Synsforstyrrelser og øjenmigræne

Forstyrrelser er sjældent rare. Det er det som oftest heller ikke, når vi oplever synsforstyrrelser, der er en fælles betegnelse for alle forstyrrels…

Læs artikel

Presse

Synsnerven (nervus opticus)

Synsnerven overfører synsindtryk fra nethinden til hjernen. Uden en synsnerve kan vi altså ikke forstå, hvad vi ser. Skader på synsnerven vil derfor føre til et forværret syn.

- 3 minutters læsetid

Dovent øje (amblyopi)

Når synet ikke er færdigudviklet, kan synet blive dårligere på det ene øje. Det ene øje med nedsat syn kaldes et dovent øje. Eller amblyopi, som det kaldes i fagsprog. Tilstanden med et dominerende ø…

- 5 minutters læsetid

Synsforstyrrelser og øjenmigræne

Forstyrrelser er sjældent rare. Det er det som oftest heller ikke, når vi oplever synsforstyrrelser, der er en fælles betegnelse for alle forstyrrelser, som forringer vores evne til at stille skarpt.…

- 5 minutters læsetid

Øjenskader efter nytår

Gnister, vildfarne krudtstykker og nedfaldne raketter. Hvert år pådrager flere sig alvorlige øjenskader forårsaget af krudt, som kan give udfordringer med øjnene i varierende grad. Beskyttelseshedsbr…

- 3 minutters læsetid

Våde øjne (epiphora)

Tåreflåd eller våde øjne (epiphora) kan opstå, hvis der produceres for meget tårevæske, eller hvis tårevæsken ikke kan løbe væk fra øjet naturligt via tårekanalerne i øjenkrogen.

- 5 minutters læsetid

Forskellen på synsstyrke og brillestyrke

Det er en udbredt misforståelse, at begreberne synsstyrke og brillestyrke er det samme. De angiver nemlig noget vidt forskelligt.

- 5 minutters læsetid

Charles Bonnet Syndrom (fantombilleder)

Charles Bonnet Syndrom får personer til at se genstande og personer, som de ved ikke er virkelige. Cirka hver tredje person med markant synsnedsættelse oplever tilstanden.

- 3 minutters læsetid

Xanthelasma palpebra (kolesterolpletter)

Xanthelasma er gule aflejringer i huden og kaldes også kolesterolpletter i øjet. Tilstanden kan behandles på forskellige måder og er ikke farlig.

- 3 minutters læsetid

Tegn på øjensygdomme

Omkring 65.000 personer i Danmark er blinde eller svagtseende. At kende tegnene på øjensygdomme kan være med til at undgå, at man bliver en del af den statistik.

- 4 minutters læsetid

Ondt bag øjet og hovedpine

Ubehag og milde smerter bag øjnene er forholdsvis almindeligt at opleve. I sjældne tilfælde kan smerter bag øjet imidlertid være udtryk for alvorlig sygdom i eller omkring øjet.

- 3 minutters læsetid