Persondata- og cookie-politik

1. Persondata- og cookiepolitik

1.1 Den dataansvarlige

Denne persondata- og cookiepolitik ("Persondata- og cookiepolitik") beskriver, hvordan Synoptik A/S, Lyskær 1, 2730 Herlev ("Synoptik"), som den dataansvarlige for dine personoplysninger, indsamler og bruger disse personoplysninger via Synoptik.dk ("Websitet"). Herudover beskriver denne Persondata- og cookiepolitik, hvordan dine personoplysninger i øvrigt behandles, f.eks. i forbindelse med håndteringen af dine helbredsoplysninger ifølge sundhedsloven og til brug for fremsendelse af markedsføringstiltag m.v.

1.2 Databeskyttelsesrådgiver (DPO)

Synoptik har udpeget en databeskyttelsesrådgiver (DPO), som du kan kontakte angående alle spørgsmål om Synoptiks behandling af dine personoplysninger og om udøvelse af dine rettigheder. Kontaktoplysningerne følger nedenfor.

Tel.: +45 3673 7755
E-mail: [email protected]

2. behandling af dine personoplysninger via websitet

2.1 Indsamling af personoplysninger om dig via Websitet

Synoptik kan indsamle personoplysninger om dig på forskellige måder, herunder:

  • Ved brug af cookies på vores Website;
  • Ved at du selv afgiver oplysninger, f.eks. ved at tilmelde dig et nyhedsbrev eller besvare et spørgeskema via Websitet;
  • Ved at du opretter dig som bruger og benytter dit login i forbindelse med, at du navigerer rundt i Websitet;
  • Ved at du bestiller Synoptiks produkter via Synoptiks webshop, herunder f.eks. kontaktlinser eller solbriller, samt når du afgiver betalingsoplysninger i forbindelse med dit køb;
  • Ved at du bruger sociale medier, såsom Facebook, i forbindelse med Synoptiks produkter, ydelser, markedsføring heraf eller kommunikation med Synoptik.

 

I forbindelse hermed kan vi blandt andet indsamle følgende personoplysninger:

  • Navn, identifikations- og kontaktoplysninger (adresse, telefonnummer, e-mailadresse, fødselsdato);
  • Login-oplysninger på Websitet;
  • Oplysninger om din profil på Websitet, herunder CPR-nummer, kreditkort- og betalingsoplysninger, tidsbestilling til synsprøve, svar på spørgeskema mv.;
  • Købsoplysninger, købshistorik og dine præferencer;
  • IP-adresse;
  • Oplysninger om styresystemet på din computer eller mobile enhed og den valgte browser;
  • Online aktiviteter på Websitet;
  • Dine henvendelser, svar på spørgsmål og anden kommunikation med Synoptik;
  • Informationer om dig fra de sociale medier, herunder Facebook.

2.2 Formålene med behandlingen af dine personoplysninger via Websitet

Synoptik behandler dine personoplysninger som led i sin forretning, herunder blandt andet med henblik på fremsendelse af nyhedsbreve, til brug for markedsføring af produkter og ydelser, som Synoptik anser som relevante for dig, til statistiske og analytiske formål, til produktudvikling og forbedring af service samt til brug for interne og administrative formål, såsom forebyggelse af bedrageri og administration af kundeforholdet.

Herudover behandles dine personoplysninger for at levere ydelser til dig, uanset om du har bestilt Synoptiks produkter i en af de fysiske butikker eller via Synoptiks webshop.

Vores målrettede markedsføringstiltag kan være baseret på dine adfærdsdata, som er indsamlet gennem cookies på vores Website, andre oplysninger, som du aktivt afgiver ved brug af Websitet, og oplysninger om dig fra sociale medier, herunder Facebook.

Visse oplysninger behandles, idet Synoptik er forpligtet dertil efter gældende lovgivning, eksempelvis sundhedsloven.

2.3 Retsgrundlaget for behandlingen af dine personoplysninger via Websitet

Synoptik kan behandle dine personoplysninger på grundlag af for eksempel dit forudgående, udtrykkelige samtykke for at opfylde en aftale med dig eller under konkrete omstændigheder for at forfølge en legitim interesse i det omfang, en sådan interesse vurderes at gå forud for din interesse i, at der ikke sker behandling af dine personoplysninger. En legitim interesse kan blandt andet være forbedring af Websitet, vores produkter eller ydelser, besvarelse af dine henvendelser eller lignende.

