Kontaktlinser og influenza

Du kender sikkert til, at øjnene er mere irriterede, når du er syg. Vores øjne er nemlig meget følsomme og selv små ændringer i vores immunforsvar kan have stor betydning. Læs her hvorfor det sker, og hvordan du skal forholde dig.

0

Derfor får du tørre øjne ved sygdom

Når du bliver syg, bliver dit immunforsvar svækket og slimhinderne tørrer ud. Og når dit øje bliver tørt, mister det den naturlige forsvarsmekanisme mod de millioner af bakterier, der befinder sig overalt i vores omgivelser. Tårerne sørger nemlig for at transportere uønskede bakterier væk fra øjet og holde det rent, samtidig med at tårerne indeholder antibiotiske og immun-aktive stoffer. Selvom øjet tørrer ud, kan virus paradoksalt nok også føre til at dit øje begynder at løbe. Det sker hvis slimhinden bliver tilstoppet og irriteret.

Uanset om øjnene føles udtørrede eller meget våde, vil du sikkert opleve, at du pludselig kan mærke dine kontaktlinser.

Pas ekstra meget på dine øjne under sygdom

Som kontaktlinsebruger er du sikkert allerede meget bevidst om hygiejne i forbindelse med, at du skifter kontaktlinser. Under sygdom er det endnu mere vigtigt at tænke på hygiejnen. Når du pudser næse og kommer til at klø dig i det irriterede øje, er der risiko for at du fører bakterier ind i øjet, hvilket kan øge irritationen og give øjenbetændelse. Så den gode lære om at vaske hænder oftere under sygdom er også vigtigt for dine øjnes skyld.

Er du meget hårdt ramt, så tag kontaktlinserne ud, indtil sygdommen er ovre. Både fordi du så slipper for ubehaget ved at have dem i, men også fordi du derved undgår at komme i berøring med øjnene, hver gang du skal skifte kontaktlinser. Saltvand kan lindre ubehaget i tørre øjne, men får du øjenbetændelse med gult puds, skal du til lægen og have en recept på øjendråber.

Bestil tid