Papilødem (hævet synsnerve)

Papilødem opstår bl.a. på grund af øget tryk i kraniet og kan give forskellige udfordringer afhængig af den bagvedliggende årsag.

- 5 minutters læsetid

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Hvad er papilødem?

Papilødem er en opsvulming af synsnervehovedet og er derfor også kendt som en hævet synsnerve.

Papilødem kan opstå som led i mange sygdomme og tilstande, hvor der afhængigt af årsagen er forskellige krav til håndteringen.

Tiltag kan involvere alt lige fra observation til akut indgriben. Af den årsag må et papilødem aldrig ignoreres eller bagatelliseres.

Pseudopapilødem

Der findes en række andre, ofte medfødte, årsager, der kan ændre synsnervens useende og få den til at ligne et papilødem. På den måde kan det nemt forveksles med et reelt papilødem.

Disse omtales et ’pseudopapilødem’, som kan oversættes til ’falsk lighed’.

Pseudopapilødem gør diagnosticering af et papilødem endnu sværere. Af den årsag er udstyr som en OCT-, CT- og MR-scanner ofte det eneste, der med sikkerhed kan kortlægge forskellen.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Årsag til papilødem

Papilødem kan skyldes lokal iltmangel, inflammation, kompression (at noget fylder/trykker), forhøjet tryk i hjernen eller forstyrrelse i metabolismen (omsætning af nærsynsstoffer).

I udredningen af papilødem fokuseres der bl.a. på, om tilstanden ses på et enkelt eller begge øjne, da det kan hjælpe med at identificere den bagvedliggende årsag.

Dobbeltsidet papilødem tyder ofte på et problem i hjernen, hvor enkeltsidet papilødem kan være tegn på sygdom i synsnerven.

Symptomer på papilødem

Symptomer på papilødem afhænger af den bagvedliggende årsag, og hvor udviklet papilødemet er. Udviklingen af et papilødem vurderes typisk ud fra en ’Frisen-skala’, der går fra 0 til 5.

Udover objektive vurderinger er det centralt at få viden om den generelle livsstil, sygdomshistorisk og eventuelt medicinbrug, fordi det kan have indflydelse på årsagen til et papilødem.

FIND DIN NÆRMESTE OPTIKER

Typiske symptomer på papilødem

Symptomer på papilødem eller hævet synsnerve involverer:

LÆS OM ØJENSYMPTOMER

Behandling af papilødem

Behandling af papilødem tager udgangspunkt i den bagvedliggende årsag.

Primære tiltag er behandling af det, som forårsager papilødemet. Det kan f.eks. være ved hjælp af medicin eller et operativt indgreb.

Hvis årsagen ikke er mulig at behandle, er det primære tiltag at igangsætte initiativer til at bevare bedst muligt syn og symptomlindring (f.eks. af hovedpine).

Hvordan undersøges papilødem hos en optiker?

Hvis der pludselig opleves flere symptomer på papilødem, er det vigtigt at henvende sig til sin lokale optiker eller læge/øjenlæge.

Optikeren vil først og fremmest lytte til de symptomer på papilødem, der opleves.

Mange af de grundige test, som Synoptiks autoriserede optikere foretager i en Synsprøve med sundhedstjek, vil kunne vise tegn på papilødem. Blandt andet ved at tage et billede af nethinden og undersøge synsfeltet, synsevnen, samsyn ift. dobbeltsyn, den muskulære funktion mv.).

Optikeren kan vælge at supplere med test af farvesynet, dybdesynet og pupillernes reaktionsevne.

Bliv undersøgt hos Synoptiks eksperter

Hvis du oplever tiltagende symptomer på papilødem og hævet synsnerve, står vores autoriserede optikere klar til at give dig eksperthjælp i din lokale Synoptik.

Det gør vi på baggrund af en Synsprøve med sundhedstjek, der altså også indeholder et omfattende tjek af dine øjnes sundhed.

Vi undersøger dig bl.a. for eventuelle tegn på grå stær, grøn stær, diabetes og forhøjet blodtryk.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Øje for detaljen