2.4 Modtagere af dine personoplysninger, når behandlingen af dine personoplysninger sker via køb på Websitet

Synoptik kan dele dine oplysninger med koncernrelaterede selskaber og samarbejdspartnere. Herunder f.eks. Adyen, som er en selvstændig betalingsudbyder og dermed selvstændig dataansvarlig for behandlingen af dine personoplysninger i forbindelse med betalingstransaktionen ved køb foretaget på Websitet. Herudover f.eks. Grandvision Retail Holding B.V, der er leverandøren/udbyderen af Synoptiks webshop, og som behandler dine personoplysninger på Synoptiks vegne og udelukkende til Synoptiks formål eller andre relevante tredjeparter. Videregivelse vil altid ske i overensstemmelse med gældende lovgivning, og – hvis påkrævet – med forudgående samtykke fra dig.                      

2.5 Brug af cookies på vores Website

Websitet anvender såkaldte cookies, der er små datafiler med informationer, som Synoptik placerer på din computer, og som husker dig, næste gang du besøger Websitet.

Cookies er med til at forbedre din oplevelse på Websitet, idet vi kan målrette vores budskaber specielt til dig, herunder gøre brug af din adfærd på vores Website til at målrette markedsføringstiltag til dig. Til dette formål kan der anvendes cookies fra tredjeparter, herunder sociale medier, såsom Facebook, Twitter og Instagram.

Benytter du Websitet, kan vi lette din brug af denne service, idet du får mulighed for at forblive logget ind fra gang til gang.

Cookies bruges desuden til at indsamle statistik. Her anvender vi pt. Google Analytics til at hente oplysninger om brugen af Websitet, herunder registrere, hvordan de forskellige funktionaliteter bliver anvendt, og hvordan vores besøgende navigerer på sitet.

Det kan påvirke funktionaliteten af Websitet, hvis du fravælger cookies. Mange af de interaktive funktioner, som Websitet tilbyder, er afhængige af cookies. Blokering eller sletning af cookies kan derfor forhindre disse funktioner i at virke eller reducere deres anvendelighed.

Hvis du ikke ønsker, at Synoptik skal gemme ovennævnte oplysninger om dig, kan du slå cookies fra i indstillingerne for din internetbrowser. Fremgangsmåden er forskellig alt afhængig af, hvilken browser du bruger. Vælg din browser nedenfor for at læse, hvordan du gør:

2.6 Behandling af dine personoplysninger til brug for markedsføring via Websitet

Hvis du har givet samtykke til at modtage markedsføringsmateriale fra Synoptik, behandler vi dit navn og dine kontaktoplysninger til dette formål.

Vores målrettede markedsføringstiltag kan være baseret på din købshistorik og dine præferencer, dine adfærdsdata, som er indsamlet via cookies på vores Website, eller andre oplysninger, som du aktivt afgiver ved brug af Mit Synoptik. For at sikre, at vores markedsføringstiltag og anden kommunikation med dig er relevant for dig, kan der i den forbindelse ske profilering af dine personoplysninger.

3. Behandling af dine personoplysninger i øvrigt

3.1 Indsamling af personoplysninger om dig i øvrigt

Synoptik kan indsamle oplysninger om dig på forskellige måder, herunder ved at:

  • Du bestiller tid til en synsprøve;
  • Du henvender dig til en af vores butikker og bliver oprettet som kunde med henblik på at få foretaget en synsprøve og/eller købe vores produkter eller ydelser;
  • Du indgår en abonnementsaftale med Synoptik;
  • Du tilmelder dig vores nyhedsbrev eller øvrig markedsføring, herunder ved deltagelse i konkrete konkurrencer eller kampagner, herunder via sociale medier, såsom Facebook; eller
  • Synoptik sammenkører eller beriger oplysninger om dig via Synoptiks interne systemer, Synoptiks website og/eller sociale medier, såsom Facebook.

