Pludselig forandring i synsforholdene
Det er helt normalt at have svært ved at se ordentligt, når du bliver udsat for pludselige lysændringer bag rettet. Det forekommer bl.a., når en modkørende bil lyser skarpt og bryder med mørket.
Tværtimod er det helt menneskeligt, at dit nattesyn ikke er lige så godt som dit syn om dagen. Uanset om du er nærsynet, langsynet eller har bygningsfejl.
Bagerst i dit øje er din nethinde (retina). Det er denne, der opfatter lys. Din nethinde består af to typer synsceller. De kaldes henholdsvis tappe og stave, og de reagerer forskelligt på lyspåvirkning:
- Tappe er aktive ved dagslys, hvor de danner dit farve- og skarpsyn. Tappe er bedst til at opfatte detaljer.
- Stave virker derimod kun i mørke og skaber dit nattesyn, hvor de er bedst til at opfatte konturer.
Aktivering af tappe og stave
Når du færdes i mørke på landevejen, og et lys fra en modkørende pludselig forekommer, kan du blive blændet. Det skyldes, at dine øjnes tappe først skal aktiveres, før du kan se optimalt.
Det kan tage 25 til 30 minutter eller længere, før dine øjne er justeret det nye lys. Lyset fra den modkørende bilist interfererer derfor med dit nattesyn.
Det samme gælder modsat. Du kan opleve problemer med at fokusere i mørket efter et skarpt lys. Her er det øjnenes stave, der skal aktiveres, før dit nattesyn er skarpt, og du igen kan navigere trygt i mørket.
I mellemtiden kan det give dig besværligheder i din orientering og dit generelle trafiksyn. Især fordi trafikken ofte foregår i høj fart.
Blænding giver udfordringer med at se kontraster
Blænding har ikke kun indvirkning på dit nattesyn. Det har også indflydelse på din evne til at skelne mellem kontraster.
Det blændende lys fra en modkørende bil spredes over din nethinde. Det gør det vanskeligt at se detaljerne i trafikken – og dermed også vanskeligt at orientere dig optimalt.
Mørkeblind eller natteblind?
Der er en forskel på, om du er mørkeblind eller natteblind, selv om de ofte bliver omtalt som den samme tilstand.
Du er ikke nødvendigvis natteblind, når du har svært ved at se i mørke. Det er en sjælden og kronisk sygdom at være natteblind. Det er derfor ikke mange, der har brug for briller til natteblindhed.
Mere normalt er det at være mørkeblind, som ofte forveksles med at være natteblind. Mørkeblind betyder, at du har svært ved at se kontraster, lys og farver i mørket. Da det ikke er en funktionsfejl i stavene, som hvis du er natteblind, er det ikke permanent.
Mørkeblind fortager sig igen, når dine øjne har justeret sig efter lysforandringen. Efter lidt tid er du altså ikke mørkeblind længere. Og efterfølgende er mørke ingen begrænsning, når du skal færdes i trafikken.
Et skarpt nattesyn afhænger også af din synsstyrke
Har du oplevet, det er svært at se skilte ordentligt fra afstand, når du kører i bil? Det er et udtryk for, at din synsstyrke er forringet. Det har også stor betydning for, om du er i stand til at kunne færdes sikkert i trafikken.
Hvis din synsstyrke er nedsat, kan det bl.a. korrigeres med briller eller kontaktlinser, som gør dit syn skarpt i trafikken.
I Synoptik kan du få specialglas, der bliver tilpasset til præcis dig og dit syn. Med trafikglas reducerer du blænding, øger kontraster og minimerer reflekser. På den måde bliver du ikke begrænset, når du er mørkeblind.
Vær opmærksom på et begrænset synsfelt
Din synsstyrke er ikke det eneste, der definerer, hvor skarpt dit syn er. Du kan også opleve problemer med at få det hele med, når du kigger lige ud.
Det kan være et udtryk for, at dit synsfelt er begrænset, som det bl.a. er, hvis du oplever nethindeløsning.
Et begrænset synsfelt opdages som regel først sent, fordi det udvikler sig langsomt. Du skal derfor være opmærksom på forandringer og kontakte din optiker, hvis du ikke kan få det hele med, når du kigger lige ud.
Hver tiende dansker ser ikke godt nok i trafikken og har ikke et optimalt nattesyn
Hele 90% af den information, du får i trafikken, registreres gennem dit syn. Derfor er et skarpt syn afgørende for færdselssikkerheden.
På trods af dette er en ud af ti danskere i tvivl eller overbeviste om, at de ikke ser ordentligt, når de kører bil. Det viser en landsdækkende undersøgelse, som YouGov har foretaget for Synoptik.
Få undersøgt dit trafiksyn, nattesyn og din natteblindhed
Et godt syn er en forudsætning for, at du kan færdes sikkert i trafikken. Især efter mørkets frembrud. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, om dit nattesyn er godt nok, og om du er mørkeblind eller i værste fald natteblind.
Oplever du forandringer, eller er du i tvivl, om du har begrænsninger og f.eks. er natteblind, står vores autoriserede optikere klar til at hjælpe dig på baggrund af en Synsprøve med sundhedstjek.
Du får også et sundhedstjek
Med i din grundige synsprøve får du et tjek af dine øjnes sundhed. Vi undersøger altså ikke kun, om du er natteblind. Vi stiller også skarpt på, om dine øjne viser eventuelle tegn på grå stær, grøn stær, diabetes og forhøjet blodtryk.
Efterfølgende giver vi dig rådgivning om dit nattesyn og vejler dig i, hvordan du kan få mest ud af dit syn i mørket. Uanset om du er natteblind eller mørkeblind.
Øje for detaljen