Suppression

Hjernens betydning er stor. Den kan bl.a. udelukke eller undertrykke synsindtrykket fra det ene øje. Tilstanden kaldes suppression.

- 5 minutters læsetid

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Hvad er suppression?

Suppression forekommer, når hjernen udelukker det centrale eller perifere synsindtryk på det ene øje. Tilstanden opstår som følge af dårligt samarbejde mellem øjnene, og det giver et forringet 3D-syn.

Suppression kan være isoleret til det ene øje eller veksle mellem begge øjne, ligesom suppression kan opstå ved lejlighed eller være konstant.

Årsager til suppression

Der kan være flere årsager til, at hjernen udelukker et synsindtryk på det ene øje. En af grundene er dårligt samsyn.

Hvis det ene øje oplever et sløret billede f.eks. på grund af et dovent øje, arbejder hjernen for at kombinere billederne fra hvert øje til ét samlet billede. Hjernen kan dermed udelukke synsindtrykket på øjet med det slørede syn.

Hjernen kan også udelukke synet på et øje, hvis det har en anden øjendrejning (skelen). Hjernen vil ikke være i stand til at sammensmelte de to meget forskellige billeder, som skelen vil resultere i. Det kan samtidig føre til dobbeltsyn. Igen vil hjernen udelukke synet på det øje, som skeler.

BESTIL TID TIL SYNSPRØVE

Andre årsager til suppression

FIND DIN NÆRMESTE OPTIKER

Symptomer på suppression

Når hjernen udelukker synet på det ene øje, vil det andet øje være på overarbejde. Det kan føre til flere symptomer:

LÆS OM TRÆTTE ØJNE

Behandling af suppression

Behandling af suppression afhænger af den underliggende årsag. I nogle tilfælde kan suppression behandles med briller, som korrigerer for synsfejlen.

Hos børn med dovent øje behandles suppression med klapbehandling (klap for øjet), mens personer med skelen kan behandles med en skeleoperation.

Andre behandlingsmuligheder kan være synstræning eller medicinsk behandling. Det er ikke i alle tilfælde, at man kan ophæve suppressionen.

Få et grundigt tjek af din øjensundhed

Flere øjensygdomme og -forandringer kommer ofte snigende, uden at du selv mærker noget til dem.

Hvis du trænger til et tjek af din synssans, kan vores autoriserede optikere måle din synsstyrke og undersøge dine øjne for eventuelle tegn på forandringer.

Alt det og meget mere gør vi i en Synsprøve med sundhedstjek, som du kan bestille tid til her.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Øje for detaljen