Nattesyn: Hvorfor har du svært ved at se i mørke?

Det er ikke unormalt, hvis du oplever problemer med at færdes med overblik i trafikken, når mørket lægger sig. Læs her, hvorfor du oplever problemer med dit nattesyn i trafikken.

- 5 minutters læsetid

Pludselig forandring i synsforholdene

Det er ikke unormalt, hvis du har svært ved at se ordentligt, når du bliver udsat for pludselige lysændringer bag rettet. Det forekommer bl.a., når en modkørende bil lyser skarpt og bryder med mørket. Tværtimod er det helt menneskeligt, at dit nattesyn ikke er lige så godt som dit syn om dagen.

Bagerst i dit øje er din nethinde (retina). Det er denne, der opfatter lys. Din nethinde består af to typer synsceller. De kaldes henholdsvis tappe og stave, og de reagerer forskelligt på lyspåvirkning: Tappe er aktive ved dagslys, hvor de danner dit farve- og skarpsyn. Tappe er bedst til at opfatte detaljer. Stavene virker derimod kun i mørke og skaber dit nattesyn, hvor de er bedst til at opfatte konturer.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Når du færdes i mørke på landevejen, og et lys fra en modkørende pludselig forekommer, bliver du blændet. Det skyldes, at dine øjnes tappe først skal aktiveres, før du kan se optimalt. Det kan tage 25 til 30 minutter eller længere, før dine øjne er justeret det nye lys. Lyset fra den modkørende bilist interfererer derfor med dit nattesyn.

Det samme gælder modsat: Du kan opleve problemer med at fokusere i mørket efter et skarpt lys. Her er det dine stave, der skal aktiveres, før dit nattesyn er skarpt, og du igen kan navigere trygt i mørket. I mellemtiden kan det give dig besværligheder i din orientering. Især fordi trafikken ofte foregår i høj fart. 

Blænding har ikke kun indvirkning på dit nattesyn. Det har også indflydelse på din evne til at skelne mellem kontraster. Det blændende lys fra en modkørende bil spredes over din nethinde. Det gør det vanskeligt at se detaljerne i trafikken – og dermed også vanskeligt at orientere sig optimalt.

 

Mørkeblind eller natteblind?

Der er en forskel på, om du er mørkeblind eller natteblind, selvom de ofte bliver omtalt som den samme tilstand.

Du er ikke nødvendigvis natteblind, når du har svært ved at se i mørke. Det er nemlig en sjælden og kronisk sygdom at være natteblind, som kun et fåtal lider af.

FIND DIN NÆRMESTE OPTIKER

Mere normalt er det at være mørkeblind. Det betyder, at du har svært ved at se kontraster, lys og farver i mørket. Da det ikke er en funktionsfejl i stavene, som hvis du er natteblind, er det ikke permanent. Det fortager sig igen, når dine øjne har justeret sig efter lysforandringen. Efter lidt tid er du altså ikke mørkeblind længere, og efterfølgende er mørke ingen begrænsning, når du skal færdes i trafikken.

Er dit syn skarpt nok?

Har du oplevet, det er svært at se skilte ordentligt fra afstand, når du kører i bil? Det er et udtryk for, at din synsstyrke er forringet. Det har også stor betydning for, om du er i stand til at kunne færdes sikkert i trafikken. Hvis din synsstyrke er nedsat, kan det bl.a. korrigeres med briller eller kontaktlinser, som gør dit syn skarpt i trafikken.

I Synoptik kan du få specialglas, der bliver tilpasset til præcis dig og dit syn. Med trafikglas reducerer du blænding, øger kontraster og minimerer reflekser. På den måde begrænser du din mørkeblindhed og får bedre forudsætninger for at køre sikkert efter mørkets frembrud. Læs meget mere om vores unikke specialglas her.

SE UDVALG AF BRILLER

Din synsstyrke er ikke det eneste, der definerer, hvor skarpt dit syn er. Du kan også opleve problemer med at få det hele med, når du kigger lige ud. Det kan være et udtryk for, at dit synsfelt er begrænset. Det opdages som regel først sent, fordi det udvikler sig langsomt. Du skal derfor være opmærksom på forandringer og kontakte din optiker, hvis du ikke kan få det hele med, når du kigger lige ud.

Hver tiende dansker ser ikke godt nok i trafikken

Hele 90% af den information, du får i trafikken, registreres gennem dit syn. Derfor er et skarpt syn afgørende for færdselssikkerheden. På trods af dette er 1 ud af 10 danskere i tvivl eller overbeviste om, at de ikke ser ordentligt, når de kører bil. Det viser en landsdækkende undersøgelse, som YouGov har foretaget for Synoptik.

LÆS OM ØJENSYMPTOMER

Bliv klogere på, om du ser godt nok i trafikken

Et godt syn er en forudsætning for, at du kan færdes sikkert i trafikken. Især efter mørkets frembrud. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, om dit nattesyn er godt nok, og om du er mørkeblind eller i værste fald natteblind.

Oplever du forandringer og udfordringer, eller er du i tvivl, om du har begrænsninger, står vores autoriserede optikere klar til at hjælpe dig i din lokale Synoptik. I en Udvidet Synsprøve med sundhedstjek bruger vores synseksperter deres store ekspertise om dit syn til at undersøge dine øjnes sundhed. Med stor ekspertise og avanceret optisk udstyr vejleder vi dig i, hvordan du får mest ud af dit syn, når du kører, mens det er mørkt.

BESTIL TID

Det er altid en god idé at få foretaget en synsprøve, som sætter dit syn og dine øjnes sundhed under lup. Dine øjne kan fortælle mere, end du tror. Gennem det omfattende tjek af dine øjnes sundhed kan vores autoriserede optikere afsløre eventuelle tegn på øjen- og livsstilssygdomme som grå stær, grøn stær, diabetes og forhøjet blodtryk. På den måde har du milighed for at reagere i tide og måske helt undgå synstab på sigt.

FIND DIN NÆRMESTE SYNOPTIK

Vi ta’r dit syn alvorligt.