Synsforstyrrelser og øjenmigræne

Forstyrrelser er sjældent rare. Det er det som oftest heller ikke, når vi oplever synsforstyrrelser, der er en fælles betegnelse for alle forstyrrelser, som forringer vores evne til at stille skarpt. En af de mest normale årsager til synsforstyrrelser er øjenmigræne.

- 5 minutters læsetid

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Sløret syn og synsforstyrrelser

Når synet bliver sløret, eller der opleves andre synsforstyrrelser, kan der være mange forskellige årsager. Det er som oftest harmløst, men det kan også være et udtryk for mere alvorlige problemer med øjnene eller helbredet. Sløret syn eller synsforstyrrelser behandles afhængigt af årsagerne.

Hvad er øjenmigræne?

Øjenmigræne kan forekomme i forskellige former, og der kan være uens oplevelser af de synsforstyrrelser, som øjenmigræne forårsager. Synet kan f.eks. sløres eller opleves dæmpet, lige som der kan optræde pulserende lysmønstre eller lysglimt i synsfeltet.

Selv om det hedder øjenmigræne, vil der ikke opleves hovedpine, når denne form for migræne rammer. Synsforstyrrelser ved øjenmigræne kaldes også aura. Denne form for synsforstyrrelser opstår også i forbindelse med almindelig migræne, som også medfører hovedpine og i nogle tilfælde kvalme og opkast.

En type af øjenmigræne kaldes okulær migræne eller retinal migræne (nethindemigræne). Der kan opleves tidspunkter, hvor dele af synsfeltet på et øje forsvinder. Synsforstyrrelse ved øjenmigræne vil typisk have en varighed på under en time, men selv om det kan virke skræmmende, er tilstanden normalt harmløs.

FIND DIN NÆRMESTE OPTIKER

Øjenmigræne årsager

En af forklaringerne på, hvorfor øjenmigræne opstår, tager udgangspunkt i en nedsat blodforsyning til øjet, fordi blodårerne trækker sig sammen. Det kan f.eks. opleves i forbindelse med:

 • Stress og for højt blodtryk
 • Rygning, udmattelse og brug af p-piller
 • Foroverbøjning
 • Ophold i højder eller for høj varme
 • Dehydrering og lavt blodsukker

Okulær øjenmigræne forekommer oftere hos kvinder under 40 år og hos personer, hvor øjenmigræne opleves i den nærmeste familie.

Andre årsager til sløret syn

Der er andre tilstande, som kan fremkalde sløret syn.

Synsfejl (langsynethed, nærsynethed og/eller bygningsfejl)

Hvis synet slører, når der skal ses genstande på afstand eller tæt på, kan det skyldes synsfejl. Altså enten nærsynethed, langsynethed, bygningsfejl eller alderssyn. Her vil briller eller kontaktlinser f.eks. hjælpe med at rette op på synsfejlen og sikre et skarpt syn.

Synsfejl kan opleves værre ved træthed eller i mørke, som kan påvirke ens trafiksyn og bl.a. give udfordringer med at orientere sig ordentligt i trafikken.

Går man allerede med briller, men oplever sløret syn, kan det skyldes, at øjnene har ændret sig, og synsstyrken trænger til en ny korrektion. Alt det kan en optiker rådgive om og udmåle i en Synsprøve med sundhedstjek.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

UV-skader (fotokeratitis)

Pludselig opstået sløret syn kan forekomme, når øjnene har taget skade af for meget af solens UV-lys. Præcis som når huden bliver skoldet af sollys.

Ligesom ubehaget ved en solskoldning forsvinder efter få dage, vil øjnene også føles bedre, kort tid efter at skaden er opstået. Det anbefales derfor at bruge solbriller med 100% UV-beskyttelse. Helst hele året rundt, da solens UV-lys kan genere øjnene, uanset om det er varmt eller koldt.

SE UDVALG AF SOLBRILLER

Tilstoppede kirtler i øjenlåget

Sløret syn kan også skyldes tilstoppede kirtler i øjenlågene. Når kirtlerne lukkes til, kan der opleves en bule på øjenlåget. De lukkede kirtler kan være ledsaget af smerter og sløret syn. Det er ofte harmløse tilstande, der kan fjernes med en udvidet øjenlågshygiejne, hvor øjenlågskanterne renses.

Det kan bl.a. gøres med en øjenmaske, som afgiver varme og rensning af øjenlågskanterne med renseservietter specielt udviklet til øjne.

