Trafiksyn og briller til bilkørsel

Hele 90% af de informationer, du opfatter i trafikken, sker via din synssans. Det betyder, at dit syn er vigtigt for din evne til at færdes sikkert. Briller og solbriller med eller uden styrke kan gøre en forskel.

- 4 minutters læsetid

Hvert år sker mange færdselsuheld som følge af et uskarpt syn, der bl.a. begrænser reaktionsevnen. Både i sommerens blændende sol, men også i efteråret og vinteren, der byder på mørke omgivelser, våde veje og udfordrede reflekser. Ofte også i en lavthængende sol.

Det betyder bl.a., at det er afgørende at bruge de rigtige briller til bilkørsel, ligesom det i sommeren er vigtigt at bruge solbriller til bilkørsel.

Regelmæssige synsprøver kan gøre en forskel

Sammenhængen mellem synets skarphed og trafikuheld gør regelmæssige synsprøve vigtige. På den måde kan du løbende få tjekket, om din synsstyrke er præcis, og du får mulighed for at komme eventuelle forandringer i forkøbet.

Alt det kan vores autoriserede optikere undersøge i en Synsprøve med sundhedstjek.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Synsstyrkens og synsfeltets betydning

En optimal syns- og brillestyrke er afgørende for din evne til at kunne færdes sikkert i trafikken. Den rette synsstyrke afgør, om du kan se detaljer.

Den mest udbredte årsag til en nedsat synsstyrke er brydningsfejl i øjet, som er den bagvedliggende årsag til synsfejl som f.eks. nærsynethed, langsynethed eller alderssyn.

En nedsat synsstyrke kan også være en følge af øjensygdomme. Grå stær og AMD er de mest almindelige øjensygdomme, der kan begrænse synsstyrken.

Et optimalt synsfelt har også stor betydning for et sikkert syn i trafikken. At du kan se alle dine omgivelser, når du ser lige ud på f.eks. landevejen. Med et begrænset synsfelt kan du opleve et kikkertsyn, der kan give dig udfordringer med at orientere dig til siderne.

Regelmæssige synsprøver hjælper til bedre færdselssikkerhed

En opgørelse fra Rådet for Sikker Trafik viser, at 205 mennesker mistede livet i trafikken i 2020. Og internationale undersøgelser viser, at hver femte ikke har fået tjekket deres syn, siden de fik kørekort. Selv om de har oplevet udfordringer med synet.

Den store sammenhæng mellem et skarpt syn og trafikuheld gør regelmæssige synsprøver vigtige. Især for at opnå det internationale mål om at halvere dødsfald som følge af trafikuheld.

Ved at få tjekket dit trafiksyn løbende kan du altså komme eventuelle udfordringer med dit syn i forkøbet og nå at reagere, inden dit syn ændrer sig og giver dig udfordringer med at færdes sikkert på vejene.

Flere øjensygdomme kommer ofte snigende, uden at du selv bemærker det, og de kan forværre dit syn i trafikken over tid.

Grå stær er en af de øjensygdomme, der kan påvirke synet i trafikken, fordi billygter og gadelys kan opleves som omgivet af glorier. Det kan især påvirke trafiksynet efter mørkets frembrud.

FIND DIN NÆRMESTE OPTIKER

Briller, kontaktlinser og solbriller med styrke til bilkørsel

Briller, kontaktlinser og solbriller med styrke har mange fantastiske egenskaber. En af deres fordele er, at de hjælper dig med at bevare dit overblik i trafikken og forbedrer dit trafiksyn. Specielt fordi højere fart giver kortere reaktionstid.

I din lokale Synoptik finder du et omfattende udvalg af kontaktlinser og briller til bilkørsel, ligesom du også kan gå på opdagelse i vores mange solbriller til bilkørsel.

Du finder solbriller til bilkørsel fra populære mærker som Ray-Ban, Giorgio ArmaniGucci, Burberry, Tom Ford, OakleyHugo Boss, Peak Performance og mange flere.

Vælg den rette glastype til bilkørsel

Vores glasspecialister kan give dig ekspertrådgivning om avancerede specialglas, der optimerer dit trafiksyn.

Du kan blandet andet tilvælge trafikglas til syn og bilkørsel, der reducerer blænding, øger kontraster og minimerer reflekser. Alt sammen for at give dig gode forudsætninger for at kunne færdes trygt og sikkert med dine trafikglas i briller.

Er du på udkig efter natbriller til bilkørsel, står vi også klar til at præsentere dig for et stort udvalg.

SE UDVALG AF BRILLER

 

Krav til syn og bilkørsel som privatperson og til erhverv

Et nedsat syn kan betyde, at vi føler os usikre i at udføre bestemte aktiviteter. Blandt andet når vi færdes i trafikken. Af den årsag findes der specifikt opstillede synskrav til dig, der har kørekort.

Kravene er forskellige afhængigt af, om du kører bil som privatperson (gruppe 1) eller som erhverv (gruppe 2). Eksempelvis lastbil, bus, ambulance eller lignende.

Generelt for de to grupper er, at kravene altid er højere for personer med et erhvervskørekort. Som privatperson er mindstekravet for synsstyrken 0,5 (ca. 50% syn). Hos personer med et erhvervskørekort er mindstekravet for 0,8 (ca. 80% syn) på det ene øje og minimum 0,1 (ca. 10% syn) på det andet øje.

Der er også krav om tilstrækkeligt synsfelt, dobbeltsyn, kontrasyn, blænding, natteblindhed og fremadskridende øjensygdom.

Hvor ofte skal mit kørekort fornyes?

Kørekort til privatbrug

Som privatperson skal dit kørekort fornys hver 15. år. Der plejer kun at være krav om at fremvise en lægeattest, første gang et kørekort skal udstedes.

Kørekort til erhvervsbrug

Hvis du har erhvervskørekort, skal det fornys hvert femte år, medmindre du er over 70 år gammel. I så fald vil kørekortets gyldighed automatisk forkortes. Du skal fremvise en lægeattest ved udstedelse eller fornyelse af kørekortet.

Yderligere erhverv med højere krav til synet i trafikken

Udover de førnævnte erhverv, der følger kravene for gruppe 2, er der bestemte erhverv, der kræver udvidede attester, hvor yderligere synsfunktioner skal testes.

Erhverv med yderligere krav for at teste synet er bl.a. politi, militær eller piloter.

Få tjekket dit trafiksyn hos Synoptiks eksperter

Især din synsstyrke er vigtig for din evne til at færdes sikkert i trafikken. Er du i tvivl, om dit syn er skarpt nok, kan vores autoriserede optikere hjælpe dig i en Synsprøve med sundhedstjek.

Ud over en kortlægning af din synsstyrke undersøger vi dig for eventuelle tegn på fremadskridende øjensygdomme som AMDgrå stær og grøn stær, som også kan have indflydelse på dit trafiksyn.

Kig forbi din lokale Synoptik i dag, og find dine nye briller til bilkørsel.

BESTIL TID TIL SYNSPRØVE

Vi ta’r dit syn alvorligt