Langsynethed (hyperopi)

Langsynethed, der også kaldes hyperopi eller hypermetropi, er en almindelig øjentilstand, der kan være arvelig. Nogle former for medicin eller sukkersyge kan også være årsag til langsynethed. Heldigvis kan det korrigeres på flere måder.

- 4 minutters læsetid

Årsag til langsynethed

For at et billede dannes korrekt på nethinden, skal lyset først igennem hornhinden og pupillen. Derefter skal lyset tilrettes i øjenlinsen, så det rammer præcist det rigtige sted på nethinden.

Ved langsynethed har billedet dog retning mod et punkt bag nethinden. Det vil derfor blive opfattet sløret, når du ser det tæt på.

BESTIL TID TIL SYNSPRØVE

Langsynethed

Der er ingen umiddelbar grund til bekymring, hvis du tror, at du er langsynet. Det kan nemt korrigeres med enten briller eller kontaktlinser.

Besøg vores autoriserede optikere i din lokale Synoptik, hvis du oplever tegn på langsynethed. Gennem en grundig synsundersøgelse i en Synsprøve med sundhedstjek kan vi finde en optimal løsning til netop dig og dit syn, der korrigerer for langsynethed.

Symptomer på langsynethed

Ved langsynethed er det tydeligt, når genstande betragtes på lang afstand. Det vil derimod blive dårligere, når genstande kommer tættere på øjnene. Ved stor grad af langsynethed vil synet allerede begynde at sløre, når genstande nærmer sig øjet i nogle meters afstand.

Følelsen af anstrengte øjne vil være det hyppigste symptom, der kan opleves ved langsynethed. Det vil også være almindeligt at opleve sløret syn og hovedpine, og øjnene kan tilmed løbe i vand, når man er langsynet.

Nogle mennesker oplever også problemer med dybdesyn, og de vil have svært ved at få deres øjne til at samarbejde.

SE UDVALG AF BRILLER

Former for langsynethed

Langsynethed, eller hypermetropi, findes i to former:

Når øjet er for kort (akseametropi)

Når afstanden imellem hornhinden og nethinden er for kort, vil billedet af det, der betragtes, i princippet dannes bag nethinden.

Når øjets brydning er for svag (systemametropi)

Afbøjes lyset ikke nok i øjet, vil billedet egentlig også skulle ramme bag nethinden.

Langsynethed hos børn

Børn kan opleve dobbeltsyn, når de forsøger af fokusere på genstande. De kan først og fremmest have problemer med at læse. At tegne eller udføre aktiviteter tæt på øjnene kan også være svært.

Arbejde ved computerskærme kan være en udfordring, og børn kan i det hele taget have svært ved at lære, når de døjer med langsynethed.

TEGN PÅ SYNSPROBLEMER HOS BØRN

Behandling af langsynethed

Langsynethed kan nemt korrigeres. Briller og kontaktlinser er de to mest udbredte måder til at undgå, at synstilstanden giver udfordringer og påvirker din livskvaliteten.

Briller og langsynethed

Den mest udbredte måde at behandle langsynethed på er ved at bruge briller.

Efter en grundig synsundersøgelse i en Synsprøve med sundhedstjek vil optikeren have et fuldt indblik i øjnenes præcise styrker, som angives i dioptrier (D). Ved langsynethed er dioptrierne positive (+).

Brilleglassene, der bruges til at korrigere for langsynethed, kaldes derfor for plus-glas. De gør, at billedet rammer præcist på nethinden, og der vil ses klart uden at skulle anstrenge øjenmusklerne for meget.

Fordelen ved at bruge briller er, at det er en hurtig løsning og ikke har den store tilvænningsperiode. Brillestyrkerne er lette at tilpasse, når øjnene løbende ændrer styrke.

De fleste vænner sig til nye styrker i løbet af få dage, mens det kan tage længere tid for andre.

Med et Brilleabonnement All-Inclusive™ i Synoptik behøver du ikke at købe briller med nye brilleglas, når dine styrker ændrer sig. En af de mange eksklusive fordele er, at du får nye kvalitetsglas i alle dine briller, når dine styrker løbende ændrer sig. Ligesom meget, meget andet...

LÆS OM ABONNEMENT

Kontaktlinser og langsynethed

For nogle mennesker vil kontaktlinser være den bedste løsning til behandling af langsynethed. Det gælder især personer med stor grad af langsynethed. Det er først og fremmest, fordi kontaktlinser ikke er i vejen, når der f.eks. dyrkes sport. En anden fordel er, at man nærmest ikke ser dem, når de sidder på øjnene.

Der er forskellige muligheder, når det gælder kontaktlinser og langsynethed. Med udgangspunkt i øjnenes helbredstilstand og egne valg kan vores autoriserede optikere skræddersyr en løsning til den enkelte person.

Eksempler på kontaktlinser kan være endagslinser eller månedslinser. Vælges kontaktlinser, der ikke smides ud efter brug, skal man være opmærksom på, at de kræver rengøring med kontaktlinsevæsker efter hvert brug.

Kontaktlinser kan også bruges af børn, afhængig af barnets alder og modenhed. Vores autoriserede optikere og kontaktlinsespecialister vil anbefale den bedste løsning, når børn skal lære at bruge kontaktlinser til langsynethed.

Aflast med briller

Øjnene har brug for tid uden kontaktlinser. Som kontaktlinsebruger er det derfor vigtigt, at man har mindst ét par reservebriller, som man kan bruge, når man ikke bærer sine kontaktlinser.

Tal med din optiker om en god kombination af brille- og kontaktlinsebrug, som du kombinere i et Synoptik All-Inclusive™ Abonnement.

SE UDVALG AF KONTAKTLINSER

Laserkirurgi og langsynethed

Langsynethed kan også opereres væk. Det er ikke en kur, men et operativt indgreb i øjets forreste del. Her bruges laserlys til at ændre på hornhindens form.

Ligesom alle andre kirurgiske indgreb kan resultaterne svinge, og det kan variere tidsmæssigt, hvor hurtigt vævet vil hele.

Forskellige anvendte typer af laserkirurgi kan være alt fra PRK, LASIK, LASEK og SMILE. Afhængig af graden af langsynethed er det ikke ualmindeligt, at der stadig vil være brug for briller eller kontaktlinser efter operationen.

Få kortlagt din langsynethed i Synoptik

Hvis du oplever symptomer på langsynethed eller hypermetropi, anbefaler vi, at du besøger vores synseksperter i din lokale Synoptik.

I en Synsprøve med sundhedstjek kortlægger vores autoriserede optikere din komplette synsfunktion. Vi måler din præcise synsstyrke og rådgiver om den bedste løsning for dig, dit syn og dine behov.

Vi foretager samtidig et omfattende tjek af dine øjnes sundhed. Vi undersøger dig bl.a. for eventuelle tegn på grå stær, grøn stær, diabetes, forhøjet blodtryk og andre øjenproblemer.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Vi ta’r dit syn alvorligt