Forsvinder udfordringen ikke efter nogle dage med gentagne rensninger af øjenlågskanten, rådes det til at kontakte en optiker, som kan foretage en undersøgelse og vejlede om korrekt behandling eller henvise til øjenlæge, hvis det skønnes, at der er behov for medicinsk behandling.

Tørre øjne og sløret syn

Er øjnene for tørre, kan det være årsag til, at synet slører. Der er flere årsager til, at øjne kan være for tørre:

 • Aldersforandringer
 • For lang tid foran digitale skærme
 • Aircondition eller indendørs varme
 • Blæsende, tørre eller støvede omgivelser
 • Rygning, alkohol og bivirkninger ved medicin
 • Generelle sygdomme som f.eks. Sjögrens Syndrom eller lupus
 • Brug af kontaktlinser

LÆS OM TØRRE ØJNE

Føles øjnene tørre om morgenen, kan det være, fordi tårevæsken fordamper i løbet af natten. Det kan ske ved at sove med kontaktlinser på eller ved søvn i nærheden af kraftig ventilation. Allergi og støvmider kan også være årsag til, at øjnene føles tørre efter søvn.

Der kan anvendes kunstig tårevæske, der lindrer ved at fugte øjnene. Det er dog bedre at finde og fjerne årsagen til tørre øjne. Hold for eksempel pauser ved arbejde foran computerskærmen, hold pauser fra kontaktlinserne ved at bruge briller, og skær ned på evt. alkohol- og tobaksforbrug.

Opleves der fortsat udfordringer med tørre øjne, anbefales det at besøge en optiker for en grundig undersøgelse af øjnene.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Skader på nethinden

Når lys rammer nethinden, vil det starte nerveimpulser, som sendes til hjernen. På den måde medvirker nethinden til, at synet fungerer. 

Et vigtigt område af nethinden gør det muligt at registrere farver og små detaljer. Området ligger centralt placeret på nethinden, og det kaldes for den gule plet (macula lutea).

Sker der noget i eller nær den gule plet, vil det resultere i forskellige synsforstyrrelser som sløret syn og forvrænget syn, hvor lige linjer buer eller bugter sig.

Det kan også være små lysglimt omkring det, vi ser på. F.eks. i forbindelse med:

 • Træk i nethinden, der medfører huller
 • Makulahul
 • Nethindeløsning, når nethinden løsninger sig fra den bagvedliggende årehinde
 • Makulaødem, som er en ophobning af væske i eller under den centrale del af nethinden

Når øjet rammes af makulahul og -ødemer, vil detr også kunne opleves, at lige linjer ses som buede, lige som der kan være sorte huller og pletter i synsfeltet.

Ved nethindeløsning vil der kunne opleves lysglimt og et øget antal grålige pletter (’fluer’), og der kan opstå en fornemmelse af, at et mørkt gardin bevæger sig hen over synsfeltet.

Her er der tale om alvorlige advarsler, som kan betyde risiko for synstab. Der bør derfor tages kontakt til en øjenlæge eller optiker, som kan sørge for den rette henvisning videre i sundhedssystemet.

FIND DIN NÆRMESTE OPTIKER

Andre årsager til sløret syn

Sløret syn kan også skyldes andre øjenrelaterede problemer som følgende:

 • Betændelse i regnbuehinden (iritis)
 • Betændelse i hornhinden
 • Forandringer i hornhindens form (keratokonus)
 • Grøn stær (glaukom)
 • Grå stær (katarakt)

Grøn stær forårsager først sløret syn i et meget sent stadie, men det er en sygdom, der kommer snigende, uden at man opdager det, fordi synet forsvinder gradvist i periferien, hvor de to øjnes syn overlapper.

LÆS OM GRØN STÆR

Kig forbi Synoptik, hvis du oplever synsforstyrrelser og øjenmigræne

I din lokale Synoptik kan vores autoriserede optikere gøre dig klogere på øjenmigrænse og undersøge dine øjnes sundhed på baggrund af en Synsprøve med sundhedstjek.

Ud over bl.a. at kortlægge, om du f.eks. er nærsynet, langsynet, har bygningsfejl eller døjer med alderssyn, undersøger vi dine øjne for eventuelle tegn på grå stær, grøn stær, diabetes, forhøjet blodtryk, eventuelle øjenproblemer og meget mere.

Ser vi tegn på forandringer, der kræver yderligere undersøgelser, henviser vi dig til egen læge eller øjenlæge. På den måde får du mulighed for at forebygge i tide og måske helt at undgå synstab på sigt.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Vi ta’r dit syn alvorligt