Sådan passer du på dine børns øjne i sommersolen

Når sommerferien byder på sol og varme, er de fleste af os hurtige til at tage børnene med på en tur til stranden, på legepladsen eller på picnic i skoven. Men børnenes øjne skal beskyttes i solen. UV-stråling kan medvirke til øjenkomplikationer senere i livet.

- 5 minutters læsetid

BESTIL TID TIL EN  SYNSPRØVE

Børns øjne er udsatte i solen

Børn opholder sig mere udendørs i løbet af en dag end de fleste voksne. De leger på legeplads, klatrer i træer eller er på tur med børnehave og vuggestue.

Selvom mange danskere ved, at det er vigtigt at smøre deres børn ind i solcreme, når de opholder sig i solen, er vi ikke lige så opmærksomme på øjnene. For det er nemlig ikke kun huden, der kan blive påvirket af solens usunde stråler. Øjnene er også udsatte.

Følg anbefalingerne

Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler, at man beskytter hud og øjne med tøj, solbriller, solhat og solcreme, så snart UV-indekset passerer 3. Men tallene viser, at det ikke er alle, som er lige gode til at få solbriller og solhat på, når solen skinner.

WHO angiver, at op mod 75 pct. af en persons livstidseksponering for UV-stråling allerede er opnået, inden barnet fylder 10 år. Og hele 90 pct. inden 25-års alderen.

"Børn er særligt sårbare overfor solens stråler, da deres pupiller er større. Deres linser er mere klare end voksnes, så der trænger mere UV-lys ind i øjet. Og selvom soleksponeringen ikke nødvendigvis kan mærkes lige nu, kan den potentielt være med til at fremkalde komplikationer og øjensygdomme som hornhindeskader, grå stær og nethindeskader senere i livet," siger Annette Slyngborg, der er klinisk fagspecialist hos Synoptik, og fortsætter:

"Du skal dog ikke være bange for at sende dine børn ud i solen og lege, for det kan man naturligvis sagtens. Det er bare vigtigt, at man tænker sig om og beskytter børns hud og øjne."

9 TEGN PÅ SYNSPROBLEMER HOS BØRN

Gå efter kvalitetssolbriller med CE-mærket

Børns øjne er rustede til at blive eksponerede for UV-stråling i kortere perioder, når de leger på legepladsen eller løber rundt i skoven.

Men skal børnene være ude en hel dag, opholde sig ved vand eller en tur på stranden, skal øjnene beskyttes. Her er solhat, solcreme og solbriller vigtigt, da solens stråler kan reflekteres af vand og virke forstærkende.

"Når du vælger solbriller til dine børn, er det vigtigt at gå efter kvalitetssolbriller, som både beskytter mod UVA- og UVB-stråling. Her er CE-mærket din garanti for, at solbrillerne har et godt filter, som beskytter børnenes øjne," siger Anette Slyngborg, der også har samlet fem gode råd til, hvordan du bedst passer på dine børns øjne:

5 gode råd til at passe på dine børns øjne i solen

  1. Så snart UV-indekset passerer 3, skal solbriller, solcreme og solhat på. Det er mængden af lys og UV-indeks og ikke temperaturen, som afgør, hvornår solbrillerne skal på. UV-indekset kan findes på dmi.dk

  2. Vælg kvalitetssolbriller med CE-mærket, så du er garanteret beskyttelse mod både UVA- og UVB-stråling
  3. Lær dine børn at undgå solen og søge skygge på de dage, hvor UV-indekset er højt
  4. Bruger dit barn kontaktlinser, findes der kontaktlinser med UV-filter, så dit barn også er beskyttet, hvis de glemmer solbrillerne
  5. Børn under et år må ikke opholde sig i direkte sol

SE 5 GODE SOMMERRÅD

Køb CE-mærkede børnesolbriller i Synoptik

Med kvalitetssolbriller til børn fra Synoptik er dit barn garanteret optimal øjenbeskyttelse i solen. Alle yder 100% UV-beskyttelse og er CE-mærkede.

I din lokale Synoptik og online på synoptik.dk finder du mærker som Ray-Ban Kids og Polaroid Kids, som beskytter dit barns øjne effektivt i solen.

SE UDVALG AF BØRNESOLBRILLER

Få ekspertråd om børnesolbriller

I din lokale Synoptik finder du autoriserede optikere, der står klar til at gøre dig meget klogere på, hvordan du beskytter dine egne og dine børns øjne i solen.

Alt det gør vi med stor ekspertise og avanceret optisk udstyr i en Synsprøve med sundhedstjek, som du kan bestille tid til lige her.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Øje for detaljen