Ondt bag øjet og hovedpine

Ubehag og milde smerter bag øjnene er forholdsvis almindeligt at opleve. I sjældne tilfælde kan smerter bag øjet imidlertid være udtryk for alvorlig sygdom i eller omkring øjet.

- 3 minutters læsetid

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Hvorfor har jeg ondt bag øjet?

Ondt bag øjet opleves typisk i forbindelse med bihulebetændelse og almen forkølelse. Det går væk af sig selv i takt med, at bihulebetændelsen og den almene forkølelse bedres.

Ondt bag øjet og smerter bag øjet kan også opstå som følge af inflammation af sclera (den hvide del af øjet). Nogen oplever også af og til en kortvarig jagende og stikkende fornemmelse i selve øjet, som i mange tilfælde er et udtryk for tørre øjne.

Den retmæssige behandling og lindring af tørre øjne er forskellig afhængig af årsagen, men kan i mange tilfælde lindres med brug af øjendråber til tørre øje.

Det er ikke ualmindeligt, at hovedpine og/eller migræne kan give smerter over eller omkring øjet.

FIND DIN NÆRMESTE OPTIKER

Sjældne og alvorlige årsager til smerter bag øjet

Smerter bag øjet og ondt bag øjet skyldes sjældent alvorlige tilstande.

Sygdom i synsnerven, øjets muskulatur og sener kan give ondt bag øjet og smerter bag øjet, der eventuelt kan forværres ved øjendrejning.

En anden årsag til ondt bag øjet er massefylde i øjets øjenhule (orbita), fordi fyldet trykker på det omkringliggende væv og dermed hindrer naturlige øjenbevægelser.

Ondt bag øjet og hovedpine

Personer, der lider af den meget smertefulde hovedpinetype, ’Hortons hovedpine’, oplever at have ondt bag øjet og hovedpine. Flere opfatter det som hovedpine bag øjet.

Smerterne kan være massive, intense og jagende. Hortons hovedpine kan opleves som en spids genstand, der stikkes ind i øjenhulen, eller som om øjnene forsøges at blive stukket ud.

Hortons hovedpine opleves i klynger, der typisk varer mellem en måned til tre måneder. Der kan samtidig være smerteanfald flere gange dagligt.

Hovedpinetypen er ikke farlig, men kan have stor indflydelse på ens livskvalitet.

LÆS OM ØJENPROBLEMER

Symptomer på tilstanden

Opleves flere af følgende symptomer på ondt bag øjet og smerte bag øjet, kan det være tegn på sygdom i eller omkring øjnene:

  • Sløret syn
  • Dobbelt syn
  • Synsfeltsdefekter
  • Tåreflåd (øje, der løber i vand)
  • Påvirket farvesyn (især den røde farve kan virke svag)
  • Påvirket dybdesyn
  • Svimmelhed, kvalme og dårlig balance
  • Taleproblemer og følelsesløshed
  • Unormal pupilreaktion
  • Smerte ved øjendrejning (kan også opleves i tilfælde, der ikke er alvorlige)

Oplever du ovenstående øjensymptomer? Bestil tid til en Synsprøve med sundhedstjek.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Behandling af ondt bag øjet

Den korrekte behandling af ondt i øjet afhænger af, hvad der forårsager smerten. Er det en tilstand, der er mulig at behandle (f.eks. infektion), gøres det typisk ved hjælp af medicin.

Skyldes smerten derimod mere alvorlige tilstande, kan en operation være nødvendig.

Er smerten i stedet resultat af kroniske tilstande som f.eks. migræne eller Hortons hovedpine, fokuseres der mere på, hvordan et anfald kan undgås, og på optimal smertelindring ved hjælp af medicin.

Få tjekket din øjensundhed i Synoptik

I din lokale Synoptik står vores autoriserede optikere klar til at undersøge dine øjnes sundhed og gøre dig klogere på, hvorfor du har ondt bag øjet eller oplever smerter bag øjet.

Det gør vi med stor grundighed på baggrund af en Synsprøve med sundhedstjek, som du kan bestille tid til lige her.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Øje for detaljen