40 og færdig med at se godt

Stort set alle vil på et tidspunkt opleve, at avisen skal længere væk, før vi kan læse den. Afstande kan være en hindring for at se skarpt. Men hvorfor får vi svært ved at stille skarpt fra forskellige afstande?

- 3 minutters læsetid

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Forklaringen er enkel: Med alderen mister øjets linse sin smidighed, og det betyder, at man ikke længere kan stille skarp på ting, der er tæt på.

Den medicinske betegnelse er presbyopi, men i daglig tale hører man ofte udtrykket 'gammelmandssyn' eller 'alderssyn'. Eller presbyopi, som er den latinske betegnelse for synsforandringen.

LÆS OM ALDERSSYN

Ikke kun for gamle mænd

Gammelmandssyn, eller alderssyn og presbyopi, er faktisk et dårligt navn. Af flere grunde. For det første går kvinder ikke fri, og for det andet er det nok de færreste, der vil kaldes gamle som 40-årige. Et bedre navn er alderssyn eller +40-syn, som vi kalder det i Synoptik.

Hvad gør du, når det sker?

Et er, hvad det kaldes. Noget andet er, hvad du gør, når du begynder at opleve symptomerne på +40-syn.

For nogle er løsningen læsebriller, som effektivt korrigerer dit syn og gør det nære syn skarpt igen. Den anden mulighed er kontaktlinser med glidende overgang.

LÆS OM ØJENSYMPTOMER

Prøv flerstyrkekontaktlinser

Ligesom med brilleglas findes der kontaktlinser med glidende overgang. De hedder flerstyrkekontaktlinser. De giver dig nogle oplagte fordele i din hverdag:

  • Du slipper for at have læsebriller (og skærmbriller)
  • Det er behageligt at kunne læse ved at bevæge øjnene i stedet for hovedet
  • Du er vant til kontaktlinser, så der er begrænset tilvænningsperiode

Med en glad kundes ord...

”Har nu haft linser i knapt et år. Den ene linse er læselinse, og den anden er se-langt-linse. Det troede jeg godt nok ikke, at min hjerne kunne klare. Men hold da op, hvor er det lækkert. Jeg kan se alt, ligesom da jeg var ung, prismærker og tv, spille på iPhone og se tv på en gang. Det er for vildt," siger Lone Schmidt fra Holbæk og fortsætter:

"Nu mangler jeg kun, at jeg kan få linser, som kun skal skiftes 1 gang om måneden. Så er jeg dér, hvor jeg startede i livet. Herligt når man er 60 år.”

De kontaktlinser, som Lone fra Holbæk efterspørger, findes allerede. De hedder månedslinser og skal derfor kun skiftes en gang om måneden. De skal opbevares i et kontaktlinseetui og renses med væske efter brug.

Kig ind hos vores eksperter

Hvis du har brug for læsebriller, vil prøve flerstyrkekontaktlinser eller har spørgsmål om +40-syn, så gør noget ved det med det samme.

Bestil tid til en Synsprøve med sundhedstjek. Her kan vores autoriserede optikere måle dine styrker og sørge for, at du igen kan se skarpt på alle afstande.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Øje for detaljen