Alderspletter på nethinden (AMD)

Alderspletter på nethinden er en tilstand, hvor et vigtigt område af nethinden nedbrydes. Tilstanden opstår som følge af øget alder og påvirker bl.a. læsesynet og evnen til at genkende ansigter.

- 5 minutters læsetid

 

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Hvad er alderspletter på nethinden?

Alderspletter på nethinden kaldes også for ’aldersrelateret makula degeneration’ eller AMD.

Makula er den del af nethinden, der bidrager til det centrale syn. Det betyder, at det er makula i nethinden, som vi bruger, når vi ser detaljer centralt i vores syn. Eksempelvis ansigter, undertekster på TV, tekst i en bog og lignende.

Traditionelt er den nedbrydning, der sker i makula, opdelt i to forskellige forandringer. Begge former kan føre til synstab, som gør det vanskeligt at læse, køre sikkert i bil eller se ansigter.

 • Tør AMD: Vævet i makula svinder bort
 • Våd AMD: Væske siver ud i makula

Som navnet antyder, udvikles alderspletter på nethinden med alderen. Det fører til et permanent synstab af varierende grad.

Ved alderspletter på nethinden kan det være svært at koncentrere sig om opgaver, som kræver fokusering på det, der foretages på nært hold.

FIND DIN NÆRMESTE OPTIKER

Hvem risikerer at få alderspletter på nethinden?

Risikoen for at få AMD bliver større i takt med alderen. Selv om den nøjagtige årsag til alderspletter på nethinden ikke er klarlagt, er der nogle risikofaktorer.

Risikoen for AMD bliver større ved:

 • Rygning
 • Overvægt
 • Passiv livsstil uden daglig motion
 • Tilfælde af AMD i familien

Forskellige stadier af alderspletter på nethinden

 • Tidligt stadie: Synsforandringer bemærkes ikke. En optiker eller øjenlæge vil dog kunne se tegn på forandringer på nethinden i form af små gullige pletter (druser)
 • Mellemstadie: Synstabet begynder. Det er ikke sikkert, at det bemærkes. Derfor anbefales regelmæssige kontroller af øjnenes sundhed
 • Fremskreden stadie: Tab af synet vil blive mærket

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Typer af AMD – våd AMD og tør AMD

Der findes forskellige typer af alderspletter på nethinden: Våd AMD og tør AMD.

Hvad er tør AMD?

Tør AMD opstår, når der sker en ophobning af affaldsstoffer under nethinden. Disse stoffer ses som små gullige petter. Deraf navnet alderspletter.

Man kan have alderspletter i mange år, uden at synet bliver påvirket. Hvis alderspletter opdages tidligt, kan vejledning om forebyggende livsstil have en effekt på at undgå eller udsætte synstab i det centrale område af vores syn.

Tør AMD er den mest almindelige form for AMD. Tør AMD forværres, da affaldsstoffer fra nethindens sanseceller ophobes i form af gullige klumper under nethinden (retina).

De gullige ophobninger af affald kaldes ’druser’, og antallet af disse tiltager med tiden. Flere og større druser fører til, at AMD udvikler sig i forskellige stadier.

I det sene stadie af AMD er nethinden så nedbrudt, at der vil mærkes medfølgende synstab. Har man allerede tør AMD, er risikoen for at udvikle våd AMD større.

FIND DIN NÆRMESTE OPTIKER

Hvad er våd AMD?

AMD beskrives som våd, når blodårer i vævslaget under nethinden lækker.

Blodårerne bliver utætte af forskellige årsager. Ved våd AMD er det pga. nye, hastigt dannede blodkar. De nye blodkar opstår, fordi forsyningen til nethinden fra de sædvanlige blodårer besværliggøres af druser.

Ud over at lække væske skubber de nye blodkar væsken til nethinden, og synet bliver påvirket. Det får synet til at sløre og forvrænge.

