Bygkorn i øjet (hordeolum)

Et bygkorn i øjet er en af de mest almindelige betændelsestilstande i øjenregionen. Navnet ’bygkorn’ kan dog forvirre de fleste.

- 3 minutters læsetid

Hvad er bygkorn i øjet?

Et bygkorn er en betændelsestilstand, som typisk er forårsaget af stafylokokker. Infektionen ses i en eller flere kirtler i øjenlåget, herunder typisk i en talgkirtel eller en hårsæk fra en øjenvippe.

I fagtermer kaldes betændelsestilstanden et ’hordeolum’, som betyder ’bygkorn’. Det inficerede område, som bygkorn i øjet resulterer i, er typisk rundt, afgrænset og gulligt.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Indre og ydre bygkorn

Et bygkorn i øjet kan opstå både i den ydre og indre del af øjenlåget. Hvis betændelsestilstanden sidder i en hårsæk, er infektionen lokaliseret i kirtlerne ’Zeis’ eller ’Moll’. I så fald vil det betegnes som et ydre bygkorn. Disse er de mest almindelige bygkorn i øjet og ses tydeligt.

Hvis infektionen modsat opstår i en ’meibomsk kirtel’, som er placeret længere inde i øjenlåget, kaldes det for et indre bygkorn. Et indre bygkorn i øjet kan ikke altid ses.

Det betyder, at et bygkorn både kan sidde i det øvre og nedre øjenlåg afhængig af, hvilken kirtel der er inficeret.

FIND DIN NÆRMESTE OPTIKER

Symptomer på bygkorn i øjet

Der findes forskellige symptomer på bygkorn i øjet:

  • Hævet og rødt øjenlåg, som får huden omkring det angrebne område til at syne blankt og stramt
  • Ømhed i det angrebne område med et bygkorn
  • Våde øjne
  • Rødt og lettere hævet område i det hvide i øjet (conjunctiva)
  • Irriterede øjne

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Hvorfor får man bygkorn i øjet?

Alle kan få et bygkorn, og der findes flere årsager til infektionen. Eksempelvis dårlig hygiejne omkring øjenomgivelserne.

Bygkorn i øjet ses hyppigere hos personer med nedsat immunforsvar eller diabetes. Nogle personer får tilbagevendende bygkorn gennem hele livet, hvorimod andre aldrig eller sjældent får bygkorn i øjet.

Bygkorn i øjet behandling

Bygkorn i øjet forsvinder ofte af sig selv. De er typisk helt væk en til to uger efter bygkornets start.

Opleves bygkorn i øjet, kan det lindre at massere området let med fingrene og benytte et varmeomslag for hurtigere heling af det betændte område.

Hvis det inficerede område ikke går i sig selv, skal behandling af et bygkorn ske hos en praktiserende læge. Her vil man enten få udskrevet antibiotiske øjensalver eller øjendråber, der kan begrænse omfanget af det inficerede område.

En læge kan også vælge at lave hul på bygkornet, således at materien kan flyde ud. Denne form for behandling af bygkorn i øjet kan være nødvendig, hvis bygkornet ikke går i sig selv naturligt.

FIND DIN NÆRMESTE OPTIKER

Husråd til bygkorn i øjet

Der findes forskellige husråd til bygkorn i øjet, som kan hjælpe med at holde området omkring øjet rent. På den måde kan pusset lettere komme ud, og bygkornet vil gå i sig selv.

Her er et par husråd til bygkorn i øjet, som kan hjælpe med at komme udfordringen med bygkorn i øjet til livs:

  • Forsøg ikke at trykke det gullige puds i bygkornet ud, men masser forsigtigt det inficerede område med rene fingre
  • Læg en varm vaskeklud på bygkornet. Vrid kluden op, når den bliver kold, og gentag det i fem til ti minutter
  • Brug smertestillende medicin, hvis området gør ondt
  • Undgå at bruge makeup, mens der opleves bygkorn
  • Brug briller i stedet for kontaktlinser i perioden med bygkorn. Rens kontaktlinserne, inden de sættes i igen, eller skift til et nyt par.

LÆS OM ØJENPROBLEMER

Få et grundigt sundhedstjek af dine øjne

Oplever du bygkorn i øjet, eller ønsker du at høre mere om, hvordan du kan undgå den generende tilstand? Så kig forbi din lokale Synoptik, og få eksperthjælp af vores autoriserede optikere.

I en Synsprøve med sundhedstjek udmåler vi ikke kun din præcise styrke og kortlægger, om du f.eks. døjer med nærsynethed, langsynethed, bygningsfejl eller alderssyn. Vi stiller også skarpt på dine øjnes generelle sundhed.

Med avanceret optisk udstyr undersøger vi dig for eventuelle tegn på grå stær, grøn stær, diabetes, forhøjet blodtryk og meget, meget mere.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Vi ta’r dit syn alvorligt