Makulahul

Centralt i nethinden sidder makula, som også kaldes ’den gule plet’. Ved et makulahul opstår der et hul i nethinden, som bl.a. kan resultere i et uskarpt syn i midten af synsfeltet og med tiden en mørk plet i samme område.

- 3 minutters læsetid

BESTIL TID TIL EN UDVIDET SYNSPRØVE

Nethinden og makula (den gule plet)

Et makulahul er et hul i det centrale område af nethinden. Nethinden dækker den indre overflade af øjet, så lys, der kommer ind i øjet, kan opfanges og omformes til nervesignaler, der sendes til hjernen for at danne billeder.

Centralt i nethinden ligger et område, der giver os mulighed for at se detaljer. Området kaldes makula eller 'den gule plet' og dækker den centrale del af vores syn, som vi bl.a. bruger til at læse tekster, se ansigter og lignende.

Makulahul symptomer

Ved et makulahul i nethinden vil det først og fremmest opleves sløret syn, og at lige linjer kan fremstå bølgede. Der kan også opstå problemer med at se små bogstaver, og med tiden kan der opleves et mørkt hul i midten af synsfeltet.

Et makulahul vil ikke medføre smerter, men hvis øjet ikke behandles, vil hullet med tiden kunne blive større og føre til synstab. Hvis der opleves symptomer på makulahul, anbefales det at opsøge en optiker til en grundig undersøgelse.

I en Udvidet Synsprøve med sundhedstjek kan vores autoriserede optikere afgøre, om det slørede syn skyldes et makulahul eller andre årsager. Observeres et muligt makulahul, vil optikeren henvise til kontrol hos egen læge.

BESTIL TID I DAG

Makulahul årsag

Det kan ikke helt forklares, hvorfor et makulahul opstår. Makulahul forekommer oftere hos kvinder end hos mænd og hos personer mellem 60 og 80 år.

Nogle gange opstår et makulahul, fordi øjets glaslegeme trækker i den centrale del af nethinden. Glaslegemet bliver mere flydende med alderen, og der vil lettere kunne opstå bevægelser, som trækker i nethinden og øger risikoen for makulahul.

Opstår der en væskeophobning i den centrale del af nethinden, dvs. under makula, kan det også medvirke til, at et makulahul opstår. Et makulahul kan forekomme, når nethinden løsner sig, men de fleste makulahuller opstår, uden at en direkte årsag kan påpeges.

LÆS OM NETHINDELØSNING

Makulahul behandling

Et makulahul behandles typisk med en øjenoperation under lokalbedøvelse. Under en operation for makulahul vil der blive fjernet dele af glaslegemet, som vil blive erstattet med gas. I løbet af nogle uger vil hullet gradvist lukkes, og gassen forsvinder. Synet vil sandsynligvis være dårligere i en periode, og det er vigtigt ikke at rejse med fly, så længe der er gas i øjet.

I mange tilfælde er der ikke hul hele vejen igennem nethinden i makula. Hvis der kun er trukket hul i de nederste lag af nethinden, vil der ikke være nogen fordel ved at blive opereret for makulahul. I de tilfælde anbefales det at gå til kontrol. Forværres makulahullet, vil der blive tilbudt en operation.

Efter helingen vil 80 til 90% af patienterne med makulahul have et bedre syn end før operationen. Forbedringen er afhængig af skadens omfang og varighed. Selv om synet ikke forbedres med en operation, vil en yderligere forværring forhindres.

Få undersøgt dine øjnes sundhed i Synoptik

Hvis du oplever symptomer på makulahul, står vores autoriserede optikere klar til at undersøge dine øjnes sundhed. Alt det gør vi med avanceret optisk udstyr i en Udvidet Synsprøve med sundhedstjek.

Ud over at udmåle din præcise synsstyrke og kortlægge, om du f.eks. er nærsynet, langsynet, har bygningsfejl eller døjer med alderssyn, undersøger vi dig for eventuelle tegn på grå stær, grøn stær, diabetes, forhøjet blodtryk, eventuelle øjenproblemer og altså også for tegn på makulahul.

Ser vores eksperter tegn på forandringer, der kræver yderligere undersøgelser hos egen læge eller øjenlæge, henviser vi dig videre. På den måde kan du forebygge syns- og øjenproblemer i tide og måske helt undgå synstab på sigt.

BESTIL TID TIL EN UDVIDET SYNSPRØVE

FIND DIN NÆRMESTE SYNOPTIK

Vi ta’r dit syn alvorligt.