Af Ditte M. Hansen, Øjenforeningen
Kan jeg bruge mine almindelige briller som skærmbriller?
Hvis du er ung og ikke har særlige problemer med fokusering på nært hold, kan du godt bruge dine almindelige briller eller kontaktlinser, når du arbejder ved en skærm.
Hvis du har læsefelt eller flerstyrkeglas med usynlig overgang til læsestyrke i bunden i glassene (også kaldet progressive brilleglas), kan du ikke anvende brillerne ved en skærm, da skærmen som regel står for højt. Det vil gøre, at du ubevidst læner hovedet bagover for at se bedst muligt. I skærmglas er læsestyrkerne placeret højere og har et bredere område end i almindelige flerstyrkeglas.
Bliver mit syn forværret, hvis jeg ikke bruger skærmbriller?
Nej. Synet lader sig ikke forværre på grund af manglende hjælp i form af de rigtige brilleglas. Du kan imidlertid få alvorlige problemer med nakkesmerter, hovedpine og træthed.
Nogen oplever tendens til dobbeltsyn, hvis de har en synsfejl, mens andre oplever forbigående sløret syn på lang afstand efter en lang dag ved skærmen, hvis deres øjne er overbelastede på grund af uopdagede synsfejl.
Hvilken slags skærmbriller kan jeg få?
Der findes mange slags brilleglas til skærmbrug. Meget forenklet deles de op i:
- Enkeltstyrkeglas, der har en styrke, som aflaster synet på skærmen.
- Flerstyrkeglas, der har styrker til både skærmen, skrivebordet og lidt tættere på, når man læser noget håndholdt.
- Flerstyrkeglas, der har styrkerne til tæt læsning, skrivebord og skærmen, og som man kan se tre til fire meter ud i rummet med.
Hvad er fordele og ulemper ved de forskellige briller?
Enkeltstyrkeglas er en billig løsning, der giver skarpt syn på skærmen i hele glasset. Du skal dog vælge, hvilken afstand der skal stå helt skarpt. Det betyder, at du ikke kan se helt skarpt på andre afstande, så du er begrænset i at se væk fra skærmen.
Flerstyrkeglas i den enkle udgave giver skarpt syn på alle de forskellige nære afstande, man bruger i arbejdet, og er bedst, hvis du har din skærm placeret så højt, at du ser lige frem, når du kigger på den. Ulempen er, at du ikke kan se skarpt ud i rummet.
Flerstyrkeglas i den mere avancerede udgave er lidt dyrere, men giver dig skarpt syn på alle arbejdsafstande i det nære område og skarpt syn tre til fire meter ud i rummet. Glasset er rigtig godt, hvis du har en mere lavtplaceret skærm eller meget varierede arbejdsfunktioner.
Hvornår skal jeg have nye skærmbriller?
Dine øjne og dit syn bør tjekkes, når du mærker symptomer ved læsevanskeligheder. Med alderen bliver øjets linse mere stiv og ufleksibel. Dermed bliver din evne til at fokusere på genstande, der er tæt på, dårligere, som når du skal læse. Det betyder, at du gradvist skal have mere og mere plusstyrke i dine brilleglas for at se skarpt på korte afstande.
Når du begynder at mærke spænding i pande eller øjne, eller tager dig selv i at læne hovedet bagover ved skærmen, er det ved at være tid til ny synsprøve.
Skal jeg have skærmbriller mod skærmens blå lys?
Det er omdiskuteret, om blåt lys fra skærmen skader vores nethinde eller andet væv i øjet, men det er ikke veldokumenteret. Det helt almindelige udendørs dagslys er for eksempel den største kilde til blåt lys.
Problemet med blåt lys er, at det gør dig mere vågen og aktiv. Bruger du skærmen om dagen, er der ikke nogen dokumenteret grund til at have glas med blåfilter. Men hvis du sidder med skærmen om aftenen, kan det forstyrre produktion af søvnhormonet melatonin, så du kan have svært ved at falde i søvn eller får en dårligere søvn. Bruger du derfor skærm de sidste par timer inden sengetid, bør du have blåfilter i dine briller.
TIP!
For meget tid foran skærmen kan give trætte og anstrengte øjne. En simpel huskeregel er 20-20-20-reglen:
Kig væk fra skærmen hvert 20. minut i 20 sekunder på noget, der er 20 fod væk (langt væk).
Annette Slyngborg har været klinisk fagspecialist i Synoptik siden 2017. Hun er uddannet optiker og senere MSc. i klinisk optometri og har arbejdet som optiker og kontaktlinseoptiker, undervist på optometristuddannelsen og været konsulent for bl.a. kontaktlinseindustrien.
Øje for detaljen