Den nye linse vil som udgangspunkt gøre, at der ikke er behov for briller til at se langt med.

din lokale Synoptik kan vores glasspecialister rådgive dig om dit bedste valg af enkeltstyrke- eller flerstyrkeglas, som kan forbedre dit syn.

I butikken kan du også gå på opdagelse i et omfattende udvalg af briller til efter din operation for grå stær.

SE UDVALG AF BRILLER

Læsebriller efter en operation for grå stær

Efter indsættelsen af den nye linse vil der i stedet som regel være behov for læsebriller for at sikre et godt syn på nær afstand.

En øjenoperation for grå stær vil give en umiddelbar forbedring af synet på afstand. Medmindre den indopererede linse har flere styrker, vil der være behov for en korrektion af læsesynet.

Din lokale optiker vil hjælpe med en løsning, når øjnene er kommet sig efter øjenoperationen for grå stær.

Alderens indflydelse på udvikling af grå stær

Med alderen sker der en ændring i øjenlinsen, som får betydning for evnen til se tydeligt på nært hold og linsens evne til at transmittere lys.

Linsen bliver mere og mere gullig og mindre gennemsigtig. Det betyder, at der gradvist opstår et større behov for læsebriller og kraftigere læselys.

På et tidspunkt vil alderspåvirkningen af synet have den konsekvens, at synet nedsættes så meget, at en operation bliver nødvendig.

En type grå stær udvikler sig i begyndelsen, sådan at der kortvarigt vil opleves en forbedring af læsesynet. Desværre holder denne forbedring ikke i takt med, at grå stær udvikler sig, og en operation vil også her være eneste mulighed for et forbedret syn.

Grå stær kan ramme det ene øje, ligesom grå stær kan opleves på begge øjne, efterhånden som øjnene ældes.

Andre årsager til udvikling af grå stær

Ud over alderen som årsag til grå stær kan følgende medvirke til udvikling af grå stær:

 • Øjenskader eller øjenoperationer
 • Overdreven eksponering for UV- eller sollys
 • Eksponering for kemiske stoffer eller stråling
 • Livsstil, visse sygdomme og medicin såsom:
  • Rygning
  • Stress og forhøjet blodtryk
  • Arvelighed
  • Kroniske lidelser (bl.a. diabetes og overvægt)
  • Stor grad af nærsynethed
  • Steroider

Typer af grå stær

Grå stær kan optræde i forskellige former:

 • Aldersrelateret grå stær (kernekatarakt): Denne type grå stær er resultatet af tiltagende alder.
 • Medfødt grå stær: Hvis fosteret påvirkes under udviklingen, kan det få følger for øjenlinsens gennemsigtighed og dermed resultere i grå stær.
 • Subkapsulær grå stær (sekundær): Denne type grå stær kaldes sekundær, da den opstår som følge af anden påvirkning af øjenlinsen. Det kan skyldes, at andre sygdomme har en uheldig indvirkning på linsen, eller fordi man har været udsat for uhensigtsmæssig kontakt med kemiske stoffer, stråling eller medicin, der bruges i behandling af andre sygdomme.
 • Traumatisk grå stær: Hvis øjet tager skade, kan det resultere i grå stær. Det kan både være, fordi et fremmedlegeme trænger ind i øjet, eller fordi et kraftigt slag i hovedet forplanter sig i øjenlinsen. Pas derfor altid på øjnene med velegnet sikkerhedsudstyr/beskyttelsesbriller ved betjening af værktøj som vinkelsliber eller slibemaskine. Ved stor eksponering af ultraviolet og infrarødt lys er brug af særlige beskyttelsesbriller også anbefalet.

Bliv undersøgt for eventuelle tegn på grå stær i Synoptik

Regelmæssige synsprøver med sundhedstjek er afgørende for at sikre optimal øjensundhed. Oplever du symptomer på grå stær, eller trænger du blot til dit obligatoriske tjek af dine øjne, kan vores autoriserede optikere undersøge dine øjne i en Synsprøve med sundhedstjek.

Vi måler ikke kun din præcise synsstyrke og kortlægger, om du f.eks. døjer med nærsynethedlangsynethedbygningsfejl eller alderssyn. Med avanceret optisk udstyr undersøger også dine øjnes sundhed og henviser dig til en øjenlæge, hvis dine øjnes mulige tegn på grå stær kræver yderligere undersøgelser.

Udover eventuelle tegn på grå stær undersøger vi dig også for tegn på grøn stær, øjenforkalkning, diabetes og forhøjet blodtryk. En tidlig indsats gør en stor forskel.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Vi ta’r dit syn alvorligt