Våde øjne (epiphora)

Tåreflåd eller våde øjne (epiphora) kan opstå, hvis der produceres for meget tårevæske, eller hvis tårevæsken ikke kan løbe væk fra øjet naturligt via tårekanalerne i øjenkrogen.

- 5 minutters læsetid

Der er normalt ingen grund til bekymring, når øjne løber i vand. Det opstår ofte af naturlige årsager, men i nogle tilfælde kan det være forårsaget af forandringer i øjenlågene, selve øjet eller generende udtørring af øjnene. Alle er tilstande, som oftest kan afhjælpes.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Øjne løber i vand årsager

Der kan være flere årsager til våde øjne. Det er sjældent alvorligt, men tilstanden kan være tegn på infektion i øjet eller øjenlåget. Den kan også vise, at der er udfordringer med tørre øjne som følge af dårlig tårefilm, som ikke beskytter øjnene tilstrækkeligt og derfor fremkalder reflekstårer.

Der kan bl.a. opstå våde øjne, når de udsættes for stærkt sollys og kraftig vind, ligesom de kan være et resultat af omgivelser med meget røg.

Våde øjne eller tåreflåd kan også forekomme, hvis man f.eks. får øjenvipper, hår, støv, sand eller andet i øjnene. Det er øjets naturlige reaktion og et forsøg på at vaske et fremmedlegeme ud.

Er det kun i det ene øje, der opleves våde øjne, er det sandsynligvis, fordi der er et fremmedlegeme i øjet.

Svier øjnene, og opleves der øjenirritation, samtidig med at øjne løber i vand, kan det skyldes, at de har været i kontakt med kemiske stoffer som ansigtscreme, shampoo, klorvand eller forskellige rengøringsmidler.

Allergier kan fremkalde tåreflåd og kløende øjne, og det er normalt, at øjne løber i vand ved træthed og stress.

FIND DIN NÆRMESTE OPTIKER

Våde øjne ved infektion

Våde øjne kan også opstå som et tegn på en infektion på grund af:

 • Virus i øjets slimhinde (konjunktivitis), som ligger på overfladen af øjets hvide del (sclera) (ved en infektion vil hinden være årsag til, at øjet bliver rødt)
 • Betændelse i hornhinden (keratitis), som kan være forårsaget af forskellige mikroorganismer
 • Øjenlågsbetændelse (blefaritis), som opstår, når øjenlåget er inficeret af bakterier
 • Bygkorn (hordeolum), hvor en hårsæk eller kirtel i øjenlåget er inficeret af bakterier

LÆS OM RØDE ØJNE

Naturlig produktion af tårer

Tårevæsken forlader normalt øjets overflade gennem små kanaler i øjenkrogen ved næsen. Hvis tårekanalerne stoppes til, vil væsken samles før tårekanalerne og i stedet løbe ned ad kinderne.

For at tårevæsken kan fjernes fra øjet på normal vis, skal øjenlågene slutte sig tæt til øjets overflade. Tårer vil derfor løbe ned ad kinderne, hvis øjenlåget ikke ligger tæt ind til øjet, men hænger lidt udad.

Denne tilstand kan ses hos ældre og betegnes ’ektropion’. Hvis øjenlågskanten i stedet peger ind imod øjeæblet (entropion), vil øjenvipperne irritere øjets overflade, og der vil derfor opstå våde øjne eller tåreflåd.

LÆS OM ØJENLÅGETS FUNKTION

Udsættes øjnene for kraftigt UV-lys, vil vævet på øjets hornhinde (cornea) tage skade, og der vil opstå noget, der minder om såkaldte svejseøjne (fotokeratitis).

Tilstanden med svejseøjne er meget smertefuld. Som ved solbrændthed forsvinder generne efter et par dage. Så ligesom huden bør beskyttes med en god solfaktor, vil solbriller med 100% UV-beskyttelse give optimal beskyttelse i miljøer, hvor UV-indekset er højt.

