Øjenlåget

Du blinker mere, end du tror. Helt ubevidst. I gennemsnit hele ni gange i minuttet. Det er dit øjenlåg, der står for den minutiøse aktivitet, som naturligvis har et formål: Det fugter, renser og ernærer dit øje. Og det sørger ikke mindst for, at du kan stille skarpt i din hverdag.

- 3 minutters læsetid

Hvad er øjenlågets funktion?

Øjenlågets funktion er primært at beskytte dine øjne. Hver gang du blinker, spreder dit øjenlåg et tyndt, beskyttende lag tårevæske over dit øje, som fugter, renser og ernærer dit øje. Når du sover, dækker øjenlåget dit øje og forhindrer en udtørring af den klare hornhinde.

Øjenvipper er ikke kun til af kosmetiske grunde. De har også en betydning for øjenlågets funktion. Øjenvipper danner en barriere, der forhindrer skidt, støv og sved i at ramme dit øje, og de mindsker på den måde risikoen for, at dine øjne bliver irriterede og udfordrede.

Både de øvre og nedre øjenlåg indeholder muskler, der samarbejder og åbner og lukker øjenlågene efter behov. Musklerne i øjenlågene kan bruges bevidst, ligesom de kan styres af blinkereflekser.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Øjenlågsproblemer

Forskellige faktorer kan give øjenlågsproblemer. Allergier som f.eks. høfeber kan få dine øjenlåg til at blive ømme, hævede og røde på den side, der vender ind mod øjet.

Arbejder du i tørre omgivelser som f.eks. i et kontorlandskab med aircondition, kan dine øjenlåg også føles tørre, og du kan få en følelse af tørre øjne.

Andre faktorer kan også give røde og hævede øjenlåg som f.eks. øjenlågsbetændelse samt byg- og haglkorn.

LÆS OM ØJENPROBLEMER

Øjenlågsbetændelse (blefaritis)

Et af de mest normale øjenlågsproblemer er øjenlågsbetændelse. Øjenlågsbetændelse, der også kaldes blefaritis, er en betændelsestilstand (inflammation) i øjenlågskanten, hvor øjenvipperne befinder sig.

I tilfælde af øjenlågsbetændelse vil øjenlåget være rødt, hævet og måske også kløende. Der kan også ses skorpedannelse på øjenlågskanten, og huden på øjenlåget kan være skællet.

Guide til at lindre og behandle øjenlågsbetændelse (blefaritis)

Hvis der opleves øjenlågsbetændelse, er det afgørende at holde øjenlågene rene. Følg f.eks. denne guide til lindring og behandling af øjenlågsbetændelse:

  1. Vask hænderne grundigt
  2. Læg en opvarmet øjenmaske
  3. Rens øjenlågene med en speciel renseserviet, f.eks. ’Blephaclean’, som du finder i din lokale Synoptik
  4. Skyl øjenlågene i rent vand, og tør øjenomgivelserne
  5. Brug et separat håndklæde ved betændelse i et øjenlåg, og undgå brug af makeup og kontaktlinser

LÆS OM ØJENSYMPTOMER

Bygkorn (hordeolum) i øjenlåget

Bygkorn er en hævelse i øjenlåget og skyldes en infektion med bakterier. Hævelsen ligger tæt på øjenlågskanten og er som regel rød og øm. Det hævede område kan være udbredt til hele øjenlåget, og selve bygkornet kan minde om en bums med indhold af gulligt pus.

Opleves der bygkorn, anbefales det ikke at presse indholdet ud, da bygkornet derved kan sprede sig på øjenlåget. Årsagen til bygkorn er som regel en infektion af en af de talrige hårsække på øjenvipperne. Et bygkorn vil som udgangspunkt gå i sig selv efter en uges tid. Inden da kan ubehaget ved bygkorn lindres med en opvarmet øjenmaske og blid massage af det ramte område.

Eventuelle smerter kan lindres med smertestillende håndkøbsmedicin. Bygkorn kan bl.a. behandles med antibiotika. Undgå brug af makeup og kontaktlinser, mens der opleves gener ved et bygkorn.

LÆS BYGKORT I ØJET

Haglkorn (chalazion) i øjenlåget

Haglkorn kan minde om bygkorn. Haglkorn skyldes tilstoppede øjenlågskirtler og er som regel en længerevarende, smertefri hævelse af øjenlåget. Den afgrænsede hævelse skyldes en blokeret øjenlågskirtel. Haglkorn kan f.eks. forsøges behandlet med hyppig brug af opvarmede øjenmasker og blid massage (fire til seks gange om dagen i tre til fire dage).

Ligesom med bygkorn anbefales det ikke at presse haglkornet. Forsvinder haglkornet ikke af sig selv, og irriterer hævelsen, kan det fjernes kirurgisk af en øjenlæge.

Få undersøgt dine øjenlågs sundhedstilstand i Synoptik

I din lokale Synoptik finder du autoriserede optikere, der står klar til at undersøge dine øjnes sundhed og gøre dig klogere på øjenlågets funktion.

Alt det gør vi med avanceret optisk udstyr i en Synsprøve, som ikke kun er en præcis kortlægning af, om du f.eks. døjer med nærsynethed, langsynethed, bygningsfejl eller alderssyn. Vi undersøger dig også for eventuelle tegn på grå stær, grøn stær, diabetes og forhøjet blodtryk.

En tidlig indsats gør en stor forskel. Bestil tid til din synsprøve her.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Vi ta’r dit syn alvorligt