Forskellig øjenfarve (heterokromi)

Når man har to forskellige øjenfarver, hedder det heterokromi. Der findes flere typer af heterokromi og forskellige øjenfarver, som enten kan være komplet, sektorbestemt eller central.

- 4 minutters læsetid

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Hvad er heterokromi?

Heterokromi er en tilstand, der får en persons farvede del af øjet (iris) til at have forskellige farver. Det er muligt at have to øjne i helt forskellige farver, ligesom tilstanden findes med forskellige farver i det samme øje.

Heterokromi er sjældent og beskrives ofte som en genetisk egenskab, når den er til stede ved fødslen. Nogle gange kan det opstå på grund af en underliggende tilstand. Det kan også erhverves af hændelser som en øjenskade, operation eller ved visse typer af øjenmedicin.

Øjenfarver er synlige på grund af et pigment i iris kaldet melanin. Både mennesker og dyr kan have forskellige farver iris.

Hvordan får man heterokromi?

Der kan være flere forskellige årsager til, at mennesker har forskellige øjenfarver. I langt de fleste tilfælde er det medfødt. Det var også tilfældet for den ikoniske musiker David Bowie og skuespilleren Jane Seymour. Begge havde en blå øjenfarve i det ene øje og en grøn øjenfarve i det andet øje.

Forskellige øjenfarver kan også opstå senere i livet som følge af:

 • Øjenskader
 • Ved brug af nogle medicintyper til behandling af grøn stær
 • Ved øjenoperationer
 • Ved betændelse i iris
 • Diverse syndromer

FIND DIN NÆRMESTE OPTIKER

Typer af forskellig øjenfarve

Der er tre overordnede typer af forskellig øjenfarve eller heterokromi: komplet, sektorbestemt og central heterokromi.

Komplet heterokromi (heterochromia Iridis)

Komplet heterokromi er, når hvert øje har en forskellig farve. Det er den mest sjældne type af heterokromi. En person kan have et blåt øje og et brunt øje eller et grønt øje og et blåt øje. Men uanset kombinationen vil hver iris have en helt anden farve.

Selvom denne variation er sjælden hos mennesker, ser den ud til at være mere almindelig hos hunde og andre dyr.

Sektoral heterokromi (heterochromia iridum)

Denne type af heterokromi refererer til forskellige ’pletter’ eller ’prikker’ af farver i hvert øje. Segmenter af farver kan variere i størrelse og placering på iris, og det kan forekomme i det ene eller begge øjne.

Den ene iris kan for eksempel være halvt blå og halvt brun, mens den anden er blå med kun nogle brune pletter. I nogle tilfælde kan den ene iris være ensfarvet blå, mens den anden har variationer af farver spredt overalt.

Sektoriel heterokromi kaldes også for delvis heterokromi.

BESTIL TID TIL SYNSPRØVE

Central heterokromi

Central heterokromi sker normalt i begge øjne. Denne type har en indre ring af farve i iris omgivet af en anden farve i den ydre del. Det er mindre tydeligt end de andre typer af heterokromi.

Hvilke forskellige øjenfarver findes der?

Der findes en bred vifte af kombinationer af forskellige øjenfarver, som mennesker med heterokromi kan have:

 • Et blåt og brunt øje
 • Et blåt og grønt øje
 • Et blåt og gråt øje
 • Et brunt og grønt øje
 • Et brunt og gråt øje
 • Et grønt og gråt øje

Behandling af heterokromi

Heterokromi er i sig selv godartet og kræver ikke behandling. Men hvis det var forårsaget af en underliggende sygdom eller traume, er behandlingen fokuseret på den specifikke lidelse.

Hvornår skal man se en læge?

En øjenlæge bør opsøges, hvis der bemærkes ændringer i øjenfarven. Især hvis det sker pludseligt, eller hvis der samtidig opleves smerter.

Kig forbi ved ændringer i dine øjne

Hvis du oplever en væsentlig ændring i dine øjne eller i dit syn, står vores autoriserede optikere klar til at foretage et grundigt tjek af dine øjnes sundhed i en af vores mange butikker.

I en Synsprøve med sundhedstjek stiller vi skarpt på din øjensundhed og undersøger bl.a. dine øjne for eventuelle tegn på grå stær, grøn stær, diabetes og forhøjet blodtryk.

Ser vi mulige tegn på forandringer, henviser dig til egen læge eller øjenlæge.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Øje for detaljen