Vælg dine elpærer med omhu for et optimalt syn

Med vintertid følger en større afhængighed af kunstig belysning. Det stiller en række krav til, hvilke pærer du med fordel kan vælge for at opnå optimal synskomfort i hjemmet.

- 4 minutters læsetid

Det rette valg af pærer kan hjælpe dig med at undgå anstrengte øjne og i stedet bidrage til, at du får mest ud af dit syn og generelt ser behageligt, når du opholder dig indendørs omgivet af kunstigt lys.

Elpærer har hver deres specifikationer og fordele, som er vigtige at kende forskellen på, når du skal finde den rette belysning til dit syn i vintertiden.

Læs her, hvad du bør vælge dine pærer ud fra, og bestil tid til en Synsprøve med sundhedstjek, hvis du trænger til at få tjekket dit syn og dine øjnes sundhed.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Kunstig belysning påvirker dine øjnes velbefindende

Den rette belysning er afgørende for at kunne se skarpt, når du er omgivet af kunstigt lys.

Uden den rette belysning kan du opleve anstrengte og trætte øjne, fordi du er nødt til at knibe dine øjne sammen og generelt bruge stor energi på at fokusere på det, du foretager dig - især på nært hold.

Med alderen bliver linsen i dit øje nemlig tykkere. Når dit øje ældes, får det sværere ved at optage lyset. Det betyder, at lyset har større besvær ved at trænge igennem dit øje og holde dig vågen, som det gør i sommertiden. Du kan med andre ord få alderssyn.

Alderssyn begrænser din evne til at fokusere tæt på. Blandt andet når du skal stille skarpt på avisens eller bogens små bogstaver. Eller når du skal strikke, hvor kontraster også kan have en vigtig funktion.

Har du strikketøj i en bestemt farve, kan det betale sig at have stof i en kontrastfarve i baggrunden.

LÆS OM ALDERSSYN

Se skarpt med høj lysstyrke i dine elpærer

Det er ikke kun din vinterjakke og halstørklæde, du skal finde frem, når kalenderen viser vintertid. Du skal også finde pærer med en tilstrækkelig høj lysstyrke frem.

For at se skarpt i mørke har du selvsagt brug for en høj lysstyrke, fordi det lyser genstanden, du ser på, klart og tydeligt op.

For de nu udfaserede glødepærer er det antal ’watt’, du skal kigge på. De skal helt op på 60 for at give dig rigeligt med lys. For LED-pærer er det høj ’lumen’, du skal vælge ud fra. De har bedst indvirkning på dit syn ved 800 ’lumen’.

LÆS OM ØJENSYMPTOMER

Få et naturligt syn med høj Ra-værdi

For at opnå det mest naturlige syn skal du finde pærer med den bedste farvegengivelse. Her skal du kigge på pærens Ra-værdi, som du finder bag på pærens indpakning: Er Ra-værdien på 80, gengiver pæren dagslysets naturlige farver 80%, mens en Ra-værdi på 100 gengiver farverne 100%.

Jo højere lysstyrke og Ra-værdi du vælger, jo større synskvalitet og -komfort oplever du. Og du får et både skarpere og mere behageligt syn, når du er omgivet af kunstigt lys.

Det er også vigtigt, at din lampe er placeret, så lyset rammer direkte fra siden.

Få vejledning om den bedste belysning i Synoptik

I din lokale Synoptik finder du autoriserede optikere, der står klar til at give dig ekspertrådgivning om dit bedste valg af lys i vintertiden.

Alt det gør vi med avanceret optisk udstyr og stor ekspertise i en Synsprøve med sundhedstjek, som både indeholder en præcis måling af din synsstyrke og et omfattende sundhedstjek.

Vi undersøger dig bl.a. for eventuelle tegn på grå stær, grøn stær, diabetes og forhøjet blodtryk, som kan give dig afgørende udfordringer med dit syn.

En tidlig indsats gør en stor forskel.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE 

Vi ta’r dit syn alvorligt