Tegn på øjensygdomme

Omkring 65.000 personer i Danmark er blinde eller svagtseende. At kende tegnene på øjensygdomme kan være med til at undgå, at man bliver en del af den statistik.

- 4 minutters læsetid

Mange danskere rammes hvert år af øjensygdomme som grøn stær og nethindeløsning, der kan have alvorlige konsekvenser for synet.

Heldigvis kan synet ofte reddes. Regelmæssige kontroller af øjnene hos en optiker eller øjenlæge og kendskab til symptomerne kan være med til at opdage øjensygdommene i tide. Men 3 ud af 4 danskere kender dem ikke.*

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Lær symptomerne at kende her

Leder af klinisk udvikling i Synoptik, Annette Slyngborg, gennemgår lige her, hvilke tegn på alvorlige øjensygdomme der giver bedre chancer for at reagere i tide.

Grøn stær (kronisk)

 • Hvad er det? Grøn stær er en ubehagelig og drilsk øjensygdom, fordi den opstår langsomt og uden symptomer. Uden regelmæssige kontroller opdages grøn stær ikke, før det er for sent.
 • Konsekvenser: Ubehandlet grøn stær fører til blindhed, men synet kan reddes, hvis det opdages tidligt ved en Synsprøve med sundhedstjek hos optikeren eller kontrol hos øjenlægen.
 • Symptomer: Ingen symptomer udover, at man kan opleve et sløret syn.

LÆS OM GRØN STÆR

Grøn stær (akut)

 • Hvad er det? Akut grøn stær er en sjælden variant af grøn stær.
 • Konsekvenser: Ubehandlet grøn stær fører til blindhed, og regelmæssig kontrol er vigtig – enten ved Synsprøve med sundhedstjek hos optikeren eller ved kontrol hos øjenlægen.
 • Symptomer: Pludselige voldsomme smerter i øjet, sløret syn, forvrængning af lyskilder, hovedpine, kvalme.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Grå stær

 • Hvad er det? En aldersbestemt forkalkning, der ubehandlet kan medføre nedsat syn. I udgangspunktet ganske ufarlig, da den kan behandles med en operation.
 • Konsekvenser: Kan give nedsat syn, men kan opereres. 
 • Symptomer: Sløret syn, tåget fornemmelse og lysfølsomhed.

LÆS OM GRÅ STÆR

Nethindeløsning

 • Hvad er det? En sygdom, hvor nethinden løsner sig. Især nærsynede er i risikogruppen.
 • Konsekvenser: Nethindeløsning kan føre til alvorligt synstab, hvis ikke det behandles hurtigt. Derfor er det vigtigt at blive undersøgt og evt. opereret akut.
 • Symptomer: Mørke skygger i kanten af synsfeltet, falske lysglimt.

LÆS OM NETHINDELØSNING

Hornhindebetændelse

 • Hvad er det? Betændelse i hornhinden pga. bakterier – f.eks. ved at pille sig i øjet.
 • Konsekvenser: Hornhindebetændelse kan føre til en permanent uklar plet på hornhinden, hvis ikke det behandles hurtigt. Derfor er det vigtigt at blive undersøgt og få øjendråbebehandling, der kan slå bakterierne ned.

LÆS OM HORNHINDEN

Regelmæssige kontroller er vigtige

Flere øjensygdomme kommer ofte snigende, uden at man selv mærker dem, før de har ført til varigt synstab. Det gør regelmæssige besøg hos optikere afgørende.

Ved at gå til regelmæssige kontroller af synet kan man ofte komme eventuelle forandringer i forkøbet og nå at reagere i tide.

Få tjekket dit syn hos Synoptiks eksperter

I din lokale Synoptik står vores autoriserede optikere klar til at undersøge dit syns skarphed og dine øjnes sundhed i en Synsprøve med sundhedstjek.

I butikken kan vores eksperter samtidig gøre dig klogere på de symptomer på øjensygdomme, som 3 ud af 4 danskere altså ikke kender til.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Vi ta’r dit syn alvorligt

En undersøgelse foretaget af Synoptik via Epinion i 2022 viser, at 3 ud af 4 danskere ikke kender til symptomerne på alvorlige øjensygdomme.