Bliv klar til skolestart med et skarpt syn

Om lidt står den igen på skole. Enten på en videregående uddannelse eller i folkeskolen for børnene. Men når tavleundervisningen starter på ny, vil der sidde mange børn og unge, der ikke tydeligt kan se, hvad der står på tavlen. Og det er en begrænsning for flere, som vil have fordel af at bruge enten briller eller kontaktlinser.

- 3 minutters læsetid

Mange børn ved ikke, at de ikke ser optimalt

To ud af tre børn, der har brug for briller, bliver ikke opdaget i tide. Det viser et nyt forskningsprojekt fra Synoptik-Fonden. I hver klasse sidder der derfor børn med synsproblemer, som ikke er opdaget rettidigt.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

”Det er et problem,” udtaler kliniske fagspecialist i Synoptik, Annette Slyngborg, som har en Master i klinisk optometri fra Pennsylvania College of Optometry. Hun forklarer også, hvordan synsfejl kan påvirke børns skolegang:

”Hvis et barn har synsfejl, som ikke er opdaget, kan det have indflydelse på, hvordan barnet klarer sig i skolen. Et barn med langsynethed kan have koncentrationsbesvær eller opleve træthed og hovedpine ved opgaver på nært hold, som f.eks. læsning. Et barn med nærsynethed har tiltagende svært ved at se tavlen i klasselokalet.”

Annette Slyngborg forklarer også, at mange børn og unge vil få en langt bedre skolegang med et syn, der er korrigeret med briller eller kontaktlinser.

SE UDVALG AF BØRNEBRILLER

Vær opmærksom på dit barns syn

Et skarpt syn er den bedste forudsætning for at lære. Både for dig på en videregående uddannelse, men også for de mindre børn, som skal suge viden til sig i folkeskolen.

Synoptik-Fonden står bag et omfattende forskningsprojekt for at afdække, hvilke symptomer et barn med synsproblemer oplever. Du kan som forælder lægge mærke til, om dit barn har nogle af disse gener, som er observerbare tegn på synsproblemer hos børn:

  • Klager over hovedpine
  • Har synlig skelen, også bare en gang i mellem
  • Holder teksten meget tæt på under læsning
  • Dækker for eller lukker det ene øje
  • Prøver at undgå stærkt lys i øjnene
  • Virker klodset eller har problemer med finmotorikken
  • Har problemer med at se ting, der er langt væk
  • Har svært ved at sidde stille og koncentrere sig
  • Er træt i øjnene og gnider sig i dem

9 TEGN PÅ SYNSPROBLEMER

Gå skolestart i møde med hjælp fra Synoptiks eksperter

Undervisning og læring bliver bare sjovere med et skarpt syn, hvor alle tavlens detaljer kan ses klart og tydeligt.

Hos Synoptik kan vores autoriserede optikere hjælpe dig med, hvordan du kan få det bedste ud af både dit eget og dit barns syn.

Bestil tid til en Synsprøve med sundhedstjek, hvis du eller dit barn har behov for et skarpere syn. Ifølge dansk lovgivning skal et barn under 10 år være undersøgt af en øjenlæge, inden han eller hun må få briller første gang.

Kig ind i din lokale Synoptik, hvis du har brug for råd og vejledning til, hvad næste skridt skal være, før dit barn får mest ud af sit syn i skolen.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Øje for detaljen