Digitale skærme

Det kan være udfordrende for dit syn at bruge digitale skærme sammen med kontaktlinser. Læs vores eksperters råd om digitale skærme og kontaktlinser her.

- 6 minutters læsetid

Kontaktlinser og digitale skærme

Digitale skærme kan medføre trætte øjne af flere årsager. Brug af digitale skærme nedsætter bl.a. blinkefrekvensen, uden at det bemærkes, og det kan give tørre, irriterede eller røde øjne. At kigge på digitale skærme i længere tid ad gangen kan også give anstrengte, trætte øjne og et varierende sløret syn.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Hvordan undgår du øjenbelastning ved skærmbrug?

Læs vores kontaktlinsespecialisters 4 simple tips til, hvordan du kan få mest ud af dit syn, når du bruger kontaktlinser og digitale skærme, og få dem uddybet længere nede i teksten:

  1. Tag regelmæssige pauser fra skærmen, så øjnene får ro
  2. Tilføj fugt til øjnene, bl.a. i form af øjendråber til kontaktlinser
  3. Sid i den rette stilling, når du kigger på dine digitale skærme
  4. Undgå, at snavs og støv fra digitale enheder kommer ind i øjnene

Der findes flere måder at opnå større synskvalitet og -komfort, når du bruger kontaktlinser og digitale skærme. Tal med en kontaktlinsespecialist i din lokale Synoptik, og prøv bl.a. kontaktlinser, der er mere iltgennemtrængelige eller indeholder mere vand. En anden idé kan være at bruge kontaktlinser til nogle aktiviteter og briller til andre.

Alt det kan vores autoriserede optikere og kontaktlinsespecialister give dig ekspertrådgivning om i en Synsprøve med sundhedstjek, der udover en præcis udmåling af dine styrker omfatter et grundigt tjek af dine øjnes sundhed.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Hold pauser. Blink. Undgå øjenbelastning fra digitale skærme

Når du blinker, bliver dine øjne naturligt fugtet, fordi din krop automatisk producerer tårevæske. Jo længere du kigger på dine digitale skærme, jo mindre blinker du. Det gælder for alle. Også for dig, der ikke har brug for at få dit syn korrigeret med enten kontaktlinser eller briller. Det kan bl.a. resultere i, at du oplever tørre øjne.

Tag korte pauser fra skærmen

Du kan undgå øjenbelastning ved at følge 20-20-20-reglen: Kig væk fra din skærm hvert 20. minut i 20 sekunder på en genstand, der er 20 fod (6 meter) væk. Det hjælper, uanset om du arbejder på computer, ser TV eller bruger andre digitale skærme.

Korte pauser – f.eks. som ved 20-20-20-reglen – giver dine øjne mulighed for at hvile sig og blive mindre påvirket af digitale skærmes blå lys. Et andet råd er at undgå at se TV, bruge din computer eller kigge på din smartphone, en time før du skal sove.

SE UDVALG AF KONTAKTLINSER

Undgå øjenbelastning ved at forbedre fugtbalancen

Vores liv bliver mere og mere digitaliseret. Alt kan mere eller mindre ordnes online: Arbejde, indkøb og social kontakt. Det er praktisk, men en naturlig følge af større digitalt brug er tørre øjne.

Hvis du kigger på en digital skærm for længe ad gangen eller anstrenger dig for at se i dæmpet belysning, kan det føre til digital øjenbelastning.

Hvis du oplever tørre øjne, mens du bruger dine kontaktlinser, kan du med fordel bruge kontaktlinser af silikonehydrogel, som holder dine øjne fugtige. F.eks. iWear® Flex, som du i Synoptik kan få i et fleksibelt kontaktlinseabonnement.

SE UDVALG AF IWEAR®

Øjendråber til kontaktlinser

En anden måde at komme dine tørre øjne til livs er at bruge øjendråber til kontaktlinser. Du kan altid have dine øjendråber til kontaktlinser med dig i tasken. Flaskerne er små og vejer næsten ingenting.

Du behøver ikke at tage dine kontaktlinser ud, når du bruger øjendråber til kontaktlinser. Du kommer blot et par dråber i øjnene, når de begynder at føles tørre.

