Er du usikker på, om du har brug for briller?

Det kan være angstprovokerende at beslutte sig for, om du har brug for briller. Det kan også være uoverskueligt at tage stilling til, hvad du skal være opmærksom på, når du skal købe briller for første gang: Hvordan vænner du dig til at bruge briller? Hvilken styrke skal du have for at få det bedste ud af dit syn? Hvilket stel passer bedst til dit udseende?

- 6 minutters læsetid

Du skal tage stilling til meget, når du køber kontaktlinser eller briller for første gang. Det er ikke kun udseendet, der er vigtigt, når du har brug for briller. Komfort, styrke og glas er også centralt. Læs her, hvad du bør have in mente, når du skal finde de rette briller til dig og din hverdag.

Du kan altid besøge vores autoriserede optikere og uddannede brillestylister i din lokale Synoptik-butik. De er specialister i at vejlede dig, der skal vælge kontaktlinser eller briller for første gang.

BESTIL TID

Tilvænningsperioden

Når du har spurgt dig selv ”Har jeg brug for briller?”, og svaret er ”Ja!”, skal du til at vænne dig til at bruge briller.

Det kan være en mindre omvæltning pludselig at have et par briller eller kontaktlinser på. Ikke kun, fordi du skal vænne sig til at have noget siddende på øjnene og næsen, men i særdeleshed også, fordi du får adgang til en helt anden verden, hvor du ser skarpere. Af den årsag kræver det en mindre tilvænningsperiode at få briller for første gang, fordi din hjerne skal vænne sig til ikke selv at skulle kompensere for synsfejlene længere.
Skal du i gang med at bruge briller for første gang? For at effektivisere forløbet bør du bruge dine briller så ofte som muligt, så din hjerne og øjne vænner sig til forandringen.

Det kan tage noget tid, før dine øjne har tilpasset sig det forbedrede syn, når du får briller for første gang. Det varierer fra person til person, hvor lang tid der går, før brillerne føles naturlige at have på. For nogen kan det tage op til to uger, mens det for andre blot kan tage et par dage. Det er individuelt og kommer også an på, hvor hurtigt dit syn er til at tilvænne sig den skarpere måde at se på. 

Minus kontra plus – styrken, der får dig til at stille skarpt

Er du nær- eller langsynet, eller har du bygningsfejl?

Det er netop det, der er årsag til, at du har brug for briller eller kontaktlinser. Synoptiks autoriserede optikere kan gennem en grundig Udvidet Synsprøve med Sundhedstjek undersøge, hvilken styrke du skal have, når du har brug for briller.

SE BRILLER

Nærsynet

Hvis du er nærsynet, ser du bedst, når du er tæt på genstande. Det kan f.eks. være, at du har svært ved at se skilte fra afstand – eller besværligheder med at læse undertekster, når du ser fjernsyn. Det er især et problem, fordi du skal knibe øjnene sammen for at se. Hvis du er nærsynet, har du brug for briller eller kontaktlinser.

Nærsynethed findes i forskellige grader, men jo tættere på genstande, du skal for at se dem, jo større styrke skal du have. Tilstanden er imidlertid ganske almindelig og findes hos én ud af seks danskere. Det er heller ikke unormalt, at børn får det fra sine forældre. Det kan nemlig være arveligt.

Langsynet

Har du nemmest ved at se genstande fra afstand, og er du nødt til at knibe øjnene sammen for at se genstande ordentligt, når du befinder dig tæt på? Du har måske også oplevet, at du får hovedpine af at skulle læse tekster på telefonen eller din computer? Til gengæld gør det dig måske ikke noget at læse undertekster fra afstand? 

Hvis en genstand bliver mere og mere uskarp, jo tættere du kommer, så er det, fordi du er langsynet. Det betyder, du har brug for briller eller kontaktlinser.

Styrken afhænger af, hvor uskarpt det bliver, jo tættere du kommer på, og det er en individuel vurdering, som optikeren foretager. Hvis du har brug for briller, er det vigtigt at reagere på det. På den måde kan du undgå træthed, hovedpine, ømhed i øjenomgivelserne og følelsen af at anstrenge dig unødigt efter handlinger, hvor du er tæt på – blandt andet at læse, tegne eller skrive. Specielt hvis det er over længere tid.

Bygningsfejl

Briller og kontaktlinser kan ikke kun korrigere, hvis du er nær- eller langsynet. Hvis du har bygningsfejl, kan du også have brug for briller.

Bygningsfejl findes i forskellige grader. De er helt naturlige at have, og de fleste er født med dem. Hvis du skal have kontaktlinser eller briller for første gang, er det ikke sikkert, det er nødvendigt at korrigere. Det er en vurdering, som din professionelle optiker foretager.

Find din synsstyrke til en Udvidet Synsprøve med Sundhedstjek

Når du skal have briller for første gang, skal du starte med en Udvidet Synsprøve. Synoptiks autoriserede optikere kan kortlægge, om du er nær- eller langsynet, ligesom vi kan undersøge, om du har bygningsfejl, som brillerne eller kontaktlinserne skal kompensere.

Synsprøven er ikke kun en test af dit funktionelle syn. Optikerne kan med synsprøven også afsløre, om der er tegn på øjensygdomme som grå- og grøn stær samt alvorlige sygdomme som diabetes og forhøjet blodtryk.

Øjnene fortæller optikeren mere, end du tror, og det er derfor altid en god idé at få foretaget en grundig synsprøve med et omfattende sundhedstjek – især hvis du skal have briller for første gang og vil finde ud af, hvordan du kan få det bedste ud af dit syn med dine nye briller eller kontaktlinser.

BESTIL TID

Et design skræddersyet din personlighed

Når du har brug for briller, får du ikke kun et optimalt syn. Du får også mulighed for at udtrykke dig endnu skarpere og understrege din personlige stil med et par designerbriller. For mange, der skal have briller for første gang, er det netop udseendet, de vælger ud fra – selvom det langt fra er det eneste, der er vigtigt.

Udover styrke og glas har måden, som brillerne passer dit ansigt og udseende, en stor betydning: Stellenes kant bør være lige ved eller over øjenbrynene, så dit syn ikke generes. Stellet bør heller ikke være bredere end dit ansigt. På den måde får du den bedste synsoplevelse og komfort til dine behov.

Hos Synoptik har vi uddannede brillestylister til at finde netop de briller, der klæder dig bedst, og vi kan rådgive dig om, hvilke typer briller der sidder bedst på dit hoved. Vores omfattende sortiment med de største brillemærker og markedets bestsellere giver dig gode vilkår for at finde ud af, hvordan du vil udtrykke dig, så din personlighed og dit udseende skinner bedst igennem. 

SE BRILLER

Vi har briller til alle, og vi er specialister i at finde ud af, hvilken løsning der er den bedste for dig og dit syn.

Din lokale optiker kan rådgive dig

Har du stadig svært ved at overskue alle de overvejelser, som du skal gøre dig, inden du skal købe briller for første gang?

Tag fat i en autoriseret optiker i din lokale Synoptik-butik, der gennem sin store ekspertise om synet kan fortælle dig, hvad der er vigtigt for lige præcis dig. Ved at undersøge dit funktionelle syn og dine øjnes sundhed, hvor vi tilpasser dine briller til præcis din ansigtsform, afstanden mellem dine øjne og de brillestel og glas, du har valgt, hjælper vi med at få det bedste ud af dit syn, når du har brug for briller.

BESTIL TID

Få masser af fordele hos Synoptik

Er du usikker på, om du har valgt rigtigt? 

Hos Synoptik koster det ikke dig noget at vælge forkert. Vi er først tilfredse, når du er tilfreds. Vi har derfor både bytteservice på brillestel og -glas: Fortryder du dit køb af enten stel eller glas, kan du bytte i helt op til 2 måneder efter. Du får efterfølgende mulighed for at gå på opdagelse i vores omfattende udvalg af brillestel og -glas på ny, så du ender med det par briller, som du og dit syn er bedst tjent med. 

Du skal selvfølgelig også være tilfreds med prisen, som du betaler: Hvis du finder dine nye briller fra Synoptik billigere hos en anden optiker, udbetaler vi forskellen. Du skal blot vise os en annonce eller lignende dokumentation.

Vi ta’r dit syn alvorligt.