Trykket i øjet

Vores øjne er underlagt et konstant indre tryk (intraokulært tryk), der er medvirkende til at fastholde øjets anatomiske strukturer. Trykket måles i såkaldte ’millimeterkviksølv’ (mm/hg).

- 4 minutters læsetid

Hvad er et normalt tryk i øjet?

Trykket i øjet varierer fra person til person. Normværdien går fra 10-21 mm/hg.

Der kan også være forskel på trykket mellem øjnene. En forskel på under 3 mm/hg betragtes som normalt.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Årsager til forhøjet tryk i øjet

Trykket i øjet kan eksempelvis blive for højt ved grøn stær, større blødninger eller væskesamlinger i øjet og bestemte typer medicin, bl.a. binyrebarkhormon.

Symptomer på forhøjet tryk i øjet

Et for højt tryk i øjnene, der er udviklet over tid, giver ingen symptomer. Det betyder, at et forhøjet tryk i øjet i forbindelse med den mest udbredte type grøn stær (åbenvinklet glaukom) ikke giver mærkbare symptomer, før sygdommen har medført et udtalt synsfelttab.

Stiger trykket i øjet voldsomt over tid, kan der opleves markante symptomer. Det ses bl.a. ved den mindre hyppige type grøn stær, som kaldes lukketvinklet glaukom.

Den akutte trykstigning skyldes en komplet aflukning til det system, der dræner øjets kammervæske.

Hvis der på en anden måde ophobes en større mængde væske i øjet, sådan at øjets massefylde stiger over tid (f.eks. blødninger), vil det indre tryk i øjet også stige markant og give symptomer.

FIND DIN NÆRMESTE OPTIKER

Eksempler på akut for højt tryk i øjet

LÆS OM ØJENSYMPTOMER

Behandling af forhøjet tryk i øjet

Behandling af forhøjet tryk i øjet afhænger af årsagen til, at det forhøjede tryk er opstået.

Grøn stær (åbenvinklet glaukom)

Hvis et forhøjet tryk i øjet skyldes den mest almindelige type grøn stær, er den primære behandling tryksænkende øjendråber, som en øjenlæge kan ordinere.

Yderligere behandlingstiltag kan være nødvendige, hvis øjendråberne ikke har den ønskede effekt. Det kan bl.a. omfatte laserbehandlinger eller operation.

I nogle tilfælde udskiftes øjets anatomiske linse, da linsen fortykkes gennem hele livet. Af den årsag kan en udskiftning til en kunstig tyndere linse nedsætte øjets indre tryk.

Akut grøn stær (lukketvinklet glaukom)

Er det forhøjede tryk i øjet et resultat af akut grøn stær, behandles det med laser, som øjeblikkeligt øger dræningen af øjets kammervæske, sådan at et optimalt flow genoprettes med det samme.

Blødninger eller væskedannelse

Ved forhøjet blodtryk som følge af blødninger og/eller væske i forbindelse med et operativt indgreb vil disse ofte gå i sig selv igen.

Typisk medgives tryksænkende dråber, indtil mængden af væske er aftaget. På den måde bliver synsnerven ikke beskadiget. Andre behandlingstiltag kan blive nødvendige, men det er sjældent.

Forhøjet blodtryk i øjet og grøn stær

Mange er fejlagtigt af den opfattelse, at et forhøjet tryk i øjet er lig grøn stær.

Et forhøjet tryk i øjet er en væsentlig risikofaktor for udvikling af grøn stær, men det er ikke selve årsagen. Den specifikke årsag bag udviklingen af grøn stær kendes ikke. Af den årsag betegnes sygdommen ’idiopatisk’.

Det er påvist, at grøn stær ødelægger øjets nerveceller, som er beliggende i øjets synsverve (nervus opticus). Det kan over tid føre til varigt synstab.

Det er også påvist, at alder, arv, hornhindetykkelsen og nærsynethed er risikofaktorer for udvikling af grøn stær.

LÆS OM GRØN STÆR

Hvor mange med grøn stær har for højt tryk i øjnene?

Det vurderes, at 50% af personer med grøn stær har for højt tryk i øjet. De resterende 50% har et normalt eller lavt tryk. Man kan også have grøn stær, selvom trykket i øjet er under normalværdien (<10 mm/hg).

Selvom trykket i øjet ikke er for højt, er tryksænkende øjendråber den primære behandling, hvis grøn stær er konstateret. Det er påvist, at det kan bremse udviklingen af sygdommen.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Hvordan måles trykket i øjet?

Måling af trykket i øjet afhænger af, om det bliver gjort hos en optiker eller en øjenlæge.

Måling af trykket i øjet hos en optiker

Hos de fleste optikere måles trykket i øjet ved hjælp af et ’lufttonometer’, som puster luft mod øjets overflade. På den måde måles øjets indre tryk.

Der findes også et håndholdt apparat, der kaldes et ’rebound-tonometer’. Det skyder en form for en lille vatpind mod øjet, der måler farten, som vatpinden skydes tilbage med.

Måling af øjets indre tryk foretager vores autoriserede optikere i en Synsprøve med sundhedstjek.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Måling af trykket i øjet hos en øjenlæge

Hos en øjenlæge benyttes både et lufttonometer og et rebound-tonometer. Der anvendes også et ’applanationstonometer’. Her rører en fjederbelastet planflade hornhinden, og kraften, der skal til for at afflade hornhinden, angiver deraf øjets indre tryk.

Denne metode kræver, at øjets overflade bedøves. Af den årsag udføres den kun hos en øjenlæge.

Øjets tryk kan ligesom vores blodtryk variere en del fra gang til gang afhængig af nervøsitet, tid på døgnet (trykket er f.eks. højere om morgenen), og hvorvidt øjenlågene forstyrrer målingen.

Få målt trykket i øjet i Synoptik

Oplever du symptomer på forhøjet tryk i øjet, eller vil du blot blive klogere på tilstanden og have dine øjnes sundhed undersøgt, står vores eksperter klar til at hjælpe dig i din lokale Synoptik.

I en Synsprøve med sundhedstjek måler vi ikke kun din præcise synsstyrke og kortlægger, om du døjer med f.eks. nærsynethed, langsynethed, bygningsfejl eller alderssyn. Vi undersøger dig også for eventuelle tegn på grå stær, grøn stær, diabetes, forhøjet blodtryk og meget mere.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Vi ta’r dit syn alvorligt