Synoptik hjalp barn med synsproblemer

I Synoptik hjælper vi mange børn med synsproblemer. Blandt andet Mille på ni år, som oplevede hoppende og dansende bogstaver i skolen. Læs her historien om Mille, der fik hjælp af vores autoriserede optikere i Synoptik i Hjørring. Artiklen er bragt i Børn og Fritid.

- 5 minutters læsetid

Mille går i 3. klasse, og man kan godt se i bøgerne at bogstaverne er blevet mindre, og teksten er længere og tættere, og Mille fik sværere og sværere ved at følge ordentligt med. Hun syntes simpelthen, at bogstaverne hoppede og havde svært ved at skelne dem fra hinanden.

Vi sendte hende derfor afsted til læsevejledning i skolen, og hun spurgte, om vi havde haft hende omkring en øjenlæge. Jeg havde slet ikke
tænkt tanken, at det kunne være det. Milles far er nemlig stærkt ordblind, så min umiddelbare tanke var, at det sikkert også var det, der var problemet for hende, fortæller mor Marianne Wynne.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Hovedpine og hoppende bogstaver

Øjenlægen kunne konkludere, at Mille havde brug for briller til de ting, der foregik tæt på. Hun har ikke en høj styrke, den ligger på +1 og +1,25, men øjenlægen lavede diverse test og anbefalede ud fra de problematikker, Mille havde med hovedpine ved vedvarende læsning og hoppende bogstaver, at det sikkert ville kunne hjælpe.

– Mille fik jo så briller, og hold da op en ændring det gjorde for hende. Lige pludselig begyndte vores datter at kunne se forskel på bogstaverne og tallene, og læsningen tog fart. Faktisk har vi heller ikke hørt noget til hovedpine siden, men det var bare slet ikke noget, vi ellers havde tænkt over tidligere.

De briller, vi købte i første omgang, var vist mest mor her, der valgte, så vi blev glade, da vi nu fik chancen for at komme i Synoptik og vælge nye. Og denne gang har Mille haft ordet og den endelige beslutning.

Vi blev mødt i både børne– og forældrehøjde

– Den fredag eftermiddag, vi trådte ind i Synoptik, blev vi budt velkommen af Mark, som er butikschef i Hjørring. Han formår simpelthen at lade barnet være i fokus og lade HENDE få sine ønsker ud.

Til tider var Mille og jeg ikke enige i, hvilke modeller der var pæne til hende, og uden at jeg helt selv fangede, hvordan det skete, så vupti – så var de ˮknap så pæneˮ (til Milles ansigt altså) ude af billedet. Mark var meget ærlig og rolig. Han mødte os både i børne- og forældrehøjde, og man følte sig meget tryg ved at lade ham hjælpe og rådgive.

– Der var et rigtig fint og stort udvalg i butikken – smalle og brede stel, runde og kantede, anonyme farver og pangfarver – der var virkelig noget at vælge imellem. Vi fik barberet udvalget ned til seks par briller, som vi tog med over til et bord, hvor Mille i ro og mag kunne prøve dem, og til sidst sad vi tilbage med det par, som vi faktisk begge bedst kunne lide. Så nu går der en uger til to uger, og så får jeg en SMS om, at de er klar til afhentning.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Børn under 10 år skal altid starte hos øjenlægen

I Danmark skal børn under 10 år skal starte med en undersøgelse hos en øjenlæge, inden de kan få briller første gang. Når øjenlægen har konstateret, at der er brug for briller, gælder det om at finde en optiker, man føler sig tryg ved, som kan hjælpe med at finde de helt rigtige briller til barnet.

– Synsprøven hos Synoptik viste det samme, som vi fik at vide hos øjenlægen. At børns øjne udvikler sig, og så længe styrken er så lav, er det slet ikke alle børn, som har brug for brillerne, men i Milles tilfælde har det givet pote. Det kan være i en periode på et år, tre år eller
længere, og så KAN det være, at hun kan undvære dem igen senere.

– Jeg havde selv samme problemstilling som barn. Ikke at bogstaverne hoppede, men jeg døjede meget med hovedpine, og jeg fik derfor også selv briller omkring 9-10 års alderen som Mille. Og jeg vil tro, at jeg var omkring 14-15 år, da jeg stoppede med at bruge dem.

– Jeg ville ønske, jeg selv tidligere havde tænkt tanken, så jeg kunne have kommet problemet til livs lidt tidligere. Men mine tanker var desværre slet ikke i den retning, så min anbefaling går helt klart på, at man hellere får en synstest for meget end en for lidt, slutter mor
Marianne.

Tjek dit barns syn med en gratis interaktiv bog

Synoptik har i samarbejde med Synoptik-Fonden og på baggrund af et omfattende forskningsprojekt udviklet bogen 'Da fantasien forsvandt', som hjælper dig med at vurdere dit barns syn, imens du og dit barn læser den fortryllende historie om Albert og Alva.

Undervejs i historien er der øvelser, som barnet skal deltage i, og via tredimensionelle briller og en ”tryllestav”, hvor barnets finmotorik tjekkes, er det muligt at opdage, om det er en god idé at bestille tid til en synstest til barnet.

Bogen kan hentes gratis i alle Synoptiks butikker landet over.

FIND DIN NÆRMESTE SYNOPTIK

Få tjekket dit barns syn i Synoptik

Flere børn gør ikke opmærksom på, at de døjer med synsproblemer, fordi de ofte ikke er klar over det. I mellemtiden kan det påvirke deres evne til at være børn og bl.a. lege på lige fod med andre børn.

Hvis du har mistanke om, at dit barn har synsproblemer, er du og dit barn altid velkommen til en Synsprøve med sundhedstjek i en af vores butikker.

Bestil tid i dag, og få eksperthjælp af vores autoriserede optikere, som står klar til at hjælpe dit barn.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Vi ta'r dit syn alvorligt