Pas på din vigtigste sans

Gennem hele livet risikerer vi at få eller udvikle en række synsproblemer og øjensygdomme. Men regelmæssige synsprøver og en sund livsstil kan virke forebyggende og gøre en stor forskel for dit syn og dine øjnes sundhed.

- 4 minutters læsetid

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Passer du på din krops vigtigste sans?

På trods af, at øjet blot vejer cirka syv gram, er det et af kroppens mest komplekse organer bestående af omkring to millioner enkeltdele. Det er med andre ord finmekanik i ypperste potens. Det er derfor afgørende, at alt fungerer, som det skal.

Nøjagtigt som de fleste af os jævnligt går til tandlæge for at pleje og forebygge, kan vi derfor med fordel gøre det samme med vores syn. På den måde kan symptomer på synsfejl og tegn på øjensygdomme nemlig blive opdaget så tidligt som muligt.

Det fortæller leder af klinisk udvikling i Synoptik, Annette Slyngborg, der oplever, at folk ikke altid er så opmærksomme på, hvordan deres syn har det, som de burde være.

”Som med næsten alle andre aspekter af vores sundhed er det også for vores øjnes skyld vigtigt, at vi lever sundt og får synet tjekket regelmæssigt. Men ofte er det først, når folk har problemer med synet, at de tager det alvorligt. Og det fortjener vores syn ikke,” siger Annette Slyngborg.

FIND DIN NÆRMESTE SYNOPTIK

Og modsat en tand, der trods alt kan erstattes, kan vores øjne ikke lige sådan skiftes ud.

”Nogle mennesker går desværre længe med gener, som de ikke er klar over skyldes synsproblemer, eller med øjensygdom, som ikke mærkes, men som kan forårsage vedvarende synstab, hvis det ikke behandles i tide,” fortæller Annette Slyngborg.

”Og det er ganske alvorligt, da et godt syn er afgørende for vores livskvalitet,” siger hun og anbefaler, at man jævnligt får foretaget en Synsprøve med sundhedstjek hos en optiker, hvor syn og øjne får et grundigt tjek.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Et langt liv påvirker øjet

Blandt de ting, der kan ses ved en synsprøve, er, om man er ramt af den hyppigst forekommende årsag til synsproblemer kaldet alderssyn. ”Alderssyn er en forandring i øjets linse, der rammer næsten alle på et tidspunkt,” forklarer Annette Slyngborg.

”Når stort set alle med tiden rammes af alderssyn, skyldes det sandsynligvis, at den gennemsnitlige levealder er steget markant. Øjets linse vokser nemlig hele livet og mister gradvist sin elasticitet, så vi fra 40-50 års alderen begynder at opleve besvær med at fokusere tæt på. Heldigvis kan det nemt afhjælpes med briller,” fortæller hun.

LÆS OM ALDERSSYN

I videoen herunder kan du se klinisk fagspecialist Annette Slyngborg fortælle, hvilke symptomer på synsproblemer og øjensygdomme man skal være særligt opmærksom på.

Antallet af nærsynede stiger kraftigt

Det er ikke kun voksne og ældre, der bør være opmærksomme på deres syn. I Danmark er andelen af nærsynede børn og unge steget fra 10 til 20 procent.

Årsagen tilskrives af eksperter vores moderne livsstil, hvor vi i dag opholder os mere indenfor. Mindre tid under åben himmel med sollys øger nemlig risikoen for, at man som barn bliver nærsynet. Og modsat kan det forebygges ved at tilbringe mere tid udenfor som barn.

LÆS OM NÆRSYNETHED

”I sig selv er en smule nærsynethed ikke farligt, og det kan let korrigeres med briller eller kontaktlinser. Men da nærsynethed opstår, fordi øjet vokser, er der en øget risiko for visse øjensygdomme. Risikoen er større, jo mere nærsynet man bliver, og derfor er det vigtigt at få det opdaget rettidigt. På den måde kan man få den bedste behandling så tidligt som muligt,” forklarer Annette Slyngborg:

”Nærsynethed stiger i styrke, indtil man er voksen, og hvis det starter i tidlig barndom, er der risiko for at blive meget nærsynet. Derfor er det særligt vigtigt for børn, at det opdages tidligt, så man kan få vejledning om, hvad der kan bremse den fremtidige stigning,” siger hun.

Læs her, hvordan du effektivt forebygger og bremser nærsynethed.

Vigtigt at opdage øjensygdom i tide

Vil man gerne passe godt på sit syn, er det vigtigt, at man får det tjekket både som ung og gammel. Og jo ældre vi bliver, desto vigtigere bliver det også at være opmærksom på tegn på eventuelle øjensygdomme.

Hele ti procent af den ældre befolkning rammes nemlig af alvorlige øjensygdomme, hvor grøn stær og grå stær nok er de bedst kendte. Og mens grå stær er relativt nem at opdage og behandle, er grøn stær sværere at opdage, samtidig med at den desværre ikke kan helbredes.

”Men behandling så tidligt som muligt i sygdomsforløbet kan heldigvis bremse forværring af sygdommen,” fortæller Annette Slyngborg, der understreger, at de hos Synoptik altid opfordrer folk, der under en Synsprøve med sundhedstjek har tegn på sygdom, til at søge læge.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Ved en synsprøve kan optikeren også se, om du skulle have tegn på sygdommen AMD, også kaldet alderspletter, der er den hyppigste årsag til svær synsnedsættelse blandt den ældste del af befolkningen.

”Er der begyndende tegn på alderspletter, kan man selv gøre meget for at bremse sygdommen. Det kan være ved at kvitte tobakken, dyrke mere motion og spise mere grønt,” fortæller Annette Slyngborg. ”Men det bedste er naturligvis at droppe tobakken og bevæge sig, før det går galt, så man forebygger og måske helt undgår sygdommen,” siger hun.

Få undersøgt dine øjnes sundhed i Synoptik

Regelmæssige synsprøver er afgørende for at sikre, at dit syn er skarpt, og dine øjnes sundhed er optimal.

I din lokale Synoptik finder du autoriserede optikere, der med stor ekspertise og avanceret optisk udstyr kan måle dine præcise styrker og undersøge dine øjnes sundhed.

Alt det gør vi i en Synsprøve med sundhedstjek, som du kan bestille tid til lige her.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Øje for detaljen