Efterstær (cataracta secundaria)

Efterstær, der også kaldes cataracta secundaria, er en af de mest almindelige senkomplikationer efter en ukompliceret operation for aldersrelateret grå stær.

- 4 minutters læsetid

Hvad er efterstær?

I en operation for grå stær udskiftes den anatomiske linse med en kunstig linse. Linsen sidder i det, der kaldes ’linsekapslen’. Den kan bedst beskrives som en form for lomme. Det er den, der bevares ved en operation for grå stær.

I kapslen kan der være efterladte celler, som kan proliferere og danne uklarheder på bagsiden af linsekapslen. Det er altså grundlaget for dannelsen af efterstær.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Udvikling af efterstær

Det er ikke alle, der udvikler efterstær. Det antages, at mellem 5% til 30% af alle personer, som er opereret for grå stær, udvikler efterstær.

Der forskes i, hvordan design og materiale af den kunstige linse, der indsættes i forbindelse med en operation for grå stær, påvirker udviklingen af efterstær.

Opstår der efterstær, er det meget forskelligt hvornår. Det kan variere mellem alt fra måneder til år efter operationen for grå stær.

LÆS OM GRÅ STÆR

Symptomer på efterstær

Symptomer på efterstær er meget lig de symptomer, der ses ved grå stær. Symptomer på efterstær kan omfatte:

FIND DIN NÆRMESTE OPTIKER

Efterstær og dobbeltsyn

Nogle personer med stær og efterstær oplever at se dobbelt på det ene øje. Årsagen til dobbeltsyn skyldes placeringen af uklarhederne. Derfor er det ikke alle med grå stær eller efterstær, der oplever at se dobbelt.

Dobbeltsyn og andre symptomer på efterstær vil gå væk efter endt behandling.

LÆS OM DOBBELTSYN

Efterstær behandling

Behandling af efterstær (membranektomi) foregår ved brug af såkaldt ’YAG-laser’. Det er en meget simpel metode og behandling af efterstær, der ikke kræver et operativt indgreb som ved en operation for grå stær.

Laserbehandlingen tager få minutter, og man vil umiddelbart efter endt behandling for efterstær igen opleve et klart syn.

Inden laserbehandlingen udvides pupillerne, sådan at øjenlægen bedst kan se linsen. Øjenlægen vil herefter kigge ind i øjet ved brug af et mikroskop, der er udstyret med en laser. Med laseren skydes et passende hul i den uklare kapsel bagerst. På den måde kan et godt syn igen etableres.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Hvornår kan efterstær behandles?

Efterstær kan behandles, så snart det er vurderet af en øjenlæge. Efterstær udvikles over tid og kan i den forbindelse forværre de relaterede symptomer som ved grå stær. Af den årsag kan det opleves, at synet bliver mere sløret, og at blændingsgenerne bliver mere udtalte.

Det er aldrig for sent at blive behandlet for efterstær. Synsnedsættelse forårsaget af efterstær kan altid behandles ved brug af laser, uanset hvornår efterstæren er opstået.

LÆS OM ØJENPROBLEMER

Risici ved behandling af efterstær

Det er yderst sjældent, at der opstår komplikationer efter behandling for efterstær. Risici indebærer nethindekomplikationer som hævelse eller nethindeløsning.

Ved synsrelaterede komplikationer, der er opstået på baggrund af behandling for efterstær, bør en øjenlæge, læge eller optiker altid opsøges.

Hør mere i Synoptik, og få undersøgt dine øjnes sundhed

I din lokale Synoptik står vores autoriserede optikere klar til at tage dit syn alvorligt og gøre dig meget klogere på bl.a. efterstær. Ligesom vi også kan undersøge, om du døjer med efterstær.

Samtidig kan vi undersøge dine øjnes sundhed og sikre, at eventuelle forandringer opdages i tide. Med avanceret optisk udstyr undersøger vi dig bl.a. for mulige tegn på grå stær, grøn stær, diabetes, forhøjet blodtryk og meget andet.

Alt det gør vi på baggrund af en Synsprøve med sundhedstjek, som du kan bestille tid til lige her.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Vi ta’r dit syn alvorligt