Trafiksyn og briller til bilkørsel

Dit syn er afgørende i alle dit livs situationer. Også i trafikken, hvor synet har afgørende indflydelse på din evne til at færdes sikkert. Hele 90% af de informationer, vi opfatter i trafikken, sker via synssansen.

- 4 minutters læsetid

Hvert år sker mange færdselsuheld som følge af et uskarpt syn, der bl.a. begrænser reaktionsevnen.Både i sommerens blændende sol, men også i efteråret og vinteren, der byder på mørke omgivelser, våde veje og udfordrede reflekser. Ofte også i en lavthængende sol.

Det betyder bl.a., at det er afgørende at bruge de rigtige briller til bilkørsel, ligesom det i sommeren er vigtigt at bruge solbriller til bilkørsel.

Sammenhængen mellem synets skarphed og trafikuheld gør regelmæssige synsprøve vigtige. På den måde kan du løbende få tjekket, om din synsstyrke er præcis, og du får mulighed for at komme eventuelle forandringer i forkøbet.

Alt det kan vores autoriserede optikere undersøge i en Udvidet Synsprøve med sundhedstjek i din lokale Synoptik.

BESTIL TID TIL EN UDVIDET SYNSPRØVE

Regelmæssige synsprøver hjælper til bedre færdselssikkerhed

En opgørelse fra Rådet for Sikker Trafik viser, at 205 mennesker mistede livet i trafikken i 2020. Og internationale undersøgelser viser, at hver femte ikke har fået tjekket deres syn, siden de fik kørekort. Selv om de har oplevet udfordringer med synet.

Den store sammenhæng mellem et skarpt syn og trafikuheld gør regelmæssige synsprøver vigtige. Især for at opnå det internationale mål om at halvere dødsfald som følge af trafikuheld.

Ved at få tjekket dit trafiksyn løbende kan du altså komme eventuelle udfordringer med dit syn i forkøbet og nå at reagere, inden dit syn ændrer sig og giver dig udfordringer med at færdes sikkert på vejene.

Flere øjensygdomme kommer ofte snigende, uden at du selv bemærker det, og de kan forværre dit syn i trafikken over tid.

Grå stær er en af de øjensygdomme, der kan påvirke synet i trafikken, fordi billygter og gadelys kan opleves som omgivet af glorier. Det kan især påvirke trafiksynet efter mørkets frembrud.

LÆS OM GRÅ STÆR

Briller, kontaktlinser og solbriller med styrke til bilkørsel

Briller, kontaktlinser og solbriller med styrke har mange fantastiske egenskaber. En af deres fordele er, at de hjælper dig med at bevare dit overblik i trafikken og forbedrer dit trafiksyn. Specielt fordi højere fart giver kortere reaktionstid.

I din lokale Synoptik finder du et omfattende udvalg af kontaktlinser og briller til bilkørsel, ligesom du også kan gå på opdagelse i vores mange solbriller til bilkørsel. De yder alle 100% UV-beskyttelse og beskytter dine øjne optimalt mod solens usunde UV-lys.

Du finder solbriller til bilkørsel fra populære mærker som Ray-Ban, Gucci, Burberry, Polaroid, OakleyHugo Boss og mange, mange flere fra sæsonens nyeste solbrillemode.

Vælg den rette glastype til bilkørsel

Vores glasspecialister kan give dig ekspertrådgivning om avancerede specialglas, der optimerer dit trafiksyn.

Du kan blandet andet tilvælge trafikglas til syn og bilkørsel, der reducerer blænding, øger kontraster og minimerer reflekser. Alt sammen for at give dig gode forudsætninger for at kunne færdes trygt og sikkert med dine trafikglas i briller.

Er du på udkig efter natbriller til bilkørsel, står vi også klar til at give dig ekspertrådgivning og præsentere dig for et stort udvalg.

SE UDVALG AF BRILLER TIL BILKØRSEL

Krav til syn og bilkørsel som privatperson og til erhverv

Et nedsat syn kan betyde, at vi føler os usikre i at udføre bestemte aktiviteter. Blandt andet når vi færdes i trafikken. Af den årsag findes der specifikt opstillede synskrav til dig, der har kørekort.

Kravene er forskellige afhængigt af, om du kører bil som privatperson (gruppe 1) eller som erhverv (gruppe 2). Eksempelvis lastbil, bus, ambulance eller lignende.

Generelt for de to grupper er, at kravene altid er højere for personer med et erhvervskørekort. Som privatperson er mindstekravet for synsstyrken 0,5 (ca. 50% syn). Hos personer med et erhvervskørekort er mindstekravet for 0,8 (ca. 80% syn) på det ene øje og minimum 0,1 (ca. 10% syn) på det andet øje.

Der er også krav om tilstrækkeligt synsfelt, dobbeltsyn, kontrasyn, blænding, natteblindhed og fremadskridende øjensygdom.

Hvor ofte skal mit kørekort fornyes?

Som privatperson skal dit kørekort fornys hver 15. år. Hvis du har erhvervskørekort, skal det fornys hvert 5. år, medmindre du er over 70 år gammel. I så fald vil kørekortets gyldighed automatisk forkortes.

Yderligere erhverv med højere krav til synet i trafikken

Udover de førnævnte erhverv, der følger kravene for gruppe 2, er der bestemte erhverv, der kræver udvidede attester, hvor yderligere synsfunktioner skal testes.

Erhverv med yderligere krav for at teste synet er bl.a. politi, militær eller piloter.

Få tjekket dit trafiksyn hos Synoptiks eksperter

I din lokale Synoptik finder du autoriserede optikere, der står klar til at hjælpe dig med at få mest ud af dit trafiksyn og forklare, hvordan du kan færdes sikkert i trafikken og undgå farlige situationer. Blandt andet med briller til bilkørsel, solbriller til bilkørsel eller natbriller til bilkørsel, som du finder et omfattende udvalg af hos os.

Alt det gør vi med avanceret optisk udstyr i en Udvidet Synsprøve med sundhedstjek, som indeholder meget mere end en præcis udmåling af dine styrker og kortlægning af, om du f.eks. er nærsynet, langsynet, har bygningsfejl eller døjer med alderssyn.

Med stor ekspertise undersøger vi dig bl.a. også for eventuelle tegn på grå stær, grøn stær, diabetes, forhøjet blodtryk og andre øjenproblemer, som i ubehandlet form også kan påvirke dit trafiksyn.

BESTIL TID TIL EN UDVIDET SYNSPRØVE

Vi ta’r dit syn alvorligt