Våde øjne som følge af tørre øjne

Paradoksalt nok kan der opstå tåreflåd som konsekvens af tørre øjne. Det er almindeligt at opleve tørre øjne, der løber i vand, som følge af aldersforandringer i øjenlåg og tårekirtler.

Der kan opstå tørre øjne ved:

 • Lang tids brug af digitale skærme
 • At udsættes for stærk vind, aircondition eller tør indendørs varme
 • At være udsat for tobaksrøg eller anden form for røg
 • Indtag af alkohol
 • Bivirkninger ved medicinbrug
 • Sygdomme som Sjögrens syndrom eller lupus
 • Brug af dårligt tilpassede kontaktlinser

Ved tørre øjne vil øjnene forsøge at kompensere med en øget produktion af tårevæske af en dårligere kvalitet. Resultatet vil ofte være tåreflåd eller våde øjne.

Løber øjne i vand som følge af tørre øjne, bør udfordringen behandles. Det kan afhjælpes med øjendråber i form af tåreerstatning (kunstige tårer). Det er dog bedst at få en undersøgelse hos en optiker, således at årsagen til de løbende øjne kan udredes, og en korrekt behandling kan blive anbefalet.

LÆS OM TØRRE ØJNE

Udfordringer ved våde øjne

Er der for meget tårevæske i øjnene, vil det påvirke synet, der kortvarigt vil blive dårligere.

Tåreflåd kan også skabe udfordringer for øjenlåget og øjenomgivelserne, som vil reagere med irritation. Ofte aftørring, gnidning i øjne og tårernes kemiske sammensætning generer huden, der kan blive rød og skællende.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Øjne løber i vand behandling

Når øjne løber i vand, kan det behandles på forskellige måder. Den bedst egnede metode afhænger imidlertid af årsagen.

Da våde øjne eller tåreflåd kan gå over af sig selv, er det ikke altid nødvendigt at overveje en behandling.

Ekstrablink og øjenskyl

Løber øjne i vand på grund af et fremmedlegeme i øjet, kan ekstrablink med øjenlågene hjælpe, men nogle gange vil det være nødvendigt at skylle øjnene. Øjne kan skylles i afkølet kogt vand eller sterilt saltvand.

Er der skadelige stoffer i øjnene, skal øjnene skylles gentagne gange, og en læge eller skadestue skal kontaktes hurtigst muligt.

Medicin og øjendråber

Opstår der våde øjne sammen med øjenkløe og røde øjne, kan der gøres brug af en række forskellige behandlingsmuligheder som medicin, næsespray og øjendråber.

Opleves pollenallergi, vil det f.eks. være en hjælp at blive indendørs, når pollentallene er høje.

Er gode råd og håndkøbsmedicin ikke tilstrækkeligt, når øjne løber i vand, vil det være en god idé at besøge en optiker, som kan undersøge, hvad der kan være årsagen og enten foreslå en behandling eller henvise videre til øjenlæge ved behov for medicinsk behandling.

FIND DIN NÆRMESTE OPTIKER

Besøg Synoptiks autoriserede optikere, hvis:

 • Tåreflåd påvirker din dagligdag
 • Tåreflåd opleves sammen med ømhed eller smerter i øjnene
 • Øjenlågskanten vender ud- eller indad
 • Øjenlåg er hævede, eller hvis der er knuder i øjenlågene
 • Dit syn ændrer sig, eller du ser dårligere

Få ekspertråd om våde øjne i Synoptik

Hvis du oplever, at dine øjne løber i vand, står vores autoriserede optikere klar til at hjælpe dig i din lokale Synoptik. Det gør vi med stor ekspertise og avanceret optisk udstyr i en Synsprøve med sundhedstjek.

Vi udmåler ikke kun dine præcise styrker og stiller skarpt på, om du er nærsynet, langsynet, har bestemte bygningsfejl eller døjer med alderssyn. Vi undersøger dig også for eventuelle tegn på grå stær, grøn stær, diabetes og forhøjet blodtryk.

Ser vi tegn på forandringer, der kræver yderligere undersøgelser, henviser vi dig til egen læge eller øjenlæge.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Vi ta’r dit syn alvorligt