Hornhinden (cornea)

Hornhinden, der også kaldes cornea, er en af de forreste strukturer i øjet og dækker den farvede del af øjet (regnbuehinden, iris og pupillen).

- 6 minutters læsetid

Hvad er hornhinden?

Hornhinden, der også kaldes cornea, er en af de forreste strukturer i øjet og dækker den farvede del af øjet (regnbuehinden, iris og pupillen).

Hornhinden er kun dækket af øjets bindehinde (conjunctiva). Øjets hornhinde kan beskrives som en helt transparent kuppel, der afgrænser øjet fortil. Den er sammen med nethinden (retina) en af de væsentligste strukturer i dannelsen af et godt syn.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Hornhindens funktion

Hornhindens primære funktion er at bryde lyset, sådan at lyset samles korrekt på nethinden. Det er især afgørende for et skarpt syn.

Lyset kan kun brydes korrekt, hvis hornhinden er helt transparent og krummer korrekt. Det betyder også, at blodforsyningen til hornhinden i øjet sker gennem øjets bindehinde.

Hvis blodforsyningen var i selve hornhinden, ville den ikke længere være transparent.

Bindehindens funktion

Bindehinden er en tynd og helt transparent slimhinde, der dækker den forreste halvdel af øjet og bagsiden af øjenlågene.

I og med at bindehinden er den forreste del af øjet, har den sammen med hornhinden en beskyttende funktion. Det kan ikke undgås, at bakterier og fremmedlegemer til tider kommer ind i øjet, og her beskytter både bindehinden og selve hornhinden resten af øjet.

FIND DIN NÆRMESTE OPTIKER

Rids i hornhinden

Mange har prøvet at få en lille rids i hornhinden (abrasio). Ridser på hornhinden er ofte helt overfladiske og sidder i hornhindens yderste cellelag (epitelet).

En rift på hornhinden kan være ledsaget af lysoverfølsomhed, smerte, øjne der løber i vand og en fornemmelse af, at der sidder noget i øjet.

Ridser på hornhinden kommer ofte i forbindelse med at få et fremmedlegeme eller en negl i øjet. Afskrabningen heler af sig selv, da cellerne i hornhinden hurtigt gendannes.

Af og til er det nødvendigt at behandle en rids i hornhinden med antibiotisk salve for at undgå en infektion i hornhinden.

Uklar hornhinde

Selve hornhinden er opbygget af fem cellelag. Hvis et af disse rammes af sygdom, har det betydning for hornhindens transparens.

Forholdsvis almene infektioner med bakterier eller vira kan forårsage en midlertidig uklar hornhinde. En uklar hornhinde kan også skyldes mere alvorlige sygdomme, hvor hornhindens transparens ikke nødvendigvis kan genoprettes.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Infektion i hornhinden

Inflammation i hornhinden kaldes hornhindebetændelse (keratitis). Denne type infektion opstår som følge af bakterier, vira eller andre mikroorganismer.

Symptomer på infektion i hornhinden kan være smerter i øjet, lysoverfølsomhed, sløret syn og fornemmelsen af at have noget i øjet. Som oftest behandles tilstanden med øjendråber og/eller salve, der indeholder antibiotika.

I sjældne tilfælde kan hornhindebetændelse være medvirkende til kronisk nedsat syn. Eksempelvis hvis den skyldes mikroorganismer som svampe eller akantamøber, men det er meget sjældent.

LÆS OM ØJENSYMPTOMER

Kontaktlinser og infektion i hornhinden

Kontaktlinsebrugere er mere udsatte for infektion i hornhinden, fordi deres fingre er i direkte kontakt med øjet.

I 35% til 48% af tilfælde med bakteriel infektion i øjet skyldes det dårlig hygiejne ved brug af kontaktlinser. Af den årsag er det vigtigt med god hygiejne i håndteringen af kontaktlinser, da det nedsætter risikoen for infektion i hornhinden.

