Tics i øjet og tics ved øjet

Tics i øjet giver sjældent anledning til bekymring og er helt naturlige at opleve. Store dele af befolkningen oplever tilstanden. I nogle tilfælde kan det dog være væsentligt at få tjekket sine øjne. Læs her, hvordan du skal reagere, hvis du oplever øjentics.

- 5 minutters læsetid

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Hvad er tics i øjet?

Tics i øjet kan opleves, som om øjenlåget hopper, vibrerer og sitrer. De vibrerende muskler i øjnene kan ramme et enkelt øje eller begge øjne. Tics i øjenlåg kan opleves i øvre og nedre øjenlåg, men de forekommer oftest i det øvre øjenlåg.

Cirka 70% af den danske befolkning oplever øjentics i en eller anden form. Det giver derfor sjældent anledning til bekymring, når der opleves tics ved øjet og tics ved øjenlåget.

Tics i øjet opstår pludseligt. Genererer de, kan varme kompresser lindre udfordringen. Det forsvinder som udgangspunkt af sig selv, men opleves de sammenhængende i mere end to uger, bør en læge opsøges.

Få undersøgt øjentics ved følgende symptomer og øjenproblemer

Trods tics i øjets normale harmløse karakter kan de være tegn på mere alvorlige øjenproblemer såsom:

 • Benign Fascikulation Syndrom (BFS), hvor muskler kontinuerligt og ufrivilligt trækker sig sammen
 • Dystoni, som er en længerevarende tilstand forårsaget af ufrivillige muskelsammensætninger muligvis ledsaget af smerter
 • Motor Neuron Sygdom, som er en sjælden sygdom, der med tiden forværres

Hvis der kun mærkes tics i øjnene, er det usandsynligt, at man er ramt af disse længerevarende tilstande. Men under alle omstændigheder bør en læge kontaktes, hvis:

 • Der opleves øjentics længere end to uger
 • Tics spreder sig til andre områder af ansigtet
 • Det øvre øjenlåg fortsætter med at sænke sig, når øjet ikke blinker
 • Øjnene løber i vand, eller øjnene klistrer sig sammen, samtidig med at der opleves øjentics

Vores autoriserede optikere står klar til at rådgive dig, hvis du er i tvivl om ovenstående symptomer. Bestil en Synsprøve med sundhedstjek og få undersøgt dine øjnes sundhed. Vi henviser dig til egen læge eller øjenlæge, hvis vi ser tegn på tilstande, der kræver yderligere undersøgelser.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Hvorfor får man tics i øjet og ved øjenlåget?

Tics ved øjenlåget opstår, fordi muskler nær øjnene ufrivilligt trækker sig sammen. De sitrende muskler i øjet er som regel små, uden smerter og kortvarige, og de kan føles, som om der trækkes let i huden.

Øjentics er som regel harmløse, men de kan opleves som meget generende i hverdagen. Hvis du er bekymret for, at dine tics i øjet skyldes andet end en sitrende nerve, kan du bestille tid til en synsprøve og få det tjekket.

Forskellige årsager til tics i øjet

Sitrende muskler i øjenlågene kan skyldes en kronisk tilstand kaldet blefarospasme. Som oftest vil tics i øjet forekomme mindre hyppigt, og de sitrende muskler i øjenlåget vil i så fald formentlig være et resultat af livsstil.

Her er nogle af de mest udprægede årsager til de ufrivillige blink i øjet, der opleves som tics i øjet:

 • Træthed og stress
 • Øjenirritation
 • For meget koffein og alkohol
 • Bivirkninger ved medicin

Hvis øjentics opstår på grund af ovenstående eksempler, er tilstanden som oftest harmløs. Denne form for tics i øjet forsvinder af sig selv efter kort tid og kræver ingen behandling. Det er derimod en ændring i livsstilen, der skal til for at komme de vibrerende øjenlåg eller tics i øjet til livs.

Bekymringer og stress kan have en negativ indvirkning på udviklingen øjentics. Bliv selv klogere på almindelige øjenproblemer, og hvordan du behandler dem. Uanset hvilke øjenproblemer du eventuelt oplever, kan du få eksperthjælp i din lokale Synoptik.

SE NORMALE ØJENPROBLEMER

Tics i øjet og skadet hornhinde

Der er flere årsager til, at tics i øjnene opstår. De kan bl.a. skyldes, at hornhinden bliver skadet. Den kan ridses, hvis der kommer fremmedlegemer som støv eller sand i øjet. Andre ting, der kan komme i kontakt med hornhinden, såsom negle, grene eller lignende, kan også skade den.

Ubehag og øjenblink kan være en reaktion på en skadet hornhinde, og begge tilstande kan fortsætte, efter at fremmedlegemet er fjernet fra øjet.

Overfladiske hornhindeskader heler af sig selv, men er skaden længerevarende og ledsaget af større smerter, anbefales det at søge hjælp hos en læge eller en øjenlæge.

Din lokale optiker hos Synoptik kan vurdere din hornhindes tilstand. Er der behov for anden hjælp, vil vores autoriserede optiker henvise til egen læge eller øjenlæge, som vil kunne udskrive en recept til smertestillende medicin, der forhindrer en øjeninfektion.

FIND DIN NÆRMESTE OPTIKER

Hvordan undgår man tics i øjet?

Tics i øjet kan bl.a. undgås ved at holde en varmtvandskompres på det øje, hvor der opleves de vibrerende og hoppende øjenlåg.

En anden måde at undgå tics i øjnene på er ved at hvile sig og slappe af. Det skyldes, at tilstanden også kan opstå ved træthed og stress. Når øjenlåget vibrerer, forsøger kroppen at fortælle, der er behov for at få kroppen ned i gear og adrenalinen nedjusteret.

Derudover kan for store mængder alkohol og koffein være medvirkende til, at de generende nerver i øjet opstår. Det kan således også være en god idé at begrænse indtaget af f.eks. kaffe, te og koffeinholdige læskedrikke.

Visse former for medicin kan også forårsage tics i øjet. Opstår de af den årsag, anbefales det at tale med en læge om udfordringen. Lægen kan afdække, om der er behov for at skifte til en anden dosis eller en anden type af medicin.

Det anbefales ikke selv at eksperimentere med hverken dosis eller medicintype.

Tørre øjne og tics ved øjet

Andre øjentilstande kan også fremkalde tics i øjet. Blandt andet tørre øjne. Er det tilfældet, anbefales det at holde øjnene fugtige med f.eks. kunstige tårer.

Det vil ofte opleves behageligt for øjnene. Kunstige øjendråber kan købes uden recept her på siden, men er øjne kronisk tørre, er det nødvendigt at afdække den underliggende årsag.

LÆS OM TØRRE ØJNE

Få dine øjnes sundhed undersøgt i Synoptik

Hvis du oplever ubehag med tics i øjet eller tics ved øjet, eller du blot vil blive klogere på tilstanden, står vores autoriserede optikere klar til at hjælpe dig.

Alt det gør vi på baggrund af en Synsprøve med sundhedstjek, som du kan få foretaget i alle vores butikker.

Din grundige synsprøve indeholder ikke kun en måling af din synsstyrke og kortlægning af, om du f.eks. døjer med nærsynethedlangsynethedbygningsfejl eller alderssyn. Vi undersøger dig også for mulige tegn på grå stærgrøn stær, diabetes, forhøjet blodtryk og eventuelle øjenproblemer.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Vi ta’r dit syn alvorligt