Ved våd AMD på det ene øje øges risikoen for, at det andet øje også rammes af våd AMD. Våd AMD ses ikke i flere stadier, men påvirkningen af synet resulterer i et større synstab.

LÆS OM SLØRET SYN

Symptomer på AMD

Nethinden ligger på indersiden af øjeæblet. Alderspletter på nethinden er en sygdom, der ødelægger sanseceller i nethindens centrale del, når der udvikles en blind plet i det centrale synsfelt.

Har man AMD, vil kanten af synsfeltet være normalt, mens det centrale synsfelt vil være påvirket. Af den årsag vil der opleves udfordringer med at fokusere på genstande.

Symptomer på alderspletter på nethinden forsvinder ikke, og de kan forværres med tiden. Her er en gennemgang af symptomer på tør AMD og symptomer på våd AMD:

Symptomer på tør AMD

Symptomer på våd AMD

 • Alle symptomer som ved tør AMD
 • Det blinde område i det centrale syn bliver større
 • Lige linjer kan virke buede (f.eks. mellemrummene mellem vægfliser)

LÆS OM ØJENSYMPTOMER

Behandling af tør AMD

Tør AMDs nethindeforandringer kan ikke behandles. Man kan imidlertid tilpasse sig de udfordringer, som synstabet medfører. Her er en række råd til, hvordan man kan tilpasse sig de synsudfordringer, som tør AMD giver:

 • Brug lup eller andet, som forstørrer det, der skal ses
 • Læs bøger med større skrift
 • Brug stærkere lys ved nærarbejde

En optiker eller øjenlæge vil ved regelmæssige øjenkontroller kunne se tidlige tegn på forskellige øjentilstande. En tidlig opdagelse af tegn på tør AMD kan være med til at forebygge forværring af synet.

I Synoptik kan vores autoriserede optikere undersøge for tegn på tør AMD og henvise til øjenlæge, hvis der er behov for yderligere undersøgelser.

Alt det gør vi med avanceret optisk udstyr i en Synsprøve med sundhedstjek, som du kan bestille tid til lige her.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Behandling af våd AMD

For at undgå blindhed er det vigtigt, at våd AMD behandles så hurtigt som muligt, gerne inden for få uger fra det er opstået. Øjenlægen kan benytte sig af følgende måder til behandling af våd AMD:

Fotodynamisk terapi til behandling af våd AMD

Når fotodynamisk terapi anvendes i behandling af våd AMD, gør øjenlægen brug af laserlys og et medicinsk præparat, der er følsomt over for laserlyset. Når laserlyset rammer præparatet i blodårerne, lukkes blodkarrenes utæthed. På den måde undgås lækagen.

Anti-VEGF-medicin til behandling af våd AMD

VEGF er en forkortelse for det stof, der får nye blodkar til at dannes i nethinden. Anti-VEGF er på den måde medicin, der modvirker, at nye blodkar dannes. Efter at have bedøvet øjet vil øjenlægen sprøjte medicinen ind i øjet. Det forhindrer yderligere lækage fra nye, utætte blodkar.

Bliv undersøgt for tegn på alderspletter i Synoptik

I din lokale Synoptik kan vores eksperter gøre deres bedste for, at du oplever et skarpt syn og optimal øjensundhed. Alt det gør vi på baggrund af en Synsprøve med sundhedstjek.

I din grundige synsprøve måler vi ikke kun din præcise synsstyrke og kortlægger, om du f.eks. døjer med nærsynethed, langsynethed, bygningsfejl eller alderssyn.

Det omfattende sundhedstjek indeholder bl.a. et digitalt farvebillede af nethinden, som kan afsløre eventuelle tegn på alderspletter på nethinden, diabetes, forhøjet blodtryk, hjerte/karsygdomme, grå stær, grøn stær og eventuelle øjenproblemer.

Ser vores eksperter tegn på forandringer, der kræver yderligere undersøgelser, henviser vi dig til egen læge eller øjenlæge.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Vi ta’r dit syn alvorligt