Gode råd til kontaktlinsehygiejne

  • Vask hænder grundigt, inden du rører dit øje
  • Brug endagslinser, hvis muligt
  • Sov ikke med kontaktlinser beregnede til at blive brugt en dag
  • Ved brug af 14-dages kontaktlinser eller månedslinser anbefales det at skifte sit etui jævnligt (cirka hver tredje måned)
  • Vær opmærksom på, hvor længe rensevæsken må være åben

SE UDVALG AF KONTAKTLINSEVÆSKE

Sygdomme i hornhinden

Heldigvis er alvorlige sygdomme i hornhinden sjældne. De er dog ofte i en vis grad kroniske, hvilket kan betyde lange og omfattende behandlingsforløb.

Modsat de infektiøse tilstande i hornhinden, der kun berører den forreste del af hornhinden, kan de alvorlige tilstande involvere alle fem cellelag.

Former for sygdomme i hornhinden

Der findes forskellige former for sygdomme i hornhinden:

Keratoconus

Keratoconus betegnes som en ektasi. Det betyder, at noget har givet sig eller buler ud. Her tilspidses hornhinden, så den bliver ’kegleformet’. Det medfører en udtynding og defekt form af hornhinden, som over tid kan resultere i nedsat syn.

Fuchs endotheldystrofi

Fuchs endotheldystrofi betegnes som dystrofi. En dystrofi er en erhvervet forstyrrelse, som påvirker celler, væv og/eller organer. Fuchs er en af de få dystrofier, der kan være arvelige.

Tilstanden medfører en ophobning af væske i den bagerste del af hornhinden (endothelet). Det kan resultere i hævelse, ofte ledsaget af små væskeblærer (bullae).

Hævelsen kan gøre hornhinden tykkere og uigennemsigtig. Der kan samtidig dannes arvæv på øjet, når væskeophobningen springer, som kan ledsages af smerte.

Cogans epiteldystrofi

Cogans betegnes også som en dystrofi. Her sidder den forreste del af hornhinden løs. Det kan give konstante skader på øjet, fordi den forreste del ødelægges eller afrives igen og igen. Det kan over tid påvirke øjets transparens. Desuden er tilstanden ledsaget af smerte.

Granulær hornhindedystrofi

Granulær hornhindedystrofi beskrives også som en dystrofi. Denne dystrofi sidder i hornhindens midterste lag (stroma). Her ses små irregulære aflejringer på hornhinden, der kan give nedsat syn og generel dårlig synskomfort.

Corneale makuleringer

Makuleringer er ardannelse på hornhinden. Makuleringer er forårsaget af skader og/eller infektion, men kan i sjældne tilfælde også skyldes arvelige uklarheder.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Hornhindetransplantation

I Danmark er der årligt behov for cirka 600 behandlinger af hornhinder. En hornhindetransplantation (corneal transplantation) foretages, hvis den eksisterende hornhinde ikke længere er tilstrækkelig transparent, og et godt syn ikke kan genetableres ved hjælp af andre behandlingsmetoder.

Mulige behandlingsmetoder afhænger af den specifikke årsag bag transplantationen, og hvor tilredt øjet er. Fuchs endotheldystrofi er den hyppigste årsag til hornhindetransplantation.

Generelt for hornhindetransplantation er prognosen god, men det er et langt forløb og kan tage helt op til et par år. Efter en hornhindetransplantation er der risiko for at få store bygningsfejl (cylinder), som kræver specielle kontaktlinser.

En transplanteret hornhinde holder sjældent hele livet. Det kan derfor være nødvendigt senere med endnu en hornhindetransplantation.

FIND DIN NÆRMESTE OPTIKER

Få tjekket dine øjnes sundhed

I din lokale Synoptik bliver du mødt af autoriserede optikere, der står klar til at undersøge dine øjnes sundhed.

I en Synsprøve med sundhedstjek udmåler vi din præcise synsstyrke og kortlægger, om du døjer med nærsynethed, langsynethed, bygningsfejl eller alderssyn. Samtidig undersøger vi dig for eventuelle tegn på grå stær, grøn stær, diabetes, forhøjet blodtryk, mulige øjenproblemer og meget mere.

I butikken kan du også høre mere om hornhinden og ridser på hornhinden, som vores eksperter kan gøre dig meget klogere på.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Vi ta’r dit syn alvorligt