Langsynethed (hypermetropi)

Langsynethed (hypermetropi) er en almindelig øjentilstand, der kan være arvelig. Nogle former for medicin eller sukkersyge kan også være årsag til din langsynethed. Heldigvis kan det korrigeres på flere måder.

- 4 minutters læsetid

Årsag til langsynethed (hypermetropi)

For at et billede dannes korrekt på din nethinde, skal lyset først igennem din hornhinde og din pupil. Derefter skal lyset tilrettes i din øjenlinse, så det rammer præcist det rigtige sted på din nethinde. Når du er langsynet og har hypermetropi, har billedet retning mod et punkt bag din nethinde. Billedet vil derfor blive opfattet sløret, når du ser det tæt på.

Langsynethed

Der er ingen umiddelbar grund til bekymring, hvis du tror, du er langsynet. Det kan nemt korrigeres med enten briller eller kontaktlinser. Besøg vores autoriserede optikere i din lokale Synoptik, hvis du oplever tegn på langsynethed. Gennem en grundig synsundersøgelse i en Udvidet Synsprøve med sundhedstjek kan vi bruge vores ekspertise om dit syn til at finde en optimal løsning til netop dig og dit syn.

BESTIL TID

Symptomer på langsynethed (hypermetropi)

Er du langsynet, vil du kunne se tydeligt, når du betragter genstande på lang afstand. Du vil derimod se dårligere, når de kommer tættere på dine øjne. Er du meget langsynet, vil du allerede begynde at se sløret, når genstande nærmer sig dit øje i nogle meters afstand.

Følelsen af anstrengte øjne vil være det hyppigste symptom, som du oplever ved langsynethed. Det vil også være almindeligt at opleve sløret syn og hovedpine, og dine øjne kan tilmed løbe i vand, når du er langsynet. Nogle mennesker oplever også problemer med dybdesyn, og de vil have svært ved at få deres øjne til at samarbejde.

SE UDVALG AF BRILLER

SE UDVALG AF KONTAKTLINSER

Former for langsynethed (hypermetropi)

Langsynethed og hypermetropi findes i to former:

Når øjet er for kort (akseametropi)

Når afstanden imellem din hornhinde og nethinde er for kort, vil billedet af det, du betragter, i princippet dannes bag din nethinde.

Når øjets brydning er for svag (systemametropi)

Afbøjes lyset ikke nok i dit øje, vil billedet egentlig også skulle ramme bag din nethinde.

Langsynethed hos børn

Børn kan opleve dobbeltsyn, når de forsøger af fokusere på genstande. De kan først og fremmest have problemer med at læse. At tegne eller udføre aktiviteter tæt på øjnene kan også være svært. Arbejde ved computerskærme kan være en udfordring, og børn kan i det hele taget have svært ved at lære, når de døjer med langsynethed og hypermetropi.

OPTIMER DIN LIVSKVALITET MED ET SKARPERE SYN

Behandling af langsynethed (hypermetropi)

Langsynethed og hypermetropi kan nemt korrigeres. Briller og kontaktlinser er de to mest udbredte måder til at undgå, at synstilstanden giver dig udfordringer og påvirker din livskvalitet:

Briller og langsynethed

Den mest udbredte måde at behandle langsynethed på er ved at bruge briller. Efter en grundig synsundersøgelse i en Udvidet Synsprøve med sundhedstjek vil din optiker have et fuldt indblik i dine øjnes præcise styrker, som angives i dioptrier (D). Når du er langsynet, er dioptrierne positive (+). Brilleglassene, der bruges til at korrigere din langsynethed, kaldes derfor for plus-glas. De gør, at billedet rammer præcist på din nethinde, og du vil se klart uden at skulle anstrenge dine øjenmuskler for meget.

Fordelen ved at bruge briller er, at det er en hurtig løsning og ikke har den store tilvænningsperiode. Dine brillestyrker er lette at tilpasse, når dine øjne løbende ændrer styrke. De fleste vænner sig til nye styrker i løbet af få dage, mens det kan tage længere tid for andre.

SE UDVALG AF BRILLER

Kontaktlinser og langsynethed

For nogle mennesker vil kontaktlinser være den bedste løsning til behandling af langsynethed. Det gælder især dig, der har stor grad af langsynethed. Det er først og fremmest, fordi kontaktlinser ikke er i vejen, når du f.eks. dyrker sport. En anden fordel er, at man nærmest ikke ser dem, når de sidder på dine øjne.

SE UDVALG AF KONTAKTLINSER

Der er forskellige muligheder, når det gælder kontaktlinser og langsynethed. Med udgangspunkt i dine øjnes helbredstilstand og dine egne valg vil vores autoriserede optikere finde en skræddersyet løsning, der passer til lige netop dine behov.

Eksempler på kontaktlinser kan være endagslinser eller månedslinser. Vælger du kontaktlinser, der ikke smides ud efter brug, skal du vide, at de kræver rengøring med kontaktlinsevæsker efter hver brug.

KØB KONTAKTLINSEVÆSKER

Kontaktlinser kan også bruges af børn, afhængig af barnets alder og modenhed. Vores autoriserede optikere og kontaktlinsespecialister vil anbefale den bedste løsning, når børn skal lære at bruge kontaktlinser til langsynethed.

Dine øjne har brug for tid uden kontaktlinser. Som kontaktlinsebruger er det derfor vigtigt, at du har mindst ét par reservebriller, du kan bruge, når du ikke bærer dine kontaktlinser. Tal med din optiker om en god kombination af brille- og kontaktlinsebrug.

Laserkirurgi og langsynethed

Langsynethed kan også opereres væk. Det er ikke en kur, men et operativt indgreb i dit øjes forreste del. Her bruges laserlys til at ændre på din hornhindes form. Ligesom alle andre kirurgiske indgreb kan resultaterne svinge, og det kan variere tidsmæssigt, hvor hurtigt dit væv vil hele.

Forskellige anvendte typer af laserkirurgi kan være alt fra PRK, LASIK, LASEK og SMILE. Afhængig af graden af din langsynethed er det ikke ualmindeligt, at du stadig vil have brug for briller eller kontaktlinser efter din operation.

Få kortlagt din langsynethed (hypermetropi) hos Synoptik

Hvis du oplever symptomer på langsynethed og hypermetropi, anbefaler vi, at du besøger vores synseksperter i din lokale Synoptik. I en Udvidet Synsprøve med sundhedstjek kortlægger vi din komplette synsfunktion og gør dig klogere på din langsynethed. Vi udmåler dine præcise styrker og rådgiver dig om en god løsning for dig, dit syn og dine behov.

Samtidig foretager vores autoriserede optikere et omfattende tjek af dine øjnes sundhed. Vi undersøger dig bl.a. for eventuelle tegn på øjen- og livsstilssygdomme som grå stær, grøn stær, diabetes og forhøjet blodtryk.

BESTIL TID

FIND DIN NÆRMESTE SYNOPTIK

Vi ta’r dit syn alvorligt.