I forbindelse hermed kan vi blandt andet indsamle følgende personoplysninger:

  • Navn, identifikations- og kontaktoplysninger (adresse, telefonnummer, e-mail adresse, fødselsdato, CPR-nummer);
  • Helbredsoplysninger (oplysninger om dit syn, herunder oplysninger om styrke på de valgte produkter, synsprøver og digital scan og trykmåling af dine øjne);
  • Betalingsoplysninger i forbindelse med dit køb;
  • Din købshistorik og dine præferencer;
  • Login-oplysninger på Websitet;
  • Oplysninger om din profil på Websitet, herunder CPR-nummer, kreditkort- og betalingsoplysninger, tidsbestilling til synsprøve, svar på spørgeskema mv.
  • Evt. materiale fra tv-overvågning i vores butikker;
  • Dine henvendelser, svar på spørgsmål og anden kommunikation med Synoptik
  • Informationer om dig fra de sociale medier, herunder Facebook.

3.2 Formålene med behandlingen af dine personoplysninger i øvrigt

Synoptik behandler dine personoplysninger til konkrete og begrænsede forretningsmæssige formål i overensstemmelse med de til enhver tid gældende regler om databeskyttelse. Dine oplysninger kan blive behandlet til følgende formål:

  • Levering af ydelser til dig;
  • Administration af kundeforholdet;
  • For at kunne yde en bedre service;
  • Rådgivning om dit syn;
  • Forbedring af Synoptiks produkter og ydelser;
  • Statistik og analyse;
  • I forbindelse med interne forretningsgange, herunder bekræftelse af identitet og forebyggelse af bedrageri;
  • Markedsføring, herunder fremsendelse af nyhedsbreve og målrettede markedsføringstiltag; og
  • Øvrig kommunikation med dig.

3.3 Retsgrundlaget for behandlingen af dine personoplysninger i øvrigt

Dine personoplysninger kan blandt andet behandles:

  • For at opfylde en aftale med dig;
  • For at overholde en retlig forpligtelse;
  • Til udførelse af en opgave i samfundets interesse;
  • På baggrund af dit forudgående og udtrykkelige samtykke, hvilket ofte vil være tilfældet i forhold til behandlingen af dine helbredsoplysninger og for brugen af dine oplysninger til direkte markedsføring;
  • For at forfølge legitime interesser, medmindre dine interesser i beskyttelse af personoplysninger går forud for Synoptiks interesser.

Sådanne legitime interesser kunne f.eks. være forbedring af vores service, produkter eller ydelser, statistik og analyse eller besvarelse af dine henvendelser.

Helbredsoplysninger betragtes som følsomme oplysninger, og Synoptik begrænser behandlingen af sådanne særlige kategorier af oplysninger, så behandlingen alene finder sted, når det er nødvendigt i forhold til formålet. Dine helbredsoplysninger kan blandt andet behandles, hvis:

  • Du har givet et forudgående, udtrykkeligt samtykke hertil;
  • Behandlingen er nødvendig for, at Synoptik kan overholde relevante sundhedsretlige forpligtelser;
  • Dine vitale interesser skal beskyttes i tilfælde, hvor du ikke er i stand til at give samtykke;
  • Oplysningerne tydeligvis er offentliggjort af dig;
  • Synoptik skal fastlægge, gøre gældende eller forsvare et retskrav; eller
  • Behandlingen er nødvendig med henblik på medicinsk diagnose, når oplysningerne behandles af en fagperson, der har tavshedspligt (herunder en optiker).

3.4 Modtagere af dine personoplysninger, når behandlingen af dine personoplysninger sker i øvrigt

Visse modtagere behandler personoplysningerne på vegne af Synoptik og må derfor alene handle efter dokumenteret instruks fra Synoptik. Disse tredjeparter må ikke bruge dine personoplysninger til egne formål.

I det omfang Synoptik videregiver dine oplysninger til tredjeparter, som kan bruge oplysningerne til egne formål, vil dette alene finde sted i overensstemmelse med de til enhver tid gældende regler for databeskyttelse og, hvis det er påkrævet, med forudgående samtykke fra dig.

Dine personoplysninger kan videregives til følgende modtagere:

  • Koncernrelaterede selskaber;
  • Samarbejdspartnere, herunder selskaber, der tilbyder finansiering af Synoptiks produkter eller inddriver Synoptiks tilgodehavender;
  • Leverandører af Synoptiks produkter;
  • Offentlige myndigheder; og
  • Læger, optikere og andre sundhedspersoner.

4. Overførsel af dine oplysninger til lande uden for Europæisk Økonomisk Samarbejdsområde (EØS)

Dine oplysninger kan i visse tilfælde overføres til koncernrelaterede selskaber eller samarbejdspartnere, leverandører eller andre tredjeparter, som er etableret uden for EØS, herunder for eksempel Grønland eller USA. Synoptik sikrer, at sådanne overførsler alene sker i overensstemmelse med den til enhver tid gældende lovgivning. Det vil sige, at vi sikrer, at der er etableret et tilstrækkeligt beskyttelsesniveau hos modtageren af oplysningerne, eksempelvis ved brug af EU Kommissionens standardkontrakter.

Henvendelser om de relevante aftaler i forbindelse hermed kan rettes til Synoptiks databeskyttelsesrådgiver (DPO), hvis kontaktoplysninger du kan finde ovenfor.

5. tidsrum for opbevaring af dine personoplysninger

Synoptik vil alene opbevare dine personoplysninger, så længe det er nødvendigt for at opfylde formålene med behandlingen af dine oplysninger.

Visse oplysninger skal opbevares i en bestemt tidsperiode for at opfylde de gældende regler for opbevaring af bogføringsmateriale, patientjournaler m.v. Som udgangspunkt vil de personoplysninger, der indgår i din journal, blive opbevaret i op til 10 år efter den sidste registrering i journalen, medmindre særlige omstændigheder gør sig gældende f.eks. der verserer en klagesag, tvist eller retssag.

Regnskabsmateriale opbevares i 5 år fra udgangen af det regnskabsår, regnskabsmaterialet vedrører i overensstemmelse med bogføringslovens regler derom. I tilfælde af formueretlige krav, opbevares dine personoplysninger i overensstemmelse med udløbet af den lovpligtige forældelsesfrist i forældelsesloven.

6. Dine rettigheder som den registrerede

Synoptik har implementeret passende tekniske og organisatoriske sikkerhedsforanstaltninger for at beskytte dine oplysninger og at sikre dine rettigheder.

Du har ret til at anmode Synoptik om at få indsigt i dine personoplysninger samt berigtige, slette eller begrænse brugen af oplysningerne. Du har også ret til at gøre indsigelse mod behandling af dine oplysninger. Hvis en sådan indsigelse er berettiget, må oplysningerne ikke længere behandles til de konkrete formål.

Under særlige omstændigheder har du endvidere en ret til dataportabilitet. Det betyder, at du kan anmode om at få de oplysninger, du selv har givet til Synoptik, udleveret i et struktureret, almindeligt anvendt og maskinlæsbart format. Hvis det er teknisk muligt, kan du også anmode om at få oplysningerne transmitteret til en tredjepart.

Behandler Synoptik dine personoplysninger på baggrund af et samtykke, herunder samtykke til direkte markedsføring, har du til enhver tid ret til at trække dit samtykke tilbage. Dette berører dog ikke lovligheden af den behandling, der er baseret på dit samtykke, før du har tilbagekaldt det.

Hvis du vil klage over behandling af dine personoplysninger, er du velkommen til at rette henvendelse til vores databeskyttelsesrådgiver (DPO), hvis kontaktoplysninger du finder ovenfor. Hvis det konkrete forhold, du klager over, ikke er blevet løst af Synoptik, og du ønsker at gå videre med sagen, kan du klage til:

Datatilsynet
Borgergade 28, 5
1300 København K
E-mail: [email protected]
www.datatilsynet.dk

7. ændringer til denne personadata-og cookiepolitik

Denne Persondata- og cookiepolitik vil blive løbende opdateret. Hvis der er tale om væsentlige ændringer, vil du blive udtrykkeligt informeret herom, f.eks. ved en iøjnefaldende meddelelse på Websitet, og i visse tilfælde vil Synoptik bede dig om at acceptere ændringerne 4 uger før, de træder i kraft.