Kløende øjne

Det er ofte ikke noget alvorligt, der giver kløende øjne. Det kan f.eks. skyldes tørre øjne, høfeber eller andre former for allergi, ligesom kløe i øjnene kan opstå som følge af et fremmedlegeme i øjet. Kløende øjne kan også være tegn på øjeninfektioner som øjenbetændelse og bygkorn.

- 5 minutters læsetid

BESTIL TID TIL EN UDVIDET SYNSPRØVE

Årsager til kløende øjne

Der findes flere forskellige årsager til kløende øjne. Her gennemgår vi nogle af de mest udprægede årsager til kløende øjne.

Kløende øjne ved allergi og høfeber

Kløende øjne kan være tegn på allergi som f.eks. høfeber, der er allergi over for luftbåret pollen fra planter som græs og træer. Høfeber forekommer typisk i foråret, selv om det naturligvis afhænger af, hvilken form for pollen man er allergisk overfor.

Allergi over for hår og skæl fra kæledyr med pels eller husstøvmider kan også resultere i kløende øjne. Klør øjnene kun i forbindelse med søvn, kan kløende øjne skyldes en mulig allergi knyttet til fyldet i dynen eller puden eller husstøvmider i sengetøjet.

Høfeber og anden allergi kan også få øjnene til at løbe i vand og give røde øjne.

FIND DIN NÆRMESTE OPTIKER

Kløende øjne ved tørre øjne

Det sker også, at tørre øjne kan give kløende øjne. Normalt vil de små kirtler i øjenomgivelserne udskille en tårevæske, der smører øjnenes overflade. Tårevæsken er samtidig med til at holde overfladen fugtig.

Ved øjenblink spreder øjenlåget den beskyttende tårevæske over øjets overflade. Udskiller kirtlerne ikke tilstrækkelig med tårevæske, eller er sammensætningen af tårevæsken ikke god nok, kan det resultere i ømme, tørre og kløende øjne.

Årsager til tørre og kløende øjne kan være:

  • Dårligt tilpassede kontaktlinser
  • Vedvarende skærmarbejde
  • Aircondition eller rumopvarmning
  • Blæst, tørre eller støvede omgivelser
  • Rygning
  • Alkoholindtag
  • Bivirkninger ved nogle typer medicin
  • Generel sundhedstilstand og sygdomme som Sjögrens syndrom eller lupus

LÆS OM TØRRE ØJNE

Ved tørre øjne vil øjnene blive irriterede og klø, men de vil ikke nødvendigvis være røde. Røde øjne opstår bl.a., når øjnene gnides.

Ved tvivl om den underliggende årsag til kløende øjne anbefales det at søge læge eller øjenlæge.

Ved tørre øjne og øjenkløe kan smørende, fugtighedsskabende øjendråber dryppes i øjnene for at lindre de kløende øjne. Det er imidlertid altid en god idé at få afdækket årsagen til kløende øjne og ændre det, der kan ændres. F.eks. i form af flere pauser fra skærmarbejde, luftfugtere i tørre omgivelser, begrænset tobak- og alkoholindtag eller skifte til brillebrug fra kontaktlinser i de perioder, hvor der opleves tørre øjne.

SE UDVALG AF KVALITETSBRILLER

Kløende øjne ved fremmedlegeme i øjet

Fremmedlegemer i øjet vil virke irriterende, og øjet kan som reaktion begynde at klø. Et hårstrå, støv eller et lille insekt, der fanges under øjenlåget, vil irritere og kan give kløe i øjnene. Forekommer det, bør det undgås at gnide i øjnene. Det er fristende, men det kan ridse hornhindens overflade.

Gentagne øjenblink kan derimod fjerne fremmedlegemet, men nogle gange vil det være nødvendigt at skylle øjnene. Det kan f.eks. gøres ved brug af saltvandsampuller eller øjendråber.

Hvis fremmedlegemet inficerer øjet, kan det blive nødvendigt at bruge antibiotika i form af øjendråber eller øjensalve, som egen læge kan ordinere.

Kløende øjne ved øjeninfektion

Hvis øjnene klør, kan det være tegn på, at øjet er inficeret som f.eks. ved et bygkorn (hordeolum). Et bygkorn er en rød, øm hævelse af øjenlåget, som er forårsaget af en infektion.

Både bygkorn og øjenbetændelse skyldes normalt et bakterieangreb. En forbedret øjenhygiejne vil være med til at forhindre bakteriers mulighed for at skade øjet og øjenomgivelserne. Vask ofte hænder, men undgå helst at berøre øjnene. Vask også jævnligt øjenomgivelser i midler beregnet til formålet, f.eks. renseservietten ’Blephaclean’, som du finder i din lokale Synoptik.

BESTIL TID TIL EN UDVIDET SYNSPRØVE

Er øjet blevet inficeret, og infektionstegnene ikke aftager, anbefales det at kontakte egen læge eller en øjenlæge.

Behandling af kløende øjne

Ofte vil smørende øjendråber kunne lindre kløende øjne. Hvis allergi er årsagen til kløende øjne, bør kontakten til det, der fremkalder allergien, minimeres. Ved høfeber/pollenallergi vil det hjælpe at opholde sig i kortere tid udendørs. Hold øje med pollentallene, og luk vinduer og døre, når de er høje. Sørg derudover for, at pollen ikke bringes indendørs af f.eks. andre familiemedlemmer, kæledyr og andet, der har været i kontakt med pollen.

Allergi og høfeber kan behandles med medicin i form af piller, næsespray og øjendråber. Bestemte medicintyper er præventive. Det vil sige, at de forebygger allergiske anfald, mens andre dæmper immunsystemets reaktion på det, der fremkalder allergien, og samtidig begrænser symptomerne.

LÆS OM ØJENSYMPTOMER

Få dine øjnes sundhed undersøgt i Synoptik

I din lokale Synoptik finder du autoriserede optikere, der står klar til at bruge deres store ekspertise til at undersøge dine øjnes generelle sundhedstilstand. Alt det gør vi med avanceret optisk udstyr i en Udvidet Synsprøve med sundhedstjek.

Ud over at udmåle dine præcise styrker undersøger vi dig bl.a. for eventuelle tegn på grå stær, grøn stær, diabetes og forhøjet blodtryk. Ser vi tegn på forandringer, der kræver yderligere undersøgelser, henviser vi dig til egen læge eller øjenlæge. På den måde kan du komme eventuelle synstruende øjensygdomme og andre livsstilssygdomme i forkøbet og nå at reagere, inden det medfører synstab.

BESTIL TID TIL EN UDVIDET SYNSPRØVE

FIND DIN NÆRMESTE SYNOPTIK

Vi ta’r dit syn alvorligt.