Svejseøjne og sneblindhed (fotoelektrisk keratoconjunctivitis)

Du er garanteret stødt på udtrykket ’svejseøjne’ og ’sneblindhed', som er samme tilstand. Men ved du, hvad begreberne betyder?

- 4 minutters læsetid

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Hvad er sneblindhed og svejseøjne?

Svejseøjne eller sneblindhed (fotoelektrisk keratoconjunctivitis) er en tilstand, hvor der opstår små overfladiske forbrændinger på hornhinden som følge af ultraviolet lys.

Tilstanden kan sammenlignes med solskoldning af huden.

Skaderne ses f.eks. ved brug af et svejseapparat, laser eller skarpt sollys reflekteret fra sne eller havoverflader. Deraf navnet svejseøjne eller sneblindhed.

Symptomer på sneblindhed og svejseøjne

Ligesom ved en forbrænding på huden opstår symptomer på sneblindhed og svejseøjne typisk først efter lidt tid.

Symptomer på sneblindhed og svejseøjne vil ofte tiltage fire til 12 timer efter skaden. Jo værre symptomerne er, jo værre er forbrændingerne på hornhinden.

Symptomer på sneblindhed og svejseøjne omfatter:

Oplever du ovenstående symptomer, kan du med fordel kontakte en læge eller din lokale optiker. Symptomerne er meget lig andre og alvorlige skader på/infektioner i hornhinden, som en fagperson skal undersøge.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Behandling af svejseøjne og sneblindhed

Selve de små forbrændingssår kræver ikke behandling, fordi vævet heler af sig selv. Det anbefales, at der i mellemtiden benyttes solbriller, ligesom det ofte kan være nødvendigt med smertelindrende medicin.

Det kan også være behageligt at l ægge en våd klud over øjnene og at bruge skyllende øjendråber, som en praktiserende læge kan ordinere. Vedkommende kan i nogle tilfælde ordinere øjendråber, der afslapper øjets muskulatur og virker smertelindrende.

Ved lidt værre forbrændinger anvendes antibiotiske salver eller øjendråber for at undgå tilvækst af bakterier og udvikling af betændelse.

Hvor lang tid varer sneblindhed og svejseøjne?

Det er hornindens forreste cellelag (epithel), der forbrændes. Netop dette lag indeholder celler, der gendanner sig selv i tilfælde af skader på den forreste del af øjet.

Forbrændingen vil ikke resultere i varige mén, så længe man følger en optikers eller en læges råd. Allerede efter et par dage kan man typisk forvente at være symptomfri.

Jo værre forbrændingen er, jo længere varighed vil svejseøjne og sneblindhed have.

FIND DIN NÆRMESTE OPTIKER

Hvordan undersøges svejseøjne og sneblindhed hos en optiker?

En optiker vil indfarve den forreste del af øjet, hvorefter der ved hjælp af et mikroskop vil observeres, om farven trækker ned i eventuelle sår fra en mulig forbrænding.

I mikroskopet vil typisk ses flere bitte små sår fordelt på hornhindens overflade.

LÆS OM ØJENSYMPTOMER

Hvordan kan svejseøjne og sneblindhed undgås?

Du kan godt undgå forbrænding af øjets overflade, selvom du arbejder i eller med stærkt UV-lys. Det kræver, at du tager dine forholdsregler og bl.a. benytter korrekt udstyr som f.eks. svejsebriller.

Hvis du er ude i kraftigt sollys, snevejr eller vand, der øger refleksionen af UV, er det altid fornuftigt at benytte skibriller eller solbriller med 100% UV-beskyttelse.

Brug af de rette solbriller mindsker tilmed også tidlig udvikling af grå stær.

SE UDVALG AF SOLBRILLER

Kig ind ved eventuelle gener

I din lokale Synoptik bliver du mødt af autoriserede optikere, der står klar til at gøre dig meget klogere på svejseøjne og sneblindhed.

I butikken kan vi samtidig bruge vores store ekspertise til at undersøge dine øjnes sundhed.

Vi stiller bl.a. skarpt på, om dine øjne viser eventuelle tegn på grå stær, grøn stær, AMD, diabetes, forhøjet blodtryk, eventuelle øjenproblemer og meget mere.

Dine øjne kan afsløre mere, end du tror.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Vi ta’r dit syn alvorligt