Charles Bonnet Syndrom (fantombilleder)

Charles Bonnet Syndrom får personer til at se genstande og personer, som de ved ikke er virkelige. Cirka hver tredje person med markant synsnedsættelse oplever tilstanden.

- 3 minutters læsetid

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Hvad er Charles Bonnet Syndrom?

Charles Bonnet Syndrom er en tilstand, hvor der kortvarigt ses ting, som ikke er virkelige. Personer med Charles Bonnet Syndrom kan f.eks. se en abe på sofaen eller et tørrestativ på tværs af rummet.

Personer med Charles Bonnet Syndrom er klar over, at de sete fantombilleder ikke er virkelige. Det adskiller sig dermed fra hallucinationer, hvor personer oplever billederne som virkelige.

FIND DIN NÆRMESTE OPTIKER

Hvorfor får man Charles Bonnet Syndrom?

Årsagen til Charles Bonnet Syndroms fantombilleder er ikke endeligt fastlagt. Man mener, at det kan skyldes hjernens evne til at erstatte manglende signaler, der normalt ville komme fra det seende øje.

På den måde ses en vis lighed mellem fantombilleder og fantomsmerter, der bygger på manglende signaler mellem legemsdel og hjerne.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Behandling af Charles Bonnet Syndrom

Charles Bonnet Syndrom kan ikke behandles. Over tid vil nogen opleve, at synerne bliver færre. Andre kan opleve dem som vedvarende, men det kan variere, hvor ofte fantombillederne opstår.

Man kan forsøge at afbryde et igangværende fantombillede ved enten fysisk eller social distraktion.

Hvis der sker en betragtelig bedring af synet, eksempelvis ved behandling af en synsbegrænsende øjensygdom, kan det ske, at fantombillederne ophører. Der kan være risiko for, at de vender tilbage, hvis synet atter forringes.

LÆS OM NETHINDEN

Hvem får Charles Bonnet Syndrom?

Charles Bonnet Syndrom kan forekomme hos personer med synsnedsættelse. Det ses hyppigere, når der er synsnedsættelse på begge øjne.

Syndromet er en mulig følgevirkning ved øjensygdomme som alderspletter på nethinden (AMD), diabetisk øjensygdom, blodprop i øjet og grøn stær. Altså øjensygdomme, der primært ses hos den ældre befolkning.

Hvordan opleves fantombillederne fra Charles Syndrom?

Synerne kan både være simple og komplekse billeder. De kan basere sig på gamle minder, ligesom de kan være tilfældige realistiske såvel som surrealistiske billeder.

Oplever du syner, og er du i tvivl, om du har Charles Bonnet Syndrom? Bestil da tid til en Synsprøve med sundhedstjek, og få tjekket dine øjnes sundhed.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Hvor mange har Charles Bonnet Syndrom?

Charles Bonnet Syndrom menes at ramme cirka hver tredje med en markant synsnedsættelse på begge øjne.

Hos personer, hvor synsnedsættelsen ikke er lige så markant, eller hvor det kun berører det ene øje, er andelen mindre.

Alderspletter på nethinden ses som den hyppigste årsag til Charles Bonnet Syndrom, men det kan som nævnt opstå ved flere øjensygdomme.

Få tjekket din øjensundhed i Synoptik

I takt med alderen øges risikoen for aldersbetingede øjenforandringer og -sygdomme. Det betyder, at regelmæssige kontroller af øjnene er afgørende for at komme eventuelle forandringer i forkøbet.

Hvis det er tid til et grundigt tjek af dit syn og din øjensundhed, står vores autoriserede optikere klar til at hjælpe dig i din lokale Synoptik.

Det gør vi med stor ekspertise på baggrund af en Synsprøve med sundhedstjek, som indeholder et grundigt sundhedstjek. Vi undersøger dig for eventuelle tegn på grå stær, grøn stær, AMD, diabetes, mulige øjenproblemer og meget mere.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Vi ta’r dit syn alvorligt