Hold en armslængde til skærmen

Ved brug af digitale skærme er en god siddestilling afgørende. Den kan hjælpe dig med at begrænse øjenbelastning og træthed. Din ryg kan med fordel være ret, ligesom det er fornuftigt ikke at sidde krumbøjet eller presse nakken fremad. Det er især hyppigt, når vi koncentrerer os eller er meget optagede af det, der foregår på skærmen.

Enkle tiltag kan være med til at forebygge og lindre øjenbelastning. At sidde med en armslængde fra din digitale skærm kan bl.a. være med til at forhindre, at du oplever øjenbelastning.

FIND DIN NÆRMESTE OPTIKER

Tjek din siddestilling og skærmbelysning

Det er naturligt, at blænding fra digitale skærme kan øge øjenbelastningen. Hvis du vender skærmen 90 grader væk fra stærkt, unaturligt lys, kan det hjælpe dig med at reducere blænding. Det kan også hjælpe selv at justere skærmens lysstyrke, så den passer til omgivelserne. På din digitale enhed kan du med fordel justere lysstyrken efter rummets lys.

Blåt lys og digital øjenbelastning

At kigge på din smartphone eller se TV i mørke kan også være med til at bidrage til øjentræthed. De fleste moderne skærme udstråler blåt lys, som kan forstyrre produktionen af søvnhormonet melatonin. Det kan bl.a. påvirke evnen til at falde i søvn om aftenen og generelt give en dårligere søvn.

Heldigvis er der en række ting, du kan gøre for at modvirke effekten af blåt lys og reducere den mulige øjenbelastning.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Tilpas skærmen til omgivelsernes lysstyrke

Den rette belysning er afgørende for et skarpt syn. Når du bruger dine kontaktlinser, kan du tilpasse skærmens lysstyrke til lyset i dit hjem. Når du bruger dine digitale skærme, kan du bl.a. aktivere den automatiske lysstyrkefunktion, som får skærmenes lysstyrke tilpasset de enkelte rums lys.

Mange digitale enheder har også nattilstand, som filtrerer i blåt lys fra digitale skærme, inden du skal sove. At dæmpe lysstyrken, øge skriftstørrelsen og holde din skærm i en armslængde kan bl.a. hjælpe med at undgå øjentræthed.

LÆS OM ØJENTRÆTHED

Rengør dine digitale skærme regelmæssigt

Dine øjne skal klare masser af kilder til irritation. Du kan ikke fjerne alle bakterier, snavs og støv fra din smartphone eller computer, men regelmæssig rengøring af skærmene kan også hjælpe med at minimere øjenbelastning.

Digitale enheder med berøringsskærme gør det nemt at få snavs og støv fra hænderne op i ansigtet. Gnubber du ubevidst dine øjne, kan du det få dem til at føles tørre, røde eller irriterede. Hvis en skærm er tilsmudset med fedt, snavs eller støv, belaster du ubevidst dine øjne blot ved at forsøge at fokusere på den.

LÆS OM RØDE ØJNE

Få ekspertrådgivning i din lokale Synoptik

I din nærmeste Synoptik finder du autoriserede optikere og kontaktlinsespecialister, der står klar til at tage dit syn alvorligt og give dig ekspertrådgivning om, hvordan du kan undgå øjenbelastning, når du bruger dine kontaktlinser.

Udover at måle dine præcise styrker kan vores autoriserede optikere foretage et omfattende tjek af dine øjnes sundhed.

Alt det gør vi med stor ekspertise og avanceret optisk udstyr i en Synsprøve med sundhedstjek, hvor vi også undersøger dig for eventuelle tegn på grå stær, grøn stær, diabetes og forhøjet blodtryk.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Oplev friheden med et fleksibelt kontaktlinseabonnement

Du får adgang til løbende ekspertrådgivning fra førende kontaktlinsespecialister, og du får et væld af eksklusive fordele, som vores abonnementsspecialister skræddersyr til netop dig og dit syn.

Alt sammen for at sikre dig optimal øjensundhed og synskvalitet. Og en hverdag, hvor du ikke skal bekymre dig om uforudsete udgifter. Med et kontaktlinseabonnement i Synoptik kan du bl.a. nyde:

SE ALLE DINE FORDELE

Vi ta’r dit syn alvorligt