Nattesyn: Hvorfor har du svært ved at se i mørke?

Synet er afgørende for din færdselssikkerhed. Du er nemlig afhængig af dit syn for at kunne orientere dig ordentligt, når du sætter dig ud i bilen efter mørkets frembrud. Det er imidlertid ikke unormalt, hvis du oplever problemer med at færdes med overblik i trafikken, når mørket lægger sig. Find ud af her, hvorfor du oplever problemer med dit nattesyn i trafikken, når mørket har sænket sig.

- 5 minutters læsetid

Pludselig forandring i synsforholdene

Det er ikke unormalt, hvis du har svært ved at se ordentligt, når du bliver udsat for pludselige lysændringer bag rettet. Det forekommer bl.a., når en modkørende bil lyser skarpt og bryder med mørket. Tværtimod er det helt menneskeligt, at dit nattesyn ikke er lige så godt som dit syn om dagen.

Bagerst i dit øje er din nethinde. Det er denne, der opfatter lys. Din nethinde består af to typer synsceller. De kaldes henholdsvis tappe og stave, og de reagerer forskelligt på lyspåvirkning: Tappe er aktive ved dagslys, hvor de danner vores farve- og skarpsyn. Tappe er bedst til at opfatte detaljer. Stavene virker derimod kun i mørke og skaber dit nattesyn, hvor de er bedst til at opfatte konturer.

Når du færdes i mørke på landevejen, og et lys fra en modkørende pludselig forekommer, bliver du blændet. Det skyldes, at dine øjnes tappe først skal aktiveres, før du kan se optimalt. Det kan tage 25 til 30 minutter eller længere, før dine øjne er justeret det nye lys. Lyset fra den modkørende bilist interfererer derfor med dit nattesyn. Det samme gælder modsat: Du kan opleve problemer med at fokusere i mørket efter et skarpt lys. Her er det dine stave, der skal aktiveres, før dit nattesyn er skarpt, og du igen kan navigere trygt i mørket. I mellemtiden kan det give dig besværligheder i din orientering. Især fordi trafikken ofte foregår i høj fart. 

Blænding har ikke kun indvirkning på dit nattesyn. Det har også indflydelse på din evne til at skelne mellem kontraster: Det blændende lys fra en modkørende bil spredes over din nethinde. Det gør det vanskeligt at se detaljerne i trafikken – og dermed også vanskeligt at orientere sig optimalt.

 

Mørkeblind eller natteblind?

Og ja. Der er faktisk en forskel på, om du er mørkeblind eller natteblind, selvom de ofte bliver omtalt som den samme tilstand.

Du er ikke nødvendigvis natteblind, når du har svært ved at se i mørke. Det er nemlig en sjælden og kronisk sygdom at være natteblind, som et fåtal lider af. 

Mere normalt er det at være mørkeblind. Det betyder, at du har svært ved at se kontraster, lys og farver i mørket. Da det ikke er en funktionsfejl i stavene, som hvis du er natteblind, er det ikke permanent. Det fortager sig igen, når dine øjne har justeret sig efter lysforandringen. Efter lidt tid er du altså ikke mørkeblind længere, og efterfølgende er mørke ingen begrænsning, når du skal færdes i trafikken.

Er dit syn skarpt nok?

Har du oplevet, det er svært at se skilte ordentligt fra afstand, når du kører i bil? Det er et udtryk for, at din synsstyrke er forringet. Det har også stor betydning for, om du er i stand til at kunne færdes sikkert i trafikken. Hvis din synsstyrke er nedsat, kan det bl.a. korrigeres med briller, som gør dit syn skarpt i trafikken.

I Synoptik kan du få specialglas, der bliver tilpasset til præcis dig og dit syn. Med trafikglas reducerer du blænding, øger kontraster og minimerer reflekser. På den måde begrænser du din mørkeblindhed og får bedre forudsætninger for at køre sikkert efter mørkets frembrud.

Læs meget mere om vores unikke specialglas her.

SE BRILLEUDVALG

Synsstyrken er ikke det eneste, der definerer, hvor skarpt dit syn er. Du kan også opleve problemer med at få det hele med, når du kigger lige ud. Det kan være et udtryk for, at dit synsfelt er begrænset. Det opdages som regel først sent, fordi det udvikler sig langsomt. Du skal derfor være opmærksom på forandringer og hurtigt kontakte din optiker, hvis du ikke kan få det hele med, når du kigger lige ud.

Hver tiende dansker ser ikke godt nok i trafikken

Hele 90% af den information, du får i trafikken, registreres gennem dit syn. Derfor er et skarpt syn afgørende for færdselssikkerheden. På trods af dette er 1 ud af 10 danskere i tvivl eller overbeviste om, at de ikke ser ordentligt, når de kører bil. Det viser en landsdækkende undersøgelse, som YouGov har foretaget for Synoptik.

Bliv klogere på, om du ser godt nok i trafikken

Et godt syn er en forudsætning for, at du kan færdes sikkert i trafikken. Især efter mørkets frembrud. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, om dit nattesyn er godt nok, og om du er mørkeblind eller i værste fald natteblind.

Oplever du forandringer, eller er du i tvivl, om du har begrænsninger, kan du opsøge en autoriseret optiker hos Synoptik. I en grundig Udvidet Synsprøve med sundhedstjek undersøger vores synskepserter dine øjnes sundhed og gør dig klogere på dit syn – herunder også dit nattesyn. Vi kan vejlede dig i, hvordan du får et skarpt syn, når du sidder bag rattet på din bil.

BESTIL TID

Det er altid en god idé at få foretaget en synsprøve, som sætter dit syn og dine øjnes sundhed under lup. Dine øjne kan fortælle mere, end du tror. Vores autoriserede optikere kan afsløre eventuelle tegn på øjen- og livsstilssygdomme som grå og grøn stær, diabetes og forhøjet blodtryk. På den måde har du mulighed for at reagere i tide og måske helt undgå synstab på sigt.

Vi ta’r dit syn alvorligt.