Nattesyn: Hvorfor har du svært ved at se i mørke?

Nattesyn: Hvorfor har du svært ved at se i mørke?

Synet er afgørende for din færdselssikkerhed. Du er nemlig afhængig af dit syn for at kunne orientere dig ordentligt, når du sætter dig ud i bilen efter mørkets frembrud. Det er imidlertid ikke unormalt, hvis du oplever problemer med at færdes med overblik i trafikken, når mørket lægger sig. Find ud af her, hvorfor du oplever problemer med dit nattesyn i trafikken, når mørket har sænket sig.

- 5 minutters læsetid

Pludselig forandring i synsforholdene

Det er ikke unormalt at have svært ved at se ordentligt, når du bliver udsat for pludseligt lysændringer bag rettet, som blandt andet forekommer, når en modkørende bil lyser skarpt og byder med mørket. Tværtimod er det helt menneskeligt, at dit nattesyn ikke er lige så godt som dit syn om dagen.

Bagerst i øjet finder du nethinden. Det er denne, der opfatter lys. Nethinden består af to typer synsceller. De kaldes henholdsvis tappe og stave, og de reagerer forskelligt på lyspåvirkning: Tappe er aktive ved dagslys, hvor de danner vores farve- og skarpsyn. Tappe er bedst til at opfatte detaljer. Stavene virker derimod kun i mørke og skaber vores nattesyn, hvor de er bedst til at opfatte konturer.

Når du færdes i mørke på landevejen, og et lys fra en modkørende pludselig forekommer, bliver du blændet. Det skyldes, at øjnenes tappe først skal aktiveres, før du kan se optimalt. Det kan tage 25 til 30 minutter eller længere, før dine øjne er justeret det nye lys. Lyset fra den modkørende bilist interfererer derfor med dit nattesyn. Det samme gælder modsat: Du kan opleve problemer med at fokusere i mørket efter et skarpt lys. Her er det stavene, der skal aktiveres, før dit nattesyn er skarpt, og du igen kan navigere trygt i mørket. I mellemtiden kan det give dig besværligheder i din orientering – især fordi trafikken ofte foregår i høj fart. 

Blænding har imidlertid ikke kun indvirkning på dit nattesyn. Det har også indflydelse på evnen til at skelne mellem kontraster: Det blændende lys fra en modkørende bil spredes over nethinden, og det gør det vanskeligt at se detaljerne i trafikken – og dermed også vanskeligt at orientere sig optimalt.

 

Mørkeblind eller natteblind?

Og ja. Der er faktisk en forskel på, om du er mørkeblind eller natteblind, selvom de ofte bliver omtalt som den samme tilstand.

Du er ikke nødvendigvis natteblind, når du har svært ved at se i mørke. Det er nemlig en sjælden og kronisk sygdom at være natteblind, som et fåtal lider af. 

Mere normalt er det at være mørkeblind. Det betyder, du har svært ved at se kontraster, lys og farver i mørket. Da det ikke er en funktionsfejl i stavene, som hvis du er natteblind, er det ikke permanent. Det fortager sig igen, når dine øjne har justeret sig efter lysforandringen. Efter lidt tid er du altså ikke mørkeblind længere, og efterfølgende er mørke ingen begrænsning, når du skal færdes i trafikken.

Er dit syn skarpt nok?

Har du oplevet, det er svært at se skilte ordentligt fra afstand, når du kører i bil? Det er et udtryk for, en forringet synsstyrke. Det har også stor betydning for, om du er i stand til at kunne færdes sikkert i trafikken. Hvis din synsstyrke er nedsat, kan det korrigeres med briller, som gør dit syn skarpt i trafikken.

Synsstyrken er ikke det eneste, der definerer, hvor skarpt dit syn er. Du kan også opleve problemer med at få det hele med, når du kigger lige ud. Det kan være et udtryk for, at dit synsfelt er begrænset. Det kan imidlertid være svært at opdage: Det opdages som regel først sent, fordi det udvikler sig langsomt. Du skal derfor være opmærksom på forandringer og hurtigt kontakte en optiker, hvis du ikke kan få det hele med, når du kigger lige ud.

Bliv klogere på, om du ser godt nok i trafikken

Et godt syn er en forudsætning for, at du kan færdes sikkert i trafikken efter mørkets frembrud. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, om dit nattesyn er godt nok, og om du er mørkeblind eller i værste fald natteblind.

Oplever du forandringer, eller er du i tvivl, om du har begrænsninger, kan du opsøge en autoriseret optiker hos Synoptik. Optikeren kan foretage en grundig Udvidet Synsprøve med Sundhedstjek, som gør dig klogere på dit syn og dine øjnes sundhed – herunder også dit nattesyn. 

BESTIL TID

Det er altid en god idé at få foretaget en synsprøve, som sætter synet og øjnenes sundhed under lup: Øjnene fortæller mere, end du tror. Vores optikere kan afsløre øjensygdomme som grå- og grøn stær samt alvorlige sygdomme som diabetes og forhøjet blodtryk, som gør det muligt at reagere i trafikken, før det er for sent. 

Vi ta’r dit syn alvorligt.