Øjenkatar

Øjenkatar er en hævelse eller betændelse i øjets bindehinde, som giver øjenirritation og fører til røde øjne. Tilstanden er også kendt som ’lyserødt øje’.

- 3 minutters læsetid

Hvad er øjenkatar?

Øjenkatar, der også er kendt som lyserødt øje, er en inflammation i øjets bindehinde. Bindehinden er en helt gennemsigtig hinde, der dækker den hvide del af øjet (sclera) og indersiden af øjenlåget.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Årsager til øjenkatar

Øjenkatar kan opstå på baggrund af allergi og infektion, som er forårsaget af virus eller bakterier. Øjenkatar kan også forekomme efter en kemisk reaktion.

Symptomer på øjenkatar

Symptomer på øjenkatar varierer alt efter, om inflammationen er forårsaget af allergi eller infektion:

Typiske symptomer ved allergisk øjenkatar

Typiske symptomer ved vira eller bakteriel øjenkatar

  • Moderat rødme af den hvide del af øjet (sclera)
  • Gulligt puds i øjet
  • Milde smerter

FIND DIN NÆRMESTE OPTIKER

Behandling af øjenkatar

Det er sjældent nødvendigt at behandle øjenkatar eller lyserødt øje, da tilstanden typisk går i sig selv uden behandling.

Hvis øjenkatar ikke bliver bedre inden for et par dage, eller hvis der er behov for hurtigere bedring, kan en læge vurdere behovet for antibiotiske øjendråber, hvis inflammationen er bakteriel forårsaget.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Smitter øjenkatar?

Øjenkatar smitter, hvis den er infektiøs. Øjenkatar kan smitte gennem direkte berøring, hoste og nys.

Mange småbørn og børn i den tidlige skolealder oplever at få infektiøs øjenkatar, som smitter meget. Af den årsag anbefales det ofte i institutioner at holde sit barn hjemme i op til to døgn, hvis et barn har tydelige symptomer på infektion. På den måde begrænses smitten bedst muligt.

Få undersøgt dine øjnes sundhed i Synoptik

Oplever du symptomer på øjenkatar og røde øjne, eller vil du blot blive klogere på tilstanden, kan du altid kigge forbi din lokale Synoptik hos vores eksperter.

I butikken kan vores autoriserede optikere samtidig undersøge dine øjnes sundhed i en Synsprøve med sundhedstjek.

Vi kortlægger altså ikke kun, om du døjer med f.eks. nærsynethed, langsynethed, bygningsfejl eller alderssyn. Vi tjekker også, om dine øjne viser eventuelle tegn på grå stær, grøn stær, diabetes og forhøjet blodtryk. Alt sammen med stor ekspertise og avanceret optisk udstyr.

BESTIL TID TIL EN SYNSPRØVE

Vi ta’r dit